Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 04

25 metus nusikaltusius „sodinęs“ Gintautas: apie „dusinimo“ filosofiją kalėjimuose ir kaip kaliniui organizavo vestuvių naktį

Gintautas Šarauskas prisimena, kad 1995 metais jam teko lankytis Prancūzijos įkalinimo įstaigose. „Mūsiškėms iki jų šiandien dar toli“, – tikina pašnekovas. 27-erius metus pašnekovas vienokia ar kitokia forma gaudė nusikaltėlius, tačiau vėliau atsidūrė kitoje „barikados“ pusėje – laikinai vadovavo įkalinimo įstaigoms.
Gintautas Šarauskas
Gintautas Šarauskas / Asmeninio arch. nuotr.

Gintautas atvirauja, kad visi žino, jog ten yra sava tvarka, tarp nuteistųjų – hierarchija, subkultūra, žmogaus orumo žeminimas, niekinantis požiūris į nuteistąjį ir visa kita, tačiau, pasak jo, kol nepamatai to iš vidaus, nesuvoki ten vykstančios „išgyvenimo mokyklos“ žiaurumo ir pareigūnų kai kurių darbo metodų savotiško beprasmiškumo.

Gintautas nusijuokia, kai paklausiu, kiek metų sukasi „nusikalstamo pasaulio virtuvėje“. „Iš viso išeitų daugiau nei trisdešimt. Tik labai skiriasi pirmieji 27 metai ir likę treji. Iš pradžių mano darbas – tiesiog pagauti, išaiškinti nusikaltusį ir atiduoti jį galutiniam prokurorų bei teismo sprendimui. Tai labai svarbus etapas – sustabdyti nusikaltimus darantį žmogų! Ypač sudėtingą darbą atlieka Lietuvos policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, visi kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminio tyrimo padaliniai.

Nuteistasis patenka į bausmių vykdymo sistemą (BVS), po ko jis turėtų grįžti į visuomenę pozityvesnis, nebenorėdamas daryti nusikaltimų. Bet savotiškai žinojome, kad bausmės atlikimo sistemoje yra specifiškai žiauru, o tikrąją situaciją nuo 2019 metų pamačiau tik tada, kai pradėjau vadovauti 2021 m. Pravieniškių ir 2022 m. Marijampolės įkalinimo įstaigoms. Pradėjau kasdien lankyti kalinius, tiesiogiai klausytis jų, domėtis, kaip jie gyvena, kalbėtis neformaliai tiek su nuteistaisiais, tiek ir su pareigūnais“, – atvirai kalbėjo pašnekovas.

Asmeninio arch. nuotr./Gintautas Šarauskas
Asmeninio arch. nuotr./Gintautas Šarauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas