Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kojas pasiilginti nusprendusi moteris išgyveno košmarą: „Buvau vieniša, be pinigų ir neįgali“

Elaine Foo kojos išmargintos storais purpuriniais randais – kiekvienas jų primena apie moteriai atliktą kojų pailginimo procedūrą, pasibaigusią nesėkmingai. Per pastaruosius 8 metus 49-erių Elaine išgyveno penkias operacijas ir tris kaulo transplantacijas. Išnaudojusi visas savo gyvenimo santaupas, ji iškėlė ieškinį savo chirurgui, tačiau atsakomybė jam nepripažinta, rašo BBC.
Negalia
Negalia / Shutterstock nuotr.

„Aukštesnis reiškia gražesnis“

Kaip pasakoja Elaine, savo ūgio ji nekentė nuo pat mažens. Būdama 12-os, ji buvo aukštesnė už daugelį savo amžiaus merginų, tačiau, sulaukus 14-os, visos ją praaugo.

„Laikui bėgant, tai tapo manija. Aukštesnis reiškia geresnis. Aukštesnis reiškia gražesnis. Tiesiog jaučiau, kad aukštesni žmonės turi daugiau galimybių“, – tikina moteris.

Būdama 25 metų, Elaine aptiko straipsnį apie Kinijos kliniką, kurioje žmonėms atliekama operacija, siekiant pailginti jų kojų kaulus. Nors tai skambėjo košmariškai, istorijos herojė liko tuo sužavėta.

Praėjus 16 metų, ji atrado privačią kliniką, siūlančią šią procedūrą Londone. Ją turėjo atlikti chirurgas ortopedas Jeanas-Marcas Guichet.

Anot Elaine, galūnių ilginimo specialistas nuo pat pradžių atvirai kalbėjo apie galimas komplikacijas: nervų pažeidimus, kraujo krešulius, tikimybę, kad kaulai nesusijungs tarpusavyje.

„Bet aš daug tuo domėjausi, lankiausi pas labai brangų gydytoją ir tikėjausi atitinkamos medicininės priežiūros. Mano svajonė buvo užaugti nuo 157 cm iki 165 cm“, – sako pašnekovė.

„Lyg būčiau skrudinama iš vidaus“

Netrukus jai buvo atlikta operacija, kainavusi beveik 60 tūkst. eurų. Pabudusi po jos, Elaine iš pradžių nieko nejautė, tačiau vėliau buvo suimta didžiulio skausmo. „Atrodė, kad kažkas kepa mano kojas. Lyg būčiau skrudinama iš vidaus. Tą pirmą naktį rėkiau iki 6 val. ryto, kol užmigau“, – prisimena moteris.

Atliekant šią procedūrą, skausmo tikėtis galima. Operacijos metu į dvi dalis sulaužomi kojos kaulai, į vidų įdedamas metalinis strypas. Metaliniai strypai palaipsniui prailginami. Sulaužyti kaulai turėtų palaipsniui sugyti, kad užpildytų tarpą tarp jų.

„Prailginimo procesas trunka apie du ar tris mėnesius, o tada prireikia mažiausiai dvigubai daugiau laiko, kad pacientas atgautų normalią funkciją“, – perspėja profesorius Hamishas Simpsonas, buvęs Didžiosios Britanijos ortopedų asociacijos tarybos narys.

Prasidėjus Elaine kojų ilginimo procesui, po dviejų savaičių ji pajuto, jog kažkas ne taip. „Jaučiau didžiulį skausmą kairėje kojoje. Tada vieną vakarą, kai judėjau lovoje, išgirdau kažką, panašaus į „Kit Kat“ traškėjimą. Po jo sekė stiprus skausmas“, – teigia moteris.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad vinis kairėje kojoje pralaužė jai šlaunikaulį – stipriausią žmogaus kaulą. Pasak Elaine, chirurgas ją nuramino – neva reikia palaukti, kol tai sugis, o tada procesas bus pradėtas iš naujo.

Viena koja buvo ilgesnė už kitą

Specialistai toliau ilgino Elaine dešinę koją ir suplanavo kitą operaciją, skirtą kairiajai. Galiausiai moters dešinė koja pasiekė norimą 7 cm tikslą. Vis dėlto, kadangi kairė koja buvo daug trumpesnė, Elaine kilo daug problemų – linko stuburas, nuolat kankino skausmai.

Po šešių savaičių, peršvietę dešinę koją, gydytojai pamatė nerimą keliantį kaulų augimo trūkumą. Elaine šlaunikaulis iš esmės buvo du atskiri kaulo gabaliukai, laikomi kartu metalinio strypo.

Elaine kreipėsi pagalbos į chirurgą J-M. Guichet, kuris suplanavo kitą operaciją. Specialistas atnaujino moters kairės kojos ilginimo procesą, taip pat suleido kaulų čiulpų į dešinę koją, kad paskatintų kaulų augimą. Visgi, pabudusi po operacijos, Elaine išgirdo daugiau blogų naujienų.

„Daktaras Guichet man pasakė, kad vinis nulūžo ją beišimant. Bet jis turėjo vinį iš kito paciento, kurią sugebėjo įdėti“, – teigia ji, pridurdama, jog už tai turėjo sumokėti papildomai.

Ilgainiui, anot jos, bendravimas su chirurgu labai pablogėjo, o galiausiai ryšys tarp jų apskritai nutrūko. Nežinodama, kur kitur kreiptis, Elaine apsilankė pas NHS specialistą ortopedą chirurgą. Šis įspėjo pacientę, kad kelionė iki pasveikimo jai nebus trumpa.

Chirurgas kaltę neigia

Praėjus 8 metams nuo pirmosios operacijos, Elaine sako vis dar neatsigavusi nuo psichinių ir fizinių randų. Ji turi įvairių judėjimo problemų ir kenčia nuo potrauminio streso sutrikimo.

„Nuo 2017 iki 2020 metų slapsčiausi nuo pasaulio. Buvau vieniša, bedarbė, be pinigų ir neįgali“, – tikina ji.

Neseniai jai pavyko žengti reikšmingą žingsnį. 4 metus trukęs teisinis mūšis buvo galutinai išspręstas liepos mėn., kai daktaras J-M. Guichet sutiko sumokėti Elaine nemenką sumą tam, kad moteris atsiimtų savo ieškinį prieš jį. Tiesa, vyras jokios savo kaltės nepripažino.

„Ponios Foo pasakojimas yra šiurkštus, klaidingas faktų pristatymas, kurį aš visiškai atmetu. Per pastaruosius 35 metus sėkmingai atlikau šią operaciją beveik 800 kartų, nepamatuojamai pagerindamas šimtų pacientų gyvenimą. Mano pacientų gerovė visada yra mano prioritetas, todėl palaikau glaudų ryšį su pacientais ir jų šeimomis, kad padėčiau jiems atsigauti“, – tvirtino chirurgas.

Jo advokatas neigė bet kokį specialisto aplaidumą, tikindamas, kad Elaine apie galimas komplikacijas buvo įspėta prieš operaciją, ir sakydamas, jog gijimo procesą sutrikdė pačios moters sprendimas nepaisyti gydytojo patarimų ir nelankyti reabilitacijos.

Elaine visus šiuos teiginius ginčija ir laiko gydytoją atsakingu už tai, kas jai atsitiko. „Praradau geriausius savo gyvenimo metus“, – dabar liūdi moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas