Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apie savipagalbą: kaip padėti sau, kai blogai? Praktiniai patarimai kievienam

„Gyvenimas nėra tik atsakomybės, gyvename ir dėl malonumo, todėl, visų pirma, turime pasirūpinti savimi, o tik vėliau galėsime padėti kitiems“, – nepamiršti savęs kviečia LRK psichinės sveikatos ir psichosocialinės pagalbos mokymų specialistė Vasarė Strončikaitė.
Kaip padeti sau?
Kaip padėti sau? / 15min nuotr.

15min primena, kad Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) rūpinasi ne tik nelaimės ištiktais žmonėmis, bet ir psichosocialine gyventojų sveikata.

Tuo pasirūpinti kviečia ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus bei 15min inicijuotas bendras projektas, skatinantis šviesti ir informuoti visuomenę.

V.Strončikaitės teigimu, gyvename dideliu tempu ir kasdien gauname milžinišką informacijos srautą, norime visur dalyvauti, bet dažnai užmirštame, kad reikia rūpintis ir savo emocine gerove bei higiena.

LRK specialistė dalinasi patarimais, kaip padėti sau ir rūpintis savimi.

  • Pirmiausia, norėdami išvengti bereikalingo kasdieninio streso, sutelkite dėmesį į tai, ką galite kontroliuoti. Dažniausiai baimę kelia kažkas, ko žmogus negali pakeisti, tačiau susitelkimas į dalykus, kuriuos esi bejėgis pakeisti, yra tik savo bereikalingas energijos naudojimas. Pavyzdžiui, mes negalime valdyti to, kaip kitas žmogus konflikte reaguoja į situaciją, bet mes galime išmokti valdyti savo reakcijas. Taip pat svarbu suvokti, kad egzistuoja ir tokių situacijų, kuriose nieko negalime padaryti ir tik realybės priėmimas tokios, kokia ji yra, mums atneš ramybę ir galėsime judėti toliau. Viena iš tokių situacijų yra artimo žmogaus mirtis. Žmonės dažnai nenori pripažinti to, kas nutiko. Pradedama ieškoti kaltų, jaučiamas neteisybės jausmas, bandoma atrasti atsakymus. Anot specialistės V.Strončikaitės, labai svarbu gebėti priimti kylančius jausmus, kad ir kaip norėtųsi nuo jų atsiriboti. Svarbu priimti ir susitaikyti su tuo, kas įvyko ir bandyti judėti toliau, pradedant nuo paprasčiausių, kasdienių darbų atlikimo.
  • Rūpinkitės savimi bei atliepkite savo poreikius tai tiesus kelias emocinės pusiausvyros link. Dažnai nutinka taip, kad intensyvaus gyvenimo ritmo įsukti pamirštame save. Tuomet laikui bėgant nieko nesinori, apninka nuobodulys ir apatija. Taip nutinka todėl, kad nebeskiriame dėmesio tam, ko norime mes, tam, kas mus, kaip asmenybes, šiame gyvenime padarytų laimingus, įprasmintų, praturtintų. Reikėtų įsiklausyti į save, suvokti, ko norime mes patys. Kasdien skirkite laiko veiklai, kuri jums teikia malonumą, ir be jokios sąžinės graužaties – tai tiesus kelias laimės link. Šeima, darbas ir draugai svarbu, tačiau tik patys atliepę savo poreikius, būdami geros savijautos ir patenkinti savimi, galėsime suteikti džiaugsmo kitiems bei padėti atliepti jų poreikius.
  • Pasitelkite pratimus, kurie pagerintų emocinę savijautą. Vienas iš paprasčiausių, tačiau daug naudos teikiančių pratimų – apkabinkite save, kad nuramintumėte. Apkabinimas gelbsti situacijose, kai jaučiamės išsekę, persisunkę nuo emocijų ar labai įsitempę. Atsakomybę dėl savo prastos savijautos perleidžiam kitiems, vengiame vienatvės jausmo. Tačiau kartais atsitinka taip, kad liekame vieni su savo išgyvenimais ir emocijomis. Tokiu metu žmogų dažnai gali apimti panika. Specialistė V.Strončikaitė teigia, kad tokiais momentais labai svarbu atsisukti į save: „Prisiminkite situacijas, kuriose patyrėte daug sunkumų, tačiau sėkmingai su jais susidorojote – tai padės suvokti, kad esate pajėgus įveikti sudėtingus gyvenimiškus išbandymus. Apsikabinti save iš pradžių gali būti tikrai keista, tačiau tai turite daryti su tokiu pat švelnumu ir jautrumu, lyg apkabintumėte kitą mylimą žmogų, gyvūną ar tai, kas miela širdžiai. Žmonės yra socialios būtybės, esame sociumo dalis. Mes sužydime tada, kai savo erdvėje turime galimybę save įprasminti. Kartais nutinka taip, kad mums ne visada patiems pavyksta patenkinti savo poreikius. Tokiais atvejais labai svarbu nebijoti kreiptis pagalbos. Mes mokomės vieni iš kitų, todėl tikrai nėra silpnybė klausti ar prašyti pagalbos. Prisiminkite, kad yra žmonių ir organizacijų, kurie yra pasiruošę ištiesti pagalbos ranką“, – sako psichinės sveikatos ir psichosocialinės pagalbos mokymų specialistė Vasarė Strončikaitė.

PAGALBOS SAU LINIJOS:

Pagalbos linijos - Pagalba sau

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas