Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 10

Vienoje gausiausių Baltijos šalyse hortenzijų kolekcijų pražydo ypatinga hortenzija

Nuo 2014 metų kaupiamoje hortenzijų kolekcijoje Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune žiedais apsipylė šimtai krūmų: hortenzijų mylėtojai čia gali pasigrožėti ir susipažinti su 116 įvairių hortenzijų veislių ir daugiau kaip 200 augalų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
VDU Botanikos sode auga įspūdingos hortenzijos
VDU Botanikos sode auga įspūdingos hortenzijos / VDU Botanikos sodo nuotr.

Tarp jų – ir šiemet pirmą kartą nepaprastais žiedais pradžiuginusi šiurkščioji hortenzija (Hydrangea aspera D. Don.) 'Macrophylla'.

VDU Botanikos sodo nuotr./Šiurkščioji hortenzija (Hydrangea aspera) 'Macrophylla'
VDU Botanikos sodo nuotr./Šiurkščioji hortenzija (Hydrangea aspera) 'Macrophylla'

VDU Botanikos sode Kaune hortenzijų kolekcija pradėta kurti nuo 2014 m., kasmet ją papildant naujais augalais. Kartu su alūnėmis ekspozicijoje susodintų hortenzijų sodinukai įsigyti iš įvairių Lietuvos medelynų ir arboretumų, Lenkijos Kornik arboretumo, Latvijos Salaspilio botanikos sodo. Tai viena didžiausių hortenzijų kolekcijų ne tik Lietuvoje, bet ir tarp Baltijos šalių botanikos sodų.

Hortenzijos priklauso hortenzijinių (Hydrangeaceae Dumort.) šeimai ir hortenzijų (Hydrangea L.) genčiai. Natūraliai paplitusios Rytų Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Gali augti krūmu, liana ar medeliu.

„Mūsų kolekcijoje auga šluotelinės, šviesiosios, laipiojančios, didžialapės, šiurkščiosios, aukštosios, ąžuolalapės hortenzijos bei didžialapės hortenzijos dantytasis porūšis. Šiuo metu gausiai žydi šluotelinės, šviesiosios, šiurkščiosios hortenzijos“, – pasakoja kolekciją prižiūrinti vyresn. dendrologė Loreta Buknienė.

Pasak jo, pačios atspariausios žiemos šalčiams yra šviesiosios ir šluotelinės hortenzijos. Laipiojančios, didžialapės ir ąžuolalapės – jautresnės lietuviškoms žiemoms, todėl specialistė pataria jas žiemai pridengti.

Visos hortenzijos mėgsta rūgštesnę dirvą, tačiau įdomu tai, kad didžialapių hortenzijų žiedų spalva priklauso nuo dirvos rūgštingumo: rūgščioje žemėje žydi žydrai, o neutralioje – rožine spalva. Todėl keičiant dirvos rūgštingumą, galima keisti ir žiedų spalvą.

Dar kitos šluotelinės hortenzijos žydėjimo metu keičia savo žiedų spalvą nepriklausomai nuo dirvos rūgštingumo: tokios chameleonės, pavyzdžiui, yra šluotelinių hortenzijų veislės 'Bobo' ir 'Limelight', kurių žiedai pradžioje būna balti, o vėliau nusidažo rausva spalva.

VDU Botanikos sodo nuotr./Šluotelinė hortenzija (Hydrangea paniculata) 'Diamantino'
VDU Botanikos sodo nuotr./Šluotelinė hortenzija (Hydrangea paniculata) 'Diamantino'

Pradžiugino ypatingos hortenzijos žydėjimas

Šiais metais sodo darbuotojus ir lankytojus pradžiugino pirmą kartą pražydusi šiurkščioji hortenzija (Hydrangea aspera D. Don.) 'Macrophylla', įsigyta 2014 m. – šis augalas už grožį 1993 m. buvo apdovanotas prestižiniu Jungtinės Karalystės Karališkosios sodininkystės draugijos prizu.

Jos žiedynai sudaryti iš mažyčių šviesiai violetinės spalvos žiedelių viduje ir didesnių, sterilių baltos spalvos žiedų išorėje. Spalvotų žiedelių kvapas ir nektaras pritraukia daug vabzdžių – todėl praktiškai visose nuotraukose puikuojasi drugiai, kurių Botanikos sode šiemet netrūksta. Žali, sultingi šios hortenzijos lapai padengti šiurkščiais plaukeliais, nuo kurių ir kilo rūšies pavadinimas.

„Šis augalas mėgsta augti pusiau šešėlyje, nes lapai jautrūs tiesioginiams saulės spinduliams. Dirvožemis turi būti rūgštus arba neutralus, bet ne kalkingas. Tinka humusas. Kaip ir visos hortenzijos, mėgsta drėgmę, todėl karštomis ir sausomis vasaromis būtina laistyti. Netręškite po liepos mėnesio, kad ūgliai sutvirtėtų iki žiemos,“ – norintiems tokią hortenziją auginti savo sodyboje pataria L.Buknienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas