Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neįtikėtina: moteris dėl savo būklės gali valgyti tik 13 produktų

21 metų Jenna gali valgyti tik 13 maisto produktų, nes jai diagnozuota daugiau kaip 100 alergijų, o su simptomais ji susiduria nuo vaikystės.
Ką valgyti vakare?
Ką valgyti vakare? / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma „Mirror“, 21 metų Jenna Gestetner kenčia nuo retos imuninės sistemos ligos, vadinamos putliųjų ląstelių aktyvacijos sindromu (angl. Mast Cell Activation Syndrome, MCAS), dėl kurios ji alergiškai reaguoja į beveik visus maisto produktus.

Nuo vaikystės merginą kamavo intensyvus skausmas, pykinimas, nuovargis, galvos svaigimas, odos reakcijos ir apsunkintas kvėpavimas. Ji galėjo valgyti tik devynis produktus, tačiau dabar į savo racioną įtraukė keturis vaisius.

Dabar ji gali valgyti datules, vynuoges, avietes ir kriaušes dėl vaistų, skirtų MCAS gydyti. Studentė Jenna iš Los Andželo (Kalifornija, JAV) sako: „Nuostabu, kad dabar galiu valgyti vaisius, tai labai pakeitė mano gyvenimą. Anksčiau negalėjau valgyti saldžiai, be to, man reikėjo virtuvės, kad galėčiau pasiruošti maisto. Dabar iš tikrųjų galiu nusipirkti užkandžių, kai būnu išvykusi. Tai nuostabu.“

Jenna nuo vaikystės kovojo su reakcijomis į maistą ir pastebėjo, kad vienintelis dalykas, kuris jai padėjo, buvo maisto produktų išbraukimas iš mitybos. Po kelerių metų bandymų ir klaidų Jenna galėjo valgyti tik kalakutieną, baltą žuvį, agurkus, šparagines pupeles, cukinijas, žaliąsias citrinas, ispaninių šalavijų sėklas, alyvuogių aliejų ir gliukozės papildus.

2021 m. kovo mėn. jai oficialiai diagnozuota liga ir nepaisant naujai atrastų maisto produktų, Jenna sako, kad gyvenimas su jos liga vis dar yra kova.

Ji pasakojo: „Tai yra sunkus išbandymas. Yra tiek daug nenuspėjamumo, kuris mane vargina psichologiškai. Dėl to labai sunku keliauti, reikia daug daugiau laisvo laiko, be to, dažnai būnu labai pavargusi. Jei vykstu atostogauti arba į šeimos ar draugų renginį, negaliu valgyti maisto, kurį valgo visi kiti. Jaučiuosi išstumta iš visuomenės – negaliu patirti tokių pačių išgyvenimų kaip kiti žmonės, negaliu būti spontaniška.“

Tačiau Jenna sugeba pajuokauti ir sako, kad vienas iš privalumų yra tai, kaip greitai ji gali apsipirkti kas savaitę. „Aš galiu tai padaryti per tris minutes – tai iš tikrųjų labai patogu“, – juokavo ji.

Jenna laiko spintelę, pilną užkandžių, kuriais gali pasimėgauti pas ją užsukę draugai – moteris pasirūpina saldumynų, kukurūzų spragėsių, traškučių, padažų ir pagardų atsargomis, nors pati nieko iš to negali valgyti.

Įprastą Jennos valgymo dieną paprastai sudaro: pusryčiai – dubenėlis datulių ir ispaninių šalavijų sėklų; pietūs – keptų cukinijų lėkštė; užkandis – avietės; vakarienė – balta žuvis arba kalakutiena su šparaginėmis pupelėmis.

Merginos tikslas – vaistais stabilizuoti savo būklę, kad galėtų toliau plėsti savo mitybą. Ji sakė: „Mano būklė vis dar kelia nerimą – prieš išeidama iš namų noriu suvalgyti daug maisto, nes nerimauju, ar pavyks rasti ką valgyti, kai nebūsiu namuose“.

Jenna dalijasi savo sveikatingumo patirtimi TikTok, Instagram ir Youtube, pasivadinusi Jennaxhealth. Ji tikisi, kad dalijimasis savo istorija padės skleisti žinutę apie žmones, gyvenančius su problemomis, kurių galbūt nematote ar apie kurias negirdite.

Jenna sako: „Mityba yra tik viena iš sveikatos dalių, o supratimas, kas yra ir kas nėra sveika, kiekvienam žmogui yra unikalus. Mano liga yra daug dažnesnis reiškinys, nei daugelis iš mūsų mano, tačiau retai galima rasti kitų žmonių, kurie ja serga, nes liga dažniausiai yra nematoma. Sergant nematoma liga kartais gali atrodyti, kad reikia kažką įrodyti, todėl žmonės gali nesuprasti ar net netikėti, kad tai tikra – buvo atvejų, kai net aš pradėjau tuo abejoti. Internete tiek daug rašoma apie sveikatą, tačiau tai, kas tinka vienam žmogui, ne visada tinka kitam.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas