Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po ginekologinės apžiūros sužinojo kraupią tiesą – su tuo pačiu tamponu gydytojas tyrė ŽIV pacientę

Ginekologinei apžiūrai užsirašiusi pacientė net sapne nesapnavo, kuo jai viskas pasibaigs. Po vizito moteris išgirdo kraupią tiesą – gydytojas jai tyrimą atliko su tamponu, kurį jau buvo panaudojęs tirdamas ŽIV sergančią pacientę, rašo „Daily Mail“.
Vizitas pas ginekologą
Vizitas pas ginekologą / Shutterstock nuotr.

2022 m. gruodį neįvardyta 40-metė apsilankė pas savo šeimos gydytoją Vakarų Jorkšyre, jog šis dėl esamos sveikatos būklės atliktų jai ginekologinę apžiūrą.

Visgi po procedūros gydytojas moteriai pranešė siaubingą žinią – tamponą, su kuriuo ji buvo tiriama, specialistas anksčiau panaudojo kitam asmeniui.

Be kita ko, vieno vaiko mamai buvo pasakyta, jog dėl „didelės klaidos“ ji galėjo būti užsikrėtusi per kraują plintančiomis ligomis, įskaitant ŽIV ir hepatitą.

40-metė dėl šio incidento pasiskundė gydytojų kabinetui, tačiau, nepatenkinta jų atsakymu, perdavė bylą Parlamento ir sveikatos tarnybos ombudsmenui (PHSO) – nepriklausomai institucijai, tiriančiai skundus dėl vyriausybės departamentų ir Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS).

Moteris buvo priversta laukti tris mėnesius, kol galėjo būti patikrinta dėl ŽIV ir sužinoti, ar nebuvo užsikrėtusi. Būtent tiek laiko gali prireikti, kad viruso požymiai organizme susikauptų iki tokio lygio, jog būtų aptinkami atliekant tyrimą.

Shutterstock nuotr./ŽIV
Shutterstock nuotr./ŽIV

„Kai sužinojau, kad tamponas jau buvo panaudotas ir man reikės išsitirti dėl ŽIV ir hepatito, labai sutrikau ir išsigandau. Buvau šokiruota ir susirūpinusi, ką tai galėtų reikšti mano sveikatai“, – atviravo britė.

„Tai buvo rimta klaida, ir aš vis dar negaliu suprasti, kaip tai atsitiko. Sutinku, kad žmonės daro klaidas, bet tai, kaip jie į tai reagavo, buvo pasibaisėtina. Jie buvo apatiški ir nebandė suprasti, ką aš išgyvenau“, – pasakojo pacientė, nusprendusi kreiptis į PHSO.

Laimei, jos tyrimo rezultatai dėl per kraują plintančių ligų buvo neigiami.

Kaip rašo „Daily Mail“, ŽIV plinta per kai kuriuos užsikrėtusio žmogaus kūno skysčius, tokius kaip sperma, makšties ir išangės skysčiai, kraujas bei motinos pienas. Per prakaitą, seiles ar šlapimą ši liga neperduodama.

Dažniausiai ŽIV užsikrečiama per analinį ar vaginalinį seksą be prezervatyvų. Tuo tarpu, pasak NHS, prasta sveikatos priežiūros praktika ir nesaugios medicininės injekcijos yra pagrindinė priežastis, kodėl ši liga plinta už Jungtinės Karalystės ribų.

PHSO ragina šeimos gydytojus būti budriems ir užtikrinti, kad būtų laikomasi infekcijų prevencijos ir kontrolės procesų, jog tokios situacijos nepasikartotų.

Gydymo įstaiga, kurioje lankėsi 40-metė moteris, atsiprašė pacientės už sukeltą stresą ir sutiko sumokėti jai 500 svarų kompensaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?