2013 07 04

Vasaros skoniai: želė desertai

Karštomis ir tvankiomis vasaros dienomis taip norisi kažko gaivaus ir lengvai tirpstančio burnoje...
Vasaros skoniai: želė desertai
Vasaros skoniai: želė desertai / Fotolia nuotr.

Argi jūsų stalo nepapuoštų įvairiaspalviai želė desertai, viliojantys akis ir skrandį? Sluoksniuoti, pagardinti miško uogomis ir vaisiais jie nekaloringi, bet ne mažiau gardūs ir gaivinantys. Dabar be jokio vargo galime įsigyti jau paruoštos želė, kurią tereikia ištirpinti vandenyje. Tačiau kur kas sveikiau įsigijus želatinos arba agaro, kuris idealiai tinka vegetarams kurti fantastiškus, sveikus ir įvairiaspalvius desertus.

♦ Taigi, nuo ko pradėti? Pirmiausia reikia apsispręsti, kokios konsistencijos želė norėsite. Jeigu drebučių tipo – 1 l užtenka apie 20 g, jeigu tokios, kuri būtų standi ir lengvai pjaustoma peiliu – prireiks 40–60 g.

♦ Kaip tirpinti želatiną? Iš pradžių reikia išbrinkinti ją. Taigi užpilkite želatiną nedideliu kiekiu šalto arba vos drungno vandens ir palikite maždaug 20 min., kol išbrinks. Paskui pašildykite ją garų vonelėje, kad ištirptų iki vientisos masės, ir atvėsusią jau galėsite naudoti želė desertams. Tačiau primename, kad želatinos negalima virinti, antraip tik sugadinsite viską!

♦ Jeigu norite greito rezultato, galima daryti šiek tiek kitaip. Tarkime, užpilkite jums reikiamą želatinos kiekį sultimis, kompotu ar bet kokiu kitu skysčiu, iš kurio ruošite želė, ir palikite brinkti želatiną. Vėliau viską pašildykite, kad ji ištirptų tolygiai ir pasiskirstytų deserte, bei išmaišykite. Palikite atvėsti ir dėkite į šaldytuvą 3–4 valandoms.

♦ Tikinama, kad kiviai, ananasai ir papajos dėl juose esančių fermentų ir didelio vitamino C  kiekio trukdo želė sustingti. Greičiausiai tuo įsitikinote ir pačios. Tačiau negalinčioms apsieiti be tokių skonių kulinarijos meistrai šiuo atveju siūlo naudoti specialųjį želė cukrų, kuris, kaip tvirtinta gamintojai, be vargo padės sustingdyti ir tokius desertus arba padvigubinti želatinos kiekį. Tiesa, rezultato gali tekti laukti kur kas ilgiau.

♦ Nepamirškite dar vieno svarbaus dalyko. Kai ruošiate želė desertus, maišomi skysčiai turėtų būti vienodos temperatūros. Tarkime, jei norite paruošti apelsinų sulčių želė, nepamirškite, kad išbrinkinta ir ištirpinta želatina turėtų būti ir atvėsinta iki apelsinų sulčių temperatūros.

♦ Iš ko galima daryti želė? Pieno, jogurto, grietinėlės, vaisių sulčių, kompoto, t. y. iš bet kokio skysčio, kurį norite sustingdyti. Idealu maišyti su miško ir sodo uogomis: mėlynėmis, braškėmis, žemuogėmis, avietėmis, serbentais; vaisiais: obuoliais, persikais, arbūzais, melionais... Nepamirškite ir pabarstukų, šokolado drožlių, plaktos grietinėlės ir šviežių mėtų, melisų, spalvingų gėlyčių – taip papuoštas želė desertas skelbs tikrą vasaros antplūdį.

♦ Norite itin spalvingo deserto? Iš pradžių pasigaminkite raudonos, mėlynos, geltonos ar oranžinės spalvos želė iš vaisių, uogų sulčių, geriau, kad ji būtų kuo standesnė. Sustingusią supjaustykite kubeliais. Pagrindui galite rinktis grietinėlę, kurią sumaišykite su išbrinkinta ir ištirpinta bei atvėsinta želatina. Į paruoštą pagrindą suberkite iš anksto paruoštus spalvingus želė kubelius ir sumaišykite, kad jie pasiskirstytų tolygiai. Belieka sustingdyti ir mėgautis dieviško skonio desertu!

♦ Sluoksniuoti desertai atrodo iš tiesų įspūdingai, tad juos šią vasarą tiesiog privaloma išbandyti. Kaip ruošti? Iš pradžių sustingdykite vieną pasirinkto skonio želė išpilstydamos į taures ar dailius indus, kuriuose ruošiatės patiekti. Kitą sluoksnį (jis turi būti atvėsintas) pilkite tik ant visiškai sustingusio pirmojo sluoksnio. Na, o želė sluoksnių skaičius ir spalvos – tik jūsų vaizduotės reikalas.

♦ Kaip iš formelių ištraukti želė desertus? Specialistai pataria indelius panardinti į šiltą vandenį ne ilgiau kaip 10 sekundžių. Tuomet belieka apversti ir desertas lengvai išslys.

Siūlome išbandyti ir pasigėrėti želė pateikimo subtilybėmis!

Arbūzų želė
Receptas: Arbūzų želė
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 33
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 4.00 arbat. š.
Želatina: 1.00 valg. š.
pakelis 1.00 vnt.
Mėtos: 15.00 g (keli lapeliai papuošti)
Kaip gaminti

1. Želatiną ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui ir nepamirškite nuolat ją pamaišyti.

2. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis.

3. Arbūzą, išėmę sėklas, supjaustykite gabaliukais, supilkite citrinų sultis, cukrų ir viską sutrinkite šakute arba maišytuvu.

4. Gautą tyrę šiek tiek pakaitinkite ant ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir kelias minutes pašildykite, bet neužvirinkite, kad želatina neištirptų.

5. Viską supilkite į norimo dydžio formeles, atvėsinkite ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

6. Želė lengviau išimsite, jei formeles trumpai pamirkysite karštame vandenyje.

7. Jei norite skaidrios želė, gautą tyrę perkoškite per sietelį.

8. Patiekite su plakta grietinėle ir mėtų lapeliais.

Suskleisti
Įvairių uogų želė
Receptas: Įvairių uogų želė
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.0 / 54
Receptas
Ingredientai
Įvairios uogos (avietės, vyšnios, serbentai): 400.00 g
Vynas: 100.00 ml (saldus raudonas)
Cukrus: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Sultys: 50.00 ml (citrinų)
Želatina: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Želatiną užpilkite 100 ml vandens. Iš likusio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, ataušinkite.

2. Išbrinkintą želatiną ištirpinkite ir sumaišykite su sirupu ir vynu. Įpilkite citrinų sulčių ir išmaišykite.

3. Į desertinius indelius pridėkite uogų, įpilkite tirpalo, sustingdykite. Prieš patiekdama, puoškite plakta grietinėle, mėtų lapeliais.  

Suskleisti
Plokštainis su želė
Receptas: Plokštainis su želė
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.2 / 15
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 250.00 g (tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (tešlai ir 3 valg. š. kremui)
Vanilinis cukrus: 32.00 g (po pakelį (16 g) tešlai ir kremui)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (6 tešlai ir 2 kremui)
Pienas: 500.00 ml (kremui)
Grietinėlė: 125.00 ml (kremui)
Manai: 100.00 g (kremui)
Džemas: 150.00 g (braškių, kremui)
Braškės: 1.00 kg (viršutiniam sluoksniui)
Želė: 2.00 vnt. (2 pakeliai braškių želė, viršutiniam sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir tryniais. Sukant po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Kai masė pasidarys vienalytė, atsargiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus.

2. Paruoštą tešlą sukrėskite į riebalais pateptą skardą aukštais kraštais ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 20 min.

3. Pieną užvirinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, suberkite manus, išmaišykite, uždenkite ir nukelkite nuo ugnies. Į praaušusią ir sutirštėjusią košę įmaišykite grietinėlę, trynius, galiausiai – standžiai išplaktus baltymus.

4. Iškepusį tešlos paplotį aptepkite džemu, sukrėskite pieno masę, išlyginkite paviršių ir kepkite maždaug 25 min. Ataušinkite, sudėkite braškes ir užpilkite pradėjusiais stingti drebučiais (juos paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės, tik vandens imkite perpus mažiau).

5. Plokštainį bent kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą, kad gerai sustingtų.   

Suskleisti
„Panna cotta“ - itališkas desertas
Receptas: „Panna cotta“ - itališkas desertas
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 100.00 ml (šalto)
Želatina: 15.00 g ("Dr. Oetker")
Grietinėlė: 420.00 ml (35 % riebumo)
Cukrus: 70.00 g (70-120 g)
Kaip gaminti

1. Vandenyje išbrinkinkite želatiną.

2. Puode ant vidutinės ugnies pakaitinkite grietinėlę su pienu, cukrumi ir vanile, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies, šluotele plakant įmaišykite ištirpintą želatiną ir paplakite, kol ištirps.

3. Išpilstykite į formeles ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Tada dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Recepto autorė ant šio deserto siūlo dar užpilti želė putėsių sluoksnį. Imkite vieną "Dr. Oetker" želė pakelį ir pagaminkite, kaip parašyta ant pakelio. Kai pilnai atvės, supilkite želė į plakiklį ir plakite iki putų. Gautas želė putas užpilkite ant jau apstingusio grietinėlės deserto ir palikite pilnai sustingti.

"Labai skanu... gaivu... ir kažkas tokio... nepaprasto skonio... Rekomenduoju pasigaminti ir nustebinti savo artimuosius... Labai greitai ir lengvai pasidaro... Skanaus..."

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti
Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
Receptas: Gaivus nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.9 / 215
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 400.00 g (trapūs sausainiai – torto pagrindui)
Sviestas: 170.00 g (saldžiosios grietinėlės sviestas – torto pagrindui)
Lazdynų riešutai: 100.00 g (torto pagrindui)
Maskarponės sūris: 500.00 g (įdarui)
Sutirštintas pienas: 390.00 g (indelis sutirštinto – įdarui)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamoji – įdarui)
Želatina: 8.00 arbat. š. (įdarui)
Želė: 1.00 vnt. (1 pakelis vyšnių arba braškių želė – įdarui)
Braškės: 100.00 g (arba vyšnios (gali būti šaldytos) – įdarui)
Cinamonas: 20.00 g (įdarui)
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite smulkintuvu riešutus, sausainius iki trupinių ir sumaišykite su išlydytu sviestu.

2. Gautą masę dėkite į torto formą ir formuokite torto pagrindą. Kad sustingtų, 30 min. dėkite į šaldytuvą.

3. Užpilkite želatiną šaltu vandeniu ir palikite 30 min., kad išbrinktų.

4. Iki vientisos masės sumaišykite maskarponę su sutirštintu pienu. Svarbiausia, kad nebūtų gumuliukų.

5. Išplakite iki standžių putų grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į maskarponės ir sutirštinto pieno masę.

6. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto (šilto) vandens vonelėje ir atvėsusią atsargiai įmaišykite į gautą masę.

7. Gautą maskarponės masę pilkite ant torto pagrindo ir, jeigu mėgstate, gausiai apibarstykite cinamonu. Dėkite į šaldytuvą.

8. Paruoškite braškių arba vyšnių želė ir sumaišykite su uogomis. Kad ji būtų standesnė, pilkite mažiau vandens nei nurodyta ant pakelio, pavyzdžiui, 350400 ml.

9. Atvėsusią želė užpilkite ant maskarponės masės ir palikite, kad sustingtų.

Pagaminsite per 1 val. 15 min. (neskaičiuojant stingimo laiko)

Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu

Skanaus!

Receptą atsiuntė Genovaitė Budvytienė

 

 

 

 

Suskleisti
Jogurtiniai persikų putėsiai
Receptas: Jogurtiniai persikų putėsiai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Persikai: 5.00 vnt. (4-5 prinokę - putėsiams ir 1 - papuošimui)
Jogurtas: 250.00 g (graikiškas natūralus)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ektraktas)
Želatina: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 250.00 g (riebi plakamoji)
Želė: 1.00 vnt. (1 pakelis citrinų arba persikų skonio želės - papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Želatiną užpilkite 20 ml vandens ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
  2. Persikus maisto smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su graikišku jogurtu, milteliniu cukrumi ir vanilės ektraktu. Suplakite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų suplakite riebią grietinėlę. Atidėkite į šalį.
  4. Želatiną ištirpinkite ir plona srovele supilkite į persikų masę, nuolat ją maišydami. Sudėkite suplaktą grietinėlę ir lengvai maišykite.
  5. Paruoštus putėsius supilkite į stiklines ar kitus pasirinktus indelius. Uždenkite juos maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite bent kelias valandas ar per naktį.
  6. Puošimui skirtą persiką supjaustykite mažais kubeliais. Želė miltelius užpilkite perpus mažesniu vandens kiekiu nei nurodyta instrukcijose ant pakuotės. Persikų kubelius užberkite ant deserto viršaus, užpilkite šiek tiek atvėsusia želė. Vėl dėkite desertą į šaldytuvą ir palaikykite, kol želė sustings. 

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų