Paruošti tikrai gerą naminį sultinį yra ne tas pats, kas išvirti jį iš kubelių. Tam prireiks gerokai daugiau laiko. Tačiau rezultatas iš tiesų to vertas.
► Sultinys su makaronais
Sultiniui reikės:
800 g vištienos sparnelių arba karkasų, 2 morkų, svogūno, 3 saliero stiebų, 3–4 česnako skiltelių, 2 laurų lapų, šakelės čiobrelio, maltų juodųjų pipirų ir druskos, 3 l vandens.
Kaip ruošti sultinį:
1. Visus ingredientus sudėkite į puodą. Kai sultinys užvirs (tai yra svarbiausias momentas, norint išvirti skaidrų sultinį!), ugnį sumažinkite iki minimumo (sultinys turi virti vos vos).
2. Virkite 2–2,5 valandos. Virdami, kartkartėmis nugraibykite susidariusias putas. Jei norite labai skaidraus sultinio, jam baigus virti, atvėsinkite ir atsargiai nukoškite per marlę.
Naminiams makaronams reikės:
300 g kvietinių „Ekstra“ miltų, 3 kiaušinių, 1 arbat. š. druskos, 40–60 ml vandens.
Kaip gaminti makaronus:
1. Iš šių ingredientų užminkykite tamprią ir kietą tešlą. Minkykite ją apie 10 minučių.
2. Išminkytą tešlą 30 min. laikykite šaldytuve.
3. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite ploną lakštą, susukite jį į vamzdelį ir supjaustykite norimo pločio griežinėliais. Makaronus virkite atskirame puode ir tiekite su sultiniu.
P. S. Jei esate vegetarai, prie šių L. Čepracko siūlomų makaronų puikiai derėtų ir daržovių sultinys. Kaip išvirti jį? Siūlome išbandyti mūsų receptą.
Reikės:
2,5 l vandens, 100 g salierų, 100 g saldžiųjų paprikų, 100 g saliero gumbo, 200 g morkų, 1–2 laurų lapelių, ryšulėlio šviežių petražolių, kelių žirnelių juodųjų pipirų, druskos (pagal skonį).
Kaip gaminti:
1. Daržoves švariai nuplaukite, supjaustykite nemažais gabalais, suberkite prieskonius, supilkite nurodytą vandens kiekį ir virkite 30–40 minučių.
2. Išvirusį sultinį nukoškite, pagardinkite šviežiais kapotais krapais, daigintomis pipirinėmis ar kitokiais mėgstamais žalumynais ir tiekite su makaronais.
Fotolia nuotr. / Daržovių sultinys |
Verta žinoti
♦ Šis sultinys taip pat puikiai tiks su lietiniais, virtinukais, skrebučiais. Jei norite daugiau skonio, galite užberti saujelę brandinto tarkuoto sūrio.
♦ Su daržovių sultiniu galite ruošti ir įvarius padažus. Jis gali būti kaip pagrindas kitoms sriuboms virti. Galite sultinio pasigaminti daugiau ir reikiamomis porcijomis užšaldyti šaldiklyje.
♦ Šis sultinys tiks iškrovos dienai ar organizmui valyti. Tik tokiu atveju geriau jį ruošti be druskos.
♦ Daržoves, iš kurių gaminote sultinį, taip pat galite panaudoti. Susmulkintos ir pakepintos aliejuje su svogūnais jos tiks padažams, apkepo įdarui ir pan. Arba tiesiog pakepintas daržoves sumaišykite su ryžiais ar makaronais, apibarstykite sūriu – ir štai puikus greitas patiekalas.