Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 22

Užfiksavo atgimstančios gamtos ženklus: vaikštinėja gervės, krankliai šoka meilės šokius

Viešvilės valstybinis gamtinis rezervatas gamtoje jau fiksuoja pavasario ženklus. Nors, jų teigimu, kovas buvo gana šaltas, pastaruoju metu vis labiau ėmė krebždėti gyvūnai. Jų vaizdais rezervatas pasidalijo socialiniuose tinkluose.
Gervės Viešvilės valstybiniame gamtiniame rezervate
Gervės Viešvilės valstybiniame gamtiniame rezervate / Stop kadras

Viešvilės valstybinis gamtinis rezervatas feisbuke dalijasi kamera užfiksuotais vaizdais:

„Vasarį, kaip žiemos mėnesį, turėjome šiltą. Na, o kovas turėjo už tai atsiimti. Jis šaltokas. Jau pradėję pavasarines giesmes mažieji giesmininkai užtilo. Dar praėjusį penktadienį juodalksnynai stovėjo lede, tačiau pirmadienis jau kitoks. Miškas vėl prisipildė paukščių balsų. Ledas ištirpo ir gervėms gyvenimas tapo lengvesnis maisto paieškose.

Pelkynai aidi ištisai nuo šių skardžiabalsių. Jos dar vaikšto pulkeliais, bet nenumaldomai artėja dienos kai draugystės baigsis ir turės užsiimti tinkamas vietas lizdams sukti ir gins lizdines teritorijas nuo savo kolegių. Rezervato teritorija laikoma tankiausia gervių lizdų teritorija. Čia kasmet peri 9–11 porų. Gervė iš esmės savo biologija yra šlapynių paukštis. Lizdus suka vietose, kuri turi būti apsupta vandens ir tarp lizdų turi būti bent 800 m atstumas.

Krankliai šoka meilės šokius besigainiodami vienas kitą, besivartydami ore. Jie lizdus susuko ir juos jau gina. Vakar teko stebėti kaip kranklys vijosi jūrinį erelį norėdamas išvaryti iš savo teritorijos ir tik po beveik minutės jūrinis susivokė, kad jis vis tik erelis, apsisuko ir nusivijo jau kranklį.

Baltieji kiškiai jau keičia žiemos apdarą į vasarinį. Augalijos pasaulyje pavasariniai pokyčiai dar vos pastebimi – Artosios aukštapelkėje krauna žiedynus vos vienas kitas kupstinių švylių kupstelis. Pelkynai, dabar pilni vandens, iš lėto atiduoda savo rudą vandenį Viešvilės upeliui, kurio vaga taip pat pilna.

Gamtai tolygus pavasario atėjimas yra labai gerai, kai nei augalai, nei gyvūnai nepatiria streso dėl staigių temperatūrų svyravimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas