Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raumenų skausmas slėpė sunkią ligą: moteriai teko amputuoti ranką

Kai Jessica Lane buvo penktą mėnesį nėščia, gydytojai teigė, kad peties ir rankos skausmai greičiausiai kamuoja dėl to, kad ji laukiasi. Tačiau praėjus penkioms savaitėms po gimdymo ir perkeliant naujagimį į jam skirtą automobilio kėdutę, pasigirdo „traškesys“.
Raumenų skausmas
Raumenų skausmas / Shutterstock nuotr.

Jis galiausiai atskleidė tiesą – 31-erių metų mama susidūrė su kaulų vėžiu, rašoma „Daily Mail“.

Moteriai buvo pasakyta, kad norint išgelbėti jos gyvybę teks amputuoti ranką. Tačiau ji nedvejojo: labiau ją gąsdino mintis, kad sūnus Theo gali augti be jos: „Kaip paaiškinti tokiam mažam vaikui, kodėl manęs čia nėra? Visa ši kelionė padarė mane stipresne ir atsparesne asmenybe ir padėjo suprasti, kokia brangi yra gyvybė“.

Pirmieji simptomai Jessicai pasireiškė 2022 m. kovą, kai ji buvo vos įpusėjusi nėštumą su Theo. Moteris pradėjo jausti „keistą“ kairės rankos viršutinės dalies ir peties skausmą, kuris trukdė judinti galūnę.

Kreipdamasi pagalbos į savo šeimos gydytoją, J.Lane sužinojo, kad tai gali būti susiję su nėštumo metu atsiradusiais raumenų skausmais, kurie greičiausiai išnyks po gimdymo.

„Tai buvo nepakeliama ir nemanau, kad kas nors patikėjo, kaip tai buvo blogai“, – prisiminė ji. Skausmai nesiliovė ir tik po penkių savaičių, kai Jessica bandė perkelti Theo į automobilinę kėdutę, ji išgirdo bjaurų „traškesį“ viršutinėje rankos dalyje.

Į moters namus atvyko medikai, tačiau jie jai davė tik vaistų nuo skausmo. „Jie buvo malonūs, bet tikriausiai galvojo, kad aš smarkiai pasitempiau raumenį, – sakė ji. – Pamenu, kaip beveik bandžiau juos įtikinti, kad ranka lūžusi, sakydama, kad labai skauda, bet jie nemanė, kad taip yra, ir galvojo, kad padės vaistai“.

Jessica prisiminė, kad, vartodama vaistus nuo skausmo, ji turėjo nustoti maitinti krūtimi ir su lūžusia ranka gyveno maždaug savaitę, kol vėl apsilankė pas savo šeimos gydytoją.

„Aš kankinausi ir pasiekiau tokį lygį, kad atlikdama veiksmus, kuriems reikėjo naudoti kairiąją ranką, aš verkiau, nes buvo taip skausminga“, – sakė ji.

Galiausiai tų pačių metų rugpjūtį jai buvo atlikta rentgeno nuotrauka, kurios metu paaiškėjo, kad jos kaulas iš tiesų lūžo. Tačiau paaiškėjo, kad lūžį sukėlė ne koks nors išorinis veiksnys, o 13 cm ilgio kaulinio auglio, kurio ilgis prilygo lėkštės pločiui, spaudimas.

Tų pačių metų rugsėjį jai buvo diagnozuota osteosarkoma – kaulų vėžio forma. „Ji buvo apėmusi beveik visą mano žastikaulį, o mano kaulas lūžo nuo auglio daromo spaudimo, – sakė ji. – Buvau sugniuždyta, man plyšo širdis, nes nė per milijoną metų nesitikėjau, kad taip nutiks. Mano pasaulis sugriuvo.“

Po operacijos J.Lane teko taikyti intensyvią chemoterapiją, dėl kurios ji buvo prikaustyta prie lovos ir vienu metu kovojo su gyvybei pavojingu sepsiu.

„Ligoninėje praleidau savo gimtadienį ir vestuvių dieną, – sakė ji. – Sakiau sau, kad privalau tai išgyventi, nes namuose turiu sūnų“.

Tačiau ji patyrė dar vieną smūgį, kai galūnėje buvo rasta daugiau auglių. „Aš tiesiog apsipyliau ašaromis ir pagalvojau: „Tik ne vėl, kaip tai gali pasikartoti?“, – pasakojo ji. Tada 2023 m. gegužę gydytojai jai pasakė, kad norint išgelbėti jos gyvybę teks amputuoti ranką.

Amputacija buvo sėkminga, ir nors Jessica vis dar jaučia fantominį galūnės skausmą ir pojūčius, ji mano, kad atsigavusi „pasistūmėjo į priekį“.

„Praradau tiek daug savarankiškumo ir vis dar bandau išsiaiškinti, kaip man sugrįžti į save, – sakė ji. – Tai mane privertė patikėti, kad net ir tada, kai tave ištinka smūgis, gali tęsti savo gyvenimą“.

Dabar moteris siekia, kad apie kaulų vėžį būtų geriau informuojama ir kad jis būtų diagnozuojamas anksčiau. Siekdama šio tikslo ji bendradarbiauja su organizacija „Bone Cancer Research Trust“.

Kaulų vėžio tyrimų fondo (Bone Cancer Research Trust) direktorė Zoe Davison sakė: „Kaulų vėžys yra reta liga, kurią gali būti sunku pastebėti. Kaip labdaros organizacija, bendradarbiaujame su sveikatos priežiūros specialistais, kad jie galėtų pastebėti simptomus ir būtų apmokyti bei aprūpinti žiniomis, leidžiančiomis tiksliai ir laiku nukreipti pacientus“.

NHS duomenimis, kaulų vėžys gali išsivystyti bet kuriame kūno kaule, tačiau dažniausiai aptinkamas rankų ir kojų kauluose.

Kaulų vėžio simptomai: nuolatinis kaulų skausmas, kuris laikui bėgant stiprėja, patinimas ir paraudimas aplink kaulus, silpni kaulai, kurie lengviau lūžta, judėjimo problemos.

Gydymas, kaip ir daugumos vėžio atvejų, priklauso nuo to, kokios stadijos vėžys pastebėtas, taip pat nuo bendros paciento sveikatos būklės.

Kaulų vėžys laikomas reta ligos forma, sudarančia mažiau nei 1 proc. visų kasmet Jungtinėje Karalystėje diagnozuojamų vėžinių susirgimų, o tokių atvejų yra apie 600.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant