Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus nuotykiai statybose: „Su krūva plytų įlūžau į rūsį, o jame – išvydau karstą“

Keliautojui, žurnalistui, restorano „Merkinės fabrikas“ įkūrėjui, o dabar – ir miestiečiui, pamilusiam kaimą Vytarui Radzevičiui – nesvetimas darbas statybose. Ūkinį pastatą, pavadinęs jį „Vytaro ferma“, vyras Dzūkijoje ėmėsi statyti pernai ir taip išplėtė savo šeimos ūkį. V.Radzevičius sako, kad viena iš „statybinių pamokų“ – nereikia pirkti visų įrankių ir įrangos, mat viską galima išsinuomoti „Cramo“, o tai gerokai sumažina statybos kaštus.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Asmeninio albumo nuotr.

Rimtesnis gyvenimo iššūkis

„Visi sako, kad statybos – vargas. Bet tai įdomus vargas. Gali ir pats ranką pridėti, jei sugebi ar išmoksti, turi laiko. Bet viso namo pastatyti pats nesugebėčiau dėl laiko stokos. Todėl samdau meistrus. Ir pasakysiu, matyti, kaip kasdien auga tavo namas, yra labai smagus dalykas. Gyvenime esu liejęs pamatus, mūrijęs, stogą dengęs, apdailas visokias daręs, restauravimo darbus“, – apie savo patirtį statybose kalbėjo V.Radzevičius.

Labiau nei pačios statybos keliautojui patinka rezultatas ir namo įkurdinimas: „Per statybas tik kažkaip susivedė, kad žodis įsikūrė – tai apie apsigyvenimą name, kai jame užkuri savo ugnį. Daug prasmių tame slypi.“

Jei statybas tektų palyginti su televizijos laida, išryškėtų vienas pats esmingiausias skirtumas, kuriame irgi užkoduota prasmė. Kai televizijos laida išeina į eterį – ji tampa jau istorija. Tačiau namas, sako V.Radzevičius, yra tarsi paminklas tavo gyvenimui.

„Yra tame kažkas tokio. Iš svarbesnių dalykų žmogui. Kad turėtum stogą, šilumą ir maisto. Visa kita – menkniekiai. Darbas statybose įkvepia, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų. Reikia ir jėgos, ir galvą pasukti, ir kantrybės. Tai – rimtesnis gyvenimo iššūkis. Ir taip, man tai patinka. Ypač kai statybos baigiasi“, – juokėsi pašnekovas.

Rezultatas pigiausiomis sąlygomis

Juokaudamas statybas V.Radzevičius vadina panašiomis į judviejų su Martynu Starkumi keliones – kai matai, kad neišeina įgyvendinti plano A, lieka pasikliauti planu B. Tokių planų B būta ir statybose, kurios, nors ir ne visada buvo lengvos, galiausiai rezultatas viršijo visus lūkesčius.

„Toliau važiuojant jis virsta planu C, o vėliau – kiek abėcėlėje yra raidžių, tiek jis ir keičiasi. Statybose viskas panašiai. Bet keisti reikia nebijoti. Beje, statybose, skirtingai nuo kelionių, išmokau dar vieną pamoką – devynis kartus pamatuok, o dešimtą kirpk“, – kalbėjo V.Radzevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Vytaras Radzevičius
Asmeninio albumo nuotr./Vytaras Radzevičius

Statybos, teigia pašnekovas, yra brangus reikalas. „Kai šiaip leidi pinigus, gali juos suskaičiuoti rankoje. Bet kai leidi juos statyboms, tarsi įjungtas dulkių siurblys, kuris viską susiurbia ir klausia: kur dar?“ – kalbėjo V.Radzevičius.

Vis tik būdų sutaupyti yra. Namo statybos procese V.Radzevičiui pagelbėjo įvairių įrankių ir technikos nuomos bendrovė „Cramo“. Tai reiškia, jog daugybės dalykų pirkti nereikia: juos galima išsinuomoti.

„Jų dėka išmokau virinti. Išsinuomojau aparatą ir pabandžiau. Iš pradžių buvo nekažką, o po to – žiūrėk, kad ir gaunasi. Čia galima ne tik išsinuomoti tai, ko tau statybose reikia, tačiau ir gauti patarimų.

Dabar, užsiimant statybomis, nebūtina turėti įrankių, kuriuos naudoji kartą per dešimt metų. Išsinuomojai, padirbai ir atidavei. Rezultatas patogiausiomis sąlygomis. Aš ir paauglystėje statybose prisidurdavau. Kai prisimenu, kaip ir kas vykdavo... Jei anais laikais reikėtų statyti namą – kažin ar pasiryžčiau“, – kalbėjo pašnekovas.

Asmeninio albumo nuotr./Vytaras Radzevičius
Asmeninio albumo nuotr./Vytaras Radzevičius

Labiausiai patinka dirbti su medžiu

Vis tik ne visus darbus vyras sako galintis atlikti pats. Blogiausias V.Radzevičiaus santykis yra su santechnika: „Dirbi, dirbi, viską susuki, izoliuoji ir pamatai, kad... laša. Riebiai nusikeikęs kvieti meistrą. Bet štai su medžiu dirbti man patinka. Tai – geriausia medžiaga sumanymų įgyvendinimams.“

Paprašytas pasidalinti statybose patirtais nuotykiais V.Radzevičius prisiminė, kai, būdamas jaunas, dirbo Liverpulyje. Tąsyk teko padėti rekonstruojant seną namą.

„Su krūva plytų rankose esu įlūžęs į grindis ir įkritau į kažkokį rūsį. Kai nusėdo dulkės, supratau, kad esu sveikas, bet išsigandau pamatęs karstą. Tik geriau įsižiūrėjęs pamačiau, kad tai buvo apversta sena sofa“, – kalbėjo V.Radzevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas