Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gabija Vitkevičiūtė. Kaip suprasti, ar žmogus jau pasveiko nuo priklausomybės?

Tikrai ne „aš vėl užgėriau, nieko man nepavyks, aš ne toks geras ir stiprus kaip kiti“. Tikrai ne „atiduodu jums savo vyrą, pataisykite ir grąžinkite kaip po techninės apžiūros“. Jei žmogus, vėl atkritęs, sugebės pirmiausia prašyti pagalbos, antra, prašyti pagalbos jūsų, kurio nors iš šeimos, nes jau pasitikės, nebebijos ir priims tai kaip sveikimo rato dalį su viltimi vieną dieną iš jo galutinai išsivaduoti, tai bus didžiausias pripažinimas. Būkime ne kandūs, o pakantūs.
Gabija Vitkevičiūtė
Gabija Vitkevičiūtė / Olgos Posaškovos nuotr.

Kiekvieną savaitę portale 15min kviečiame skaityti žurnalistės, priklausomybių konsultantės Gabijos Vitkevičiūtės parengtas ištraukas iš jos knygos „Širdies tatuiruotės“, kurioje ji dalijasi asmenine patirtimi, kai gyvenimas su priklausomu žmogumi yra kaip kelias su bedugnėmis ir viršukalnėmis.


Kaip pataria mokslininkai, šiame pokyčio rato etape reikia „vengti kritikos, stengtis išlaikyti ir didinti asmens savigarbą, vesti prie sugrįžimo į apsisprendimo ir pasiryžimo veikti stadijas“.

Abiem pusėms – tiek vartojančiam, tiek artimam žmogui svarbu suvokti, kad atkrytis yra ne bausmė, o sveikimo dalis. Kitaip tariant, tai yra viena iš stadijų Elgesio keitimo stadijų rate, kurį sukūrė JAV mokslininkai Jamesas O.Prochaskas ir Carlas DiClemente’as.

Atkryčio stadija – kai grįžta senieji jausmai, mąstymo ir elgesio būdai. Grįžus jiems, galimas ir alkoholio vartojimas. Šioje stadijoje žmogus „atkrinta“ ir grįžta į kurią nors ankstesnę pokyčių rato stadiją. Svarbu įsisąmoninti, kad, siekiant pokyčio, atkrytis yra labiau tikimybė negu išimtis. Tai proceso dalis, o ne nesėkmė. Dažniausiai žmogus „apsuka“ kelis ratus, kol iš šio rato išeina, t. y. pasiekia stabilų pokytį (nebevartoja alkoholio, narkotinių medžiagų, nelošia).

Olgos Posaškovos nuotr. /Gabijos Vitkevičiūtės knygos „Širdies tatuiruotės“ viršelis
Olgos Posaškovos nuotr. /Gabijos Vitkevičiūtės knygos „Širdies tatuiruotės“ viršelis

Pats atkrytis, kaip natūralus pokyčių reiškinys, gali padėti suprasti, kad kai kurie tikslai yra nerealūs, kai kurios taikytos strategijos neefektyvios arba neišplėtotos iki galo. Įvertinama, kas neigiamai veikia siekį išlikti blaiviam. Tad šio etapo svarbiausi elementai yra tyrinėjimas, informacija ir grįžtamasis ryšys.

Kitaip tariant, atkrytis negali būti vertinamas kaip atskiras įvykis. Tai kompleksinis (psichologinis, fizinis, dvasinis, emocinis, santykių ir kitoks) procesas, kurio kulminacija yra grįžimas prie gėrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas