Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 26

Vairavimo instruktorė Audronė – apie nepamirštamą tardytojos darbą ir mokinius, tarp kurių – ir 70-mečiai

Vairavimo instruktorė Audronė Rudokienė (51 m.) tikrai neieško žodžio kišenėje ir savo mokiniams, kurie pirmą kartą atsiduria prie vairo, turi ne vieną patarimą: „Mokinys ir instruktorius turi dirbti ranka rankon, plakti kaip širdis vienu ritmu. Saugokitės tokio instruktoriaus, kuris yra apatiškas ir į jus nereaguoja. Juokas juokais, bet šiame darbe tardytojos patirtis tikrai praverčia“, – juokiasi Audronė.
Audronė Rudokienė
Audronė Rudokienė / Asmeninio archyvo nuotr. ir Teodoro Biliūno / BNS nuotr

Su Audrone net ir interviu vyksta nestandartiškai – ji pakviečia į savo automobilį, kurį vairuoja mokinė, besiruošianti egzaminui, ir mes leidžiamės į kelionę aplink Kauną. Su Audrone kalbamės apie viską – ne tik kodėl automatinė pavarų dėžė vis dar vyrų vertinama skeptiškai, bet ir apie darbą policijoje, kur teko padirbėti ir smurtinių nusikaltimų skyriuje.

„Žinote, o buvo laikai, dar visai neseniai, kai niekas nenorėjo priimti moters vairavimo instruktorės. Aš per visas vairavimo mokyklas perėjau, kol pagaliau viena jų ryžosi leisti man pabandyti, – prisimena Audronė, vairuojanti nuo 14 metų. – Esu dar dabar dėkinga už suteiktą galimybę, nes šis darbas man labai patinka.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Audronė Rudokienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Audronė Rudokienė

Angelas sargas automobilyje

Audronė sako, kad tarp jos mokinių yra tiek vyrų, tiek moterų, tačiau pastarosios sudaro pačią didžiausią dalį. „Būna, kad moterys iš pradžių bijo vairuoti. Aš jų klausiu: Dievą tiki? Atsako, kad tiki. Toliau klausiu: O kai išsigąsti, kodėl per kairį petį nusispjauni? – Nes ten velnias tupi! – O aš iš kurios pusės sėdžiu? – Dešinės. – Vadinasi, kas aš esu? Šios mašinos angelas sargas – saugau ne tik save, bet ir tave“, – juokiasi Audronė.

Moteris pasakoja, kad šiuo metu vis daugiau norinčių mokytis vairuoti ne su mechanine, bet automatine pavarų dėže. Prieš pusmetį taip mokančių instruktorių mokykloje buvo trys, dabar – šeši, o kai kuriems mokiniams reikia laukti ir ne vieną savaitę.

„Aš pati vairuoju automobilį su automatine pavarų dėže, tačiau kai mane prie jos sodino, aš sakiau, kad gyvenime tokios nevairuosiu! Su mechanine bent atrodo, kad kažką veiki. Tačiau taip susiklostė, kad išėjau iš valstybės tarnybos ir perėjau į verslą, kur man buvo nupirktas naujas automobilis. Supratau, kad atsisakyti automobilio dėl to, jog jis su automatine pavarų dėže, visiškai neprotinga. Po kokio mėnesio vairavimo pasakiau sau – daugiau prie mašinos su mechanine tikrai nėra ko sėst“, – juokiasi Audronė ir priduria, kad pajuto tikrą komfortą, o ir mieste toks automobilis yra labai patogus, ypač turint omenyje šiuolaikinį eismą.

Žinote, o buvo laikai, kai niekas nenorėjo priimti moters vairavimo instruktorės. Aš per visas vairavimo mokyklas perėjau, kol pagaliau viena jų ryžosi leisti man pabandyti.

Vairavimo instruktorė prideda, kad daugelis moterų kartais net jaučia spaudimą iš šeimos ir artimųjų mokytis tik mechanine, neva, automobilis su automatine pavarų dėže skirtas tik neišmanantiems.

„Moterys ateina susigėdusios, kad joms kažkas nepavyko, tad noriu paskatinti liautis taip mąstyti – kiekvienas renkamės tai, kas mums patinka ir teikia komfortą“, – aiškina Audronė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Audronė Rudokienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Audronė Rudokienė

Instruktorius ir mokinys turi dirbti vienu ritmu

Vairavimo mokytoja sako, kad beveik visi mokiniai ateina pilni baimių. „Aš savo mokiniams sakau taip: suprantu, kad baisu, bet važiuok pagal visas eismo taisykles. Turėjau mokinę, kuri labai bijojo vairuoti – daryti bet kokius manevrus, rikiuotis. Jai atrodė, kad ant jos kas nors būtinai užvažiuos. Aš pasakiau: laikykis kelių eismo taisyklių, stebėk kelio ženklus, nepamiršk, kad turi stabdį ir nereaguok į nepakančius vairuotojus. Ji vairavimo egzaminą išlaikė iš pirmo karto.

Na ir vieną kartą pamačiau, kaip ji išvažiuoja iš darbo, norėjau pasidžiaugti tuo, kad ji vairuoja. Tad važiuojame iš paskos ir bandau visaip jai parodyti, kad atkreiptų dėmesį – ilgomis šviesomis, ženklais, privažiavusi arčiau... Niekaip nereaguoja! Galiausiai kone prie namų ji pagaliau pastebėjo mus ir apsidžiaugusi pasakė: pažiūrėkit, kaip išmokėte vairuoti – laikausi visų taisyklių“, – juokiasi Audronė ir prideda, kad kuo daugiau važiuosi, tuo greičiau įveiksi visas baimes.

Visada sakau: bijokite to instruktoriaus, kuris apatiškai žiūri pro langą!

Moteris taip pat sako, kad būtina pasitikėti savo vairavimo instruktoriumi. „Instruktorius visada jus saugo, žino, kada paskatinti ir kada pabarti. Savo mokiniams sakau taip: ar mama tave pabara? Ar pasako ką nors griežčiau? Juk visko pasitaiko, ar ne? Tačiau tai nereiškia, kad mama tavęs nemyli. Taip ir su instruktoriumi – mokantis vairuoti gali būti visko – kritinė situacija, reikės staiga stabdyti, tad lėta kalbėsena ir švelniu tonu nepasakysi pastabos. Tačiau tai nereiškia, kad instruktorius jums nenori padėti išmokti vairuoti.

Visada sakau: bijokite to instruktoriaus, kuris apatiškai žiūri pro langą! O labiausiai man nepatinka, kai mokinys sako: va, su pirmu instruktoriumi pravažiavau penkias pamokas ir nieko neišmokau, o kitas išmokė visko. Palauk, bet tu juk jau važiavai penkis kartus? Jis tau, žaliam viščiukui, parodė, kaip vairuoti? Antram instruktoriui yra lengviau, o trečiam – išvis lengva su tavimi dirbti. Tikrai liūdna, kai yra nevertinamas darbas“, – sako Audronė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas