Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 21

Vakarų Afrikos muzikos garsai – debiutiniame G.Mačiulskio albume: kviečia į gyvo garso koncertą

Perkusininkas Gediminas Mačiulskis (36 m.) jau dešimtmetį tyrinėja Vakarų Afrikos muzikos kultūrą, o prieš 18 metų į rankas pakliuvęs šio krašto instrumentas djembė iki šiol yra ištikimas jo muzikinio kelio palydovas. Pasitelkęs ne tik jį, bet ir gausią autentiškų Vakarų Afrikos muzikos instrumentų kolekciją per karantiną Gediminas įrašė debiutinį savo ir pirmąjį tokio pobūdžio albumą Lietuvoje, kurį pristatys gegužės 28-ąją, vykstant jubiliejiniam festivaliui „Afrikos dienos 2021“.
Gediminas Mačiulskis
Gediminas Mačiulskis / Asmeninio archyvo nuotr.

Traukia mistinė energija, kuri apima grojant

Perkusijos studiją „Afrikos būgnai“ Vilniuje turintis Gediminas dešimt metų gilinasi į Vakarų Afrikos muzikos kultūrą ir su ja supažindina bei groti afrikietišku būgnu – djembe – moko kitus. Šios muzikos subtilybių jis mokėsi pas geriausius to krašto muzikantus, gyvenančius tiek Vakarų Afrikos, tiek Europos šalyse, kūrybinių dirbtuvių, įgyti daugiau muzikinės patirties ir pažinti kultūrą yra vykęs į Senegalą, Gvinėją ir Malį.

„Su mylimąja buvome įpratę į Vakarų Afriką nuvykti ilgesnių atostogų žiemos pabaigoje. Ir praėjusiais metais turėjome vykti į bičiulio vestuves Senegale, tačiau karantinas mus visus uždarė“, – sakė Gediminas ir patikslino, kad pastarąjį kartą Vakarų Afrikoje – Malyje – lankėsi prieš dvejus metus.

Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas būgnų pamokoje Malyje
Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas būgnų pamokoje Malyje

Paklaustas, ką per tą dešimtmetį, kasdien gyvenant su Vakarų Afrikos muzika, pavyko atrasti, kas jį joje sužavėjo, įtraukė ir iki šiol nepaleido, Gedimino teigimu, per tą laikotarpį būta pačių įvairiausių patirčių:

„Net ir sunku išskirti tą, kuri būtų kertinė. Tiesiog supratau, kad pati muzika atvėrė labai dideles galimybes pažinti kitus kraštus ir žmones, pamatyti, koks didelis ir įvairus yra pasaulis, o tie atradimai, kurie įtraukia, visame tame sūkuryje ir įvyksta. Ir, aišku, visada pirmieji įspūdžiai būna stipriausi, kai jie ima kartotis, tampa natūralesni, labiau pažįstami, taip smarkiai nebestebina.

Kalbant apie pačią muziką, labai sunku tai paaiškinti žodžiais, bet yra energija, kuri tvyro toje muzikoje, kuri apima tave grojant, suteikia tau daug gerų emocijų. Kitas dalykas – bendrumo jausmas: nuolat esi apsuptas žmonių, nes groji ne vienas, visada yra ryšys tarp muzikanto ir šokėjo – man labai patinka būti viso šio proceso dalyviu.“

Geroji karantino pusė – gimęs albumas

Lietuvoje paskelbtas karantinas skaudžiai atsiliepė daugelio profesijų atstovams, muzikantai – vieni jų. Gediminas neslėpė, kad karantinas stipriai pakoregavo ir jo veiklos planus: „Paprastai tariant – ta veikla tiesiog sustojo: neliko nei būgnų pamokų, nei užsiėmimų mokyklose, nei renginių, nei koncertų.“

Tos dainos perteikia asmeninius pojūčius, išgyvenimus, kuriems didelę įtaką padarė kelionės į Vakarų Afriką, susitikimas su mokytojais.

Tačiau, kaip pats sakė, tai buvo ypač tinkamas laikas įgyvendinti seniai galvoje kirbančiam projektui – įrašyti Vakarų Afrikos muzikos albumą.

„Sakyčiau, kad šis aštuonių dainų albumas vainikavo visą mano patirtį ir tai, ką per tuos dešimt metų dariau. Tos dainos perteikia asmeninius pojūčius, išgyvenimus, kuriems didelę įtaką padarė kelionės į Vakarų Afriką, susitikimai su mokytojais.

Dainoms panaudojau bazinius ritmus ir savo kurtas aranžuotes. Iššūkių buvo išties nemažai, o sudėtingiausia buvo sudėlioti visus ritminius intarpus, tad turėjau sugalvoti strategiją, kaip visa tai padaryti“, – pasakojo muzikantas.

Paklaustas apie albumui panaudotus instrumentus Gediminas juokėsi, kad dainose suskambo visi, kuriuos turi namuose ir studijoje: djembe, dunun būgnai, kalbantis būgnas, kalabašas, kalimba – nors ji ir ne iš Vakarų Afrikos, fleita fulani, balafonas, idiofonas krin – kuris savo išvaizda labiau panašus į medžio rąstą, nei į muzikos instrumentą, įvairūs barškučiai.

„Kurdamas dainas pagalvojau ir apie klausytoją – kad netektų klausytis tik būgnų, pasitelkiau ir kitus instrumentus. Taigi albume skamba ir melodiniai instrumentai, ir bosinė gitara, ir net vokalas – visa tai priduoda daugiau spalvų ir įvairovės“, – sakė pašnekovas.

Įrašinėdamas albumą Gediminas bendradarbiavo su vienu žymiausių Paryžiuje gyvenančių prancūzų fleitistų – Yannu Cléry – jo fleitos solo skamba viename kūrinių. Taip pat su puikiai Lietuvoje pažįstamu muzikantu ir atlikėju Viktoru Diawara, kuris vienai dainai parašė žodžius ir įrašė vokalą. Albumo įrašus ir garso suvedimą darė bei bosine gitara pritarė Lietuvoje reziduojantis prancūzų atlikėjas Borisas Kulenovicius, o albumo garso dizainą atliko Alvydas Mačiulskas.

Išgirsti gyvai – „Afrikos dienose“

Gediminas nuolat prisidėdavo prie didžiausio afrikietiškos kultūros renginio mūsų šalyje – Užsachario Afrikos kultūros festivalio „Afrikos dienos“ – rengdavo afrikietiškų ritmų ir dvasios kupiną koncertą „Africa Night“, į kurį atvykdavo muzikantai ir šokėjai iš užsienio.

Šiemet gegužės 24–28 d. vyksiantis festivalis laukia kiek kitoks, bet, kaip sakė vienu jo organizatorių tapęs Gediminas, ne mažiau spalvingas ir įtraukiantis, o pagrindiniu jo akcentu taps trys gyvo garso koncertai: 24 d. – V.Diawaros afrikietišką ir elektroninę muziką jungiantis projektas „Afrodelic“, 26 d. pasirodys afrobeat / afrojazz stiliaus atstovai „Ojibo afrobeat“, o 28-ąją Gediminas su studijos „Afrikos būgnai“ nariais pristatys savo debiutinį albumą.

Asmeninio archyvo nuotr./„Afrodelic“: Gediminas Mačiulskis (kairėje), Viktoras Diawara (centre)
Asmeninio archyvo nuotr./„Afrodelic“: Gediminas Mačiulskis (kairėje), Viktoras Diawara (centre)

„Labai džiaugiuosi, kad šiemet festivalis, nepaisant pandeminės situacijos, įvyks. Pastaraisiais metais daugelio mūsų gyvenimo būdas neišvengiamai kito, labai stipriai sumažėjo kelionių ir gyvo pasaulio kultūros pažinimo, pačiupinėjimo ir pamatymo ne per ekraną. Todėl, kiek įmanoma, laikantis karantino reikalavimų, kviečiu keliauti į Vakarų Afriką neišvykstant iš Vilniaus“, – į festivalio renginius kvietė Gediminas.

Leidžia išgyventi akimirką, kai supranti, kad gali nemokėti svetimos kalbos, bet susikalbėsi per muziką.

Paklaustas, kodėl svarbu mūsų krašte pristatyti Afrikos kultūrą, muziką, muzikantas sakė, kad tai – vienas edukacijos būdų, kuris praplečia kiekvieno akiratį:

„Suteikia progą pažinti kitokį pasaulį, kitokius žmones, pamatyti, kokie visi esame skirtingi. Stiprina tolerancijos jausmą, naikina stereotipus kitataučių atžvilgiu. Ir, aišku, tuo pačiu leidžia išgyventi akimirką, kai supranti, kad gali nemokėti svetimos kalbos, bet susikalbėsi per muziką. Tas jausmas labai geras, suteikiantis daugiau pasitikėjimo ir laisvės.“

Asmeninio archyvo nuotr./Koncerto „Africa Night“ akimirka (Vilnius)
Asmeninio archyvo nuotr./Koncerto „Africa Night“ akimirka (Vilnius)

Visi festivalio „Afrikos dienos 2021“ renginiai – nemokami, vyks menų fabrike „Loftas“. Į koncertus dėl pandeminės situacijos reikalinga išankstinė registracija. Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas