Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 28

Baltarusės Volhos gyvenimą pakeitęs vienas skambutis: turėjo susirinkti vaikus ir staigiai bėgti iš šalies

Ketvirti metai Lietuvoje. Baltarusijoje per vieną naktį paliktas dešimtmečius vystytas ir pačios įkurtas Vaikų hospisas, kuris rūpinosi daugiau nei šimtu mažųjų ligonių bei jų šeimomis. Baltarusijoje paliktas buvęs gyvenimas, o dabartinį prisijaukinti, suvokti lengva nėra, nes niekada nei planavo, nei norėjo palikti savo šalies. Baltarusijos režimo pradėta persekioti dėl aiškios pozicijos už laisvos ir demokratinės šalies kryptį Volha kartą atsidūrė areštinėje, tai jos negąsdino, tačiau kai situacija ėmė liesti vaikus, kito kelio kaip bėgti iš šalies tiesiog nebuvo.
Volha Vialichka
Volha Vialichka / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Vieną rytą Volha tiesiog sulaukė skambučio ir patikimų pažįstamų merijoje. Moteriai slapta buvo perduoda žinia, kad prieš ją pradėta byla ir jau ryte atvyks jos suimti, o mokyklai liepta atvestų vaikų tėvams negrąžinti – atimti juos iš šeimos. Su Lietuvos ambasados pagalba humanitariniu koridoriumi vos per kelias valandas Volha su dviem vaikais atsidūrė Lietuvoje.

„Vaikų nenorėjau gąsdinti. Pasakiau, kad pasiimti porą rūbelių, žaisliukų ir viskas, kad vykstame trumpų atostogų. Mažoji gal ir nesuprato nieko, bet sūnus, jis jau buvo paauglys, gal kažką ir nujautė. Tiesą sakant, ir pati maniau, kad vykstame trumpam – na, kelioms savaitėms, mėnesiui. Bet štai, esame čia jau ketvirti metai ir kol kas bandome kurti savo gyvenimą čia, Lietuvoje“, – atvirauja Volha.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Volha Vialichka
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Volha Vialichka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas