Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 03

Vilniuje ir Kaune – aplinką tausojantys estafetiniai miestų bėgimai

Jau šią vasarą bėgikų bendruomenė galės vėl sudalyvauti tvariuose estafetiniuose miesto bėgimuose. Birželio 11 d. Kaune ir birželio 18 d. Vilniuje įvyks Skandinavijos įkvėptos judėjimo ir bendravimo šventės – aplinką tausojantys estafetiniai miestų bėgimai „Centric 5x5 Relay Run“, kuriuose susiburs bėgikų ir ėjikų komandos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Bėgimo varžybos
Bėgimo varžybos / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Bėgimas

Pasak renginio organizatorių, šia iniciatyva yra siekiama skatinti įvairias visuomenės grupes pamėgti fizinį aktyvumą ir gerinti psichologinę savijautą, kartu prisidedant prie tvaraus vartojimo ir aplinkos tausojimo.

„Norime pasidžiaugti, kad praeitų metų renginių sėkmė mus paskatino dar kartą suorganizuoti šias judėjimo šventes, tik jau vasarą, kad geras oras renginio dalyvius dar labiau lepintų. Renginio pagrindinis tikslas nėra įveikti tam tikrą atstumą per tam tikrą laiką, bet patirti paties bėgimo smagumą, o tada – dalintis juo su savo komanda.

Bėgimo varžybos / Asmeninio archyvo nuotr.
Bėgimo varžybos / Asmeninio archyvo nuotr.

Praeitais metais mums pavyko suburti įvairias bendraminčių, bendradarbių, šeimų, draugų, kaimynų ir kitų bendruomenių kompanijas, nes pakvietėme dalyvauti ne tik tuos, kurie jau yra atradę bėgimo džiaugsmą, bet ir tuos, kurie dar iki šiol neišdrįso dalyvauti jokiame bėgimo renginyje. Pasirinkome neilgą 5 km atstumą, kuriam įveikti nereikia didelio pasiruošimo ir ypatingų fizinių pajėgumų. Tikime, kad šiais metais prie renginio prisijungs dar daugiau dalyvių“, – sako bėgimo entuziastė ir viena iš „Centric 5x5 Relay Run“ įkvėpėjų bei organizatorių Gitana Kazakevičienė.

„Centric 5x5 Relay Run“ įkvėpėjų bei organizatorių Gitana Kazakevičienė. Organizotorių nuotr.
„Centric 5x5 Relay Run“ įkvėpėjų bei organizatorių Gitana Kazakevičienė. Organizotorių nuotr.

Renginiuose akcentuojama bendrystė ir komandinė dvasia, todėl jas puikiai atspindi specialus šūkis – RUN IS FUN (bėgti smagu).

Nebėgiojantiems, bet norintiems judėti – atskira ėjimo trasa

Estafetiniuose miestų bėgimuose „Centric 5x5 Relay Run“ gali dalyvauti visi – ne tik patyrę bėgikai ir pradedantieji, bet ir negalintys bėgti. Renginių metu bus paruoštos atskiros trasos ėjikams, todėl judėti, bendrauti ir mėgautis sveikatinimu galės kiekvienas – pagal savo galimybes ir norus.

Laimėtojų komandos bus renkamos keturiose kategorijose: komandinėje ėjimo rungtyje, moterų estafetės bėgimo rungtyje, vyrų estafetės bėgimo rungtyje ir mišrioje estafetės bėgimo rungtyje.

Dar viena naujovė šiais metais – estafetiniai bėgimai vaikams, kad tėvelių laukti būtų dar smagiau. „Šią idėją praeitais metais po renginio pasiūlė patys dalyviai, kurie dalyvavo šventėje su vaikais – mažieji nekantravo bėgti paskui tėtį ar mamą, tad teko sugalvoti smagų sprendimą ir jiems“, – sako G.Kazakevičienė.

Bėgimo varžybos / Asmeninio archyvo nuotr.
Bėgimo varžybos / Asmeninio archyvo nuotr.

Tarp pagrindinių vertybių – ekologija ir aplinkos tausojimas

Renginio organizatorių teigimu, vienas pagrindinių prioritetų, įgyvendinant iniciatyvą – sukurti aplinkai draugiškus renginius, todėl visiškai atsisakyta įprastai bėgimuose gausiai naudojamų plastikinių vienkartinių indų.

„Jau praeitais metais estafetiniuose miestų bėgimuose „Centric 5x5 Relay Run“ nenaudojome jokių plastikinių vienkartinių indų – nuo puodelių iki buteliukų, o renginio metu atliekas atsakingai rūšiavome. Šiais metais šią tradiciją tęsime“, – džiaugiasi G.Kazakevičienė.

Ji pažymi, kad kiekvienas renginio dalyvis, atsiimdamas savo numerį, kartu gaus ir pikniko užkandžių rinkinį, taigi renginio metu visi turės galimybę susiburti į pikniką ir pasidalinti šventine nuotaika.

„Po renginių nepanaudotus pikniko rinkinio produktus, kaip ir praeitais metais, aukosime „Maisto bankui““, – teigia G.Kazakevičienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Bėgimo varžybos
Asmeninio archyvo nuotr./Bėgimo varžybos

Skandinavijos įkvėptą idėją atnešė į Lietuvą

G.Kazakevičienė sako, kad „naujomis akimis“ pažvelgti į savo pomėgį bėgioti turėjo galimybę gyvendama Danijos sostinėje Kopenhagoje, kur ypač susižavėjo vietos estafetiniais bėgimais, bendruomenių bėgimo klubais ir jų veikla.

„Danai sveikatingumą supranta plačiau – ne tik kaip fizinę sveikatą, bet ir kaip psichologinę naudą, todėl ne atsitiktinai Danijoje tokie populiarūs ir daugiausiai bėgikų pritraukiantys yra estafetiniai bėgimai, skatinantys žmones jungtis į komandas. Jei sportas yra kūno higienos dalis, tai bendravimas ir jautimasis sociumo dalimi – neatsiejama psichinės higienos dalis“, – pasakoja G.Kazakevičienė.

Jos teigimu, priklausymas grupei ir komandinis sportas itin motyvuoja ir didina žmonių fizinį aktyvumą.

„Ar pastebėjote, kad jausdamiesi įsipareigoję – sportuodami komandoje, eidami kartu su draugais į treniruotes, tampame pareigingesni ir nepraleidžiame užsiėmimų net tomis dienomis, kai tingisi iš namų kelti koją? Pakanka minties, kad kažkas tavęs laukia, kad nuo tavęs priklauso komandos sėkmė – ir atsakomybė nustumia tingias mintis į šalį“, – sako bėgimo entuziastė ir viena iš „Centric 5x5 Relay Run“ įkvėpėjų bei organizatorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas