Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atogrąžų audra moteriai atplukdė laišką butelyje: parašytas buvo prieš 80 metų

Floridietė Suzanne Flament-Smith jau buvo surinkusi du maišus šiukšlių, išplautų į krantą po atogrąžų audros Debby, kai visai netikėtai tarp kitų daiktų pastebėjo stiklinį butelį. Moteris iš pradžių pamanė, kad jame bus kremuoto žmogaus pelenai, tačiau patyrinėjusi butelį atidžiau suprato – tai tikrų tikriausias laiškas, rašo „The Washington Post“.
Laiškas butelyje
Laiškas butelyje / Shutterstock nuotr.

Trečiadienį su šeima atidariusi butelį, 46-erių Suzanne pamatė ploną popieriaus lapą su data „3/4/45“. Laiškas buvo adresuotas žmogui, vardu Lee. Firminis blankas, ant kurio parašytas tekstas, buvo iš JAV karinio jūrų laivyno mokymo bazės Virdžinija Biče, esančios už maždaug 1200 kilometrų. Ši bazė buvo įkurta 1942 m. ir veikia iki šiol.

Nors didžiąją dalį teksto įskaityti buvo sunku - tikriausiai dėl saulės poveikio – Suzanne sugebėjo iššifruoti pakankamai, jog nuspėtų, kad tai buvo susirašinėjimas tarp draugų.

„Brangusis Lee, - laiške rašė autorius, - vakar gavau tavo laišką, džiaugiausi išgirdęs apie tave. Taigi aną dieną šiek tiek padūzgei. Na, čia tai yra kasdienybė. Yra baras ir jie turi gana gero alaus.”

Suzanne sakė susimąsčiusi, ar “padūzgimas” šiame laiške reiškia apsvaigimą nuo alkoholio, ar kažką, susijusio su karo veiksmais. Juk 1945 m. kovo mėn. dar tebevyko Antrasis pasaulinis karas.

Toliau laiške autorius minėjo, jog eina į „radijo mokyklą“. Pabaigoje sakoma, kad kitą dieną jis ir vėl parašys draugui.

Karinio jūrų laivyno istorijos ir paveldo vadovybės atstovė spaudai Kristina Higgins patikino, jog firminis blankas, ant kurio parašytas laiškas, atrodo teisėtas, tačiau ji nežino, kas parašė laišką ir kodėl jis buvo įdėtas į butelį.

Remiantis JAV karinio jūrų laivyno duomenimis, mokymo bazė Virdžinija Biče, iš kurios ir yra firminis blankas, Antrojo pasaulinio karo metu apmokė daugiau nei 200 000 karinio jūrų laivyno ir 160 000 JAV armijos bei JAV jūrų pėstininkų korpuso narių.

Floridietė Suzanne žinia apie savo radinį pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“. Moteris tikisi, kad kiti žmonės padės atsakyti į jai kilusius klausimus. Be kita ko, 46­-metė norėtų susekti laiško autoriaus bei numatyto gavėjo šeimas.

„Niekada nesitikėjau susidurti su kažkuo panašaus, – „The Washington Post“ sakė Suzanne. – Taip šaunu pamatyti žmonijos istoriją realia, apčiuopiama forma”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas