Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 03 31

Velykų prietarai, kuriais tikėjo senoliai

Kaip ir visos didžiosios metų šventės, Velykos mūsų protėviams taip pat siejosi su tam tikrais prietarais. Tiesa, mūsų laikais jie atrodo labiau kaip žaidimas. Bet kuriuo atveju, pasidomėti įdomu.
Velykos
Velykos / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Prietaras

♦ Mūsų senoliai per Velykas ypač paisė prietaro, kad šią dieną privalu sušelpti bent vieną vargšą. Tuomet metai būsią sotūs ir derlingi.

♦ Senoliai taip pat tikėdavo, kad naktį prieš Velykas (iš šeštadienio į sekmadienį) susapnuoti seniai mirusį artimą giminaitį – labai geras ženklas, pranašaujantis šeimai sveikus ir taikius metus.

♦ Labai geras ženklas, jei Velykų rytą ant jūsų palangės nutupia paukštis. Nebaidykite jo, o kai nuskris, pro langą paberkite velykinio pyrago trupinių. Tada visus metus jus lankys sėkmė, būsite mylimi kitų žmonių, nestokosite dėmesio.

♦ Seniau žmonės atidžiai stebėdavo ir Velykų orus. Buvo sakoma: jei Velykų sekmadienį oras gražus ir saulėtas, o dangaus netemdo debesys – vasara bus karšta ir sausa. Krituliai per Velykas reiškia, kad ir vasara bus lietinga.

♦ Jei Velykų naktis (iš šeštadienio į sekmadienį) buvo giedra ir žvaigždėta – tais metais užderės geras derlius.

♦ Seniau Velykų rytą, kol šeima nepavalgė šventinių pusryčių, šeimininkės stengdavosi nešluoti namų. Buvo tikima, kad taip pasielgus, visus likusius metus šeimoje tvyros nesutarimai ir netils ginčai.

♦ Mūsų protėviai per Velykas skubėdavo kuo anksčiau išsiropšti iš lovos. Lenktyniaudavo, kuris pirmas išeis pro namų duris ir pirmas peržengs bažnyčios slenkstį. Buvo tikima, kad tą žmogų lydės sėkmė.

♦ Jei Velykų rytą jauna netekėjusi mergina išgirdo kukuojant gegutę – tais metais ištekės. Na, o jei jau esate ištekėjusi, gegutė pranašauja šeimos pagausėjimą.

♦ Prietaras toms, kurioms nesiseka susilaukti kūdikėlio. O jis byloja, kad apie mažylį svajojančiai šeimininkei dengiant stalą Velykų pusryčiams, reikėtų padėti dar vieną tuščią lėkštę ir į ją įdėti riekelę Velykų bobos (seniau dėdavo šventintą) ir, prieš pradedant Velykų vaišes, maldele mintimis pakviesti būsimą mažylį. Na, o nudengiant stalą, šią velykinio pyrago riekelę sutrupinti ir paberti lauke paukščiams sulesti. Seniau buvo tikima, kad tai padeda prisikviesti būsimo vaikelio sielą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas