Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Garden style“ konferencijos pranešėjas iš Prancūzijos žada šokiruoti lietuvius

Devintąjį kartą augalų mylėtojus profesionalus ir mėgėjus subursianti aplinkos dizaino konferencija „Garden style“ šeštadienį pažers tarptautinių pranešimų ir svečių. Kaip tikina šį renginį moderuosianti Lina Liubertaitė, šiemet renginyje žada dalyvauti daugiau kaip 800 lankytojų. Jie, beje, laukiami pasipuošę drabužiais augaliniais motyvais: toks šių metų konferencijos aprangos kodas.
Lina Liubertaitė / Joanos Burn nuotr.
Lina Liubertaitė / Joanos Burn nuotr.

Anot L.Liubertaitės, žmonės pasipuošia kasmet, bet šiais metais organizatoriai kviečia tai dar labiau pastiprinti ir nepamiršti augalų savo aprangoje.

Tarptautinių lektorių kasmet pakviečianti konferencijos organizatorė džiaugėsi, kad šiemet jų net trys. Kaip didžiausią žvaigždę ji pristatė profesorių iš Didžiosios Britanijos Nigelą Dunnettą, diktuojantį pasaulines augalų madas, taip pat viešnią iš Varšuvos Anną Stępniewską, pasakojančią, kaip susikurti harmonizuojantį sodą, ir svečią iš Prancūzijos kraštovaizdžio architektą Francuą Travert'ą.

Lina, kaip manote, kuo lietuviams įdomus ir aktualus bus profesoriaus iš Didžiosios Britanijos pranešimas?

– Jis ir Šefildo universiteto profesorius, dizaineris, knygų autorius, vienas iš pasaulinio kalibro lyderių, kuris diktuoja tendencijas šiuolaikiško augalų dizaino srityje.

Taip pat jis kviečia kurti želdynus, kurie būtų dinamiški, gamtiški, patrauklūs ir turėtų emocinį poveikį žmogui.

Jo kurtos olimpinės pievos nuskambėjusios ir pasauliniu mastu (daugiausiai dirba su viešaisiais objektais).

Konferencijos metu jis papasakos, kaip svarbu kurti šiuolaikišką apželdinimą, kuris būtų tvaresnis, natūralesnis, bet tuo pačiu metu netektų aukoti estetikos.

Dažnas mano, kad natūralistinis apželdinimas - tai šabakštynas, bet jo darbai yra tokie spalvingi, tokie akį traukiantys... Nigelas Dunnettas papasakos, kokia filosofija remiasi kurdamas, parodys savo kūrinių pavyzdžių.

Minėjote, kad daugeliui aktualiai suskambės ir pranešėjos iš kaimyninės Lenkijos patirtis. Kuo būtent ji artima Lietuvos augalų mylėtojams?

– Anna Stępniewska specializuojasi istorinių sodų, viešųjų žaliųjų erdvių, gyvenamųjų projektų ir ekologiškų sodų kūrime. Ji taip pat yra edukatorė, knygų ir leidinių autorė, o jos kurtos mokomosios programos įtrauktos į Lenkijos nacionalinę mokyklų programą.

Ji talentinga kraštovaizdžio architektė, turinti beveik 30 metų patirtį, pati tikriausia savo srities entuziastė, kurios vizitinė kortelė – sveikas dizainas.

Ilgus metus dirbusi Varšuvoje kraštovaizdžio architektų biure ir padariusi karjerą, vienu gyvenimo etapu dėl asmeninių aplinkybių nutraukė visą savo veiklą ir išsikraustė į kaimą tarp miškų.

Ten ji su asmeninėmis problemomis tvarkėsi sodininkaudama. Nuo to laiko į sodo, sklypo ar kiemo kūrimą ji žvelgia ne tik per dizaino prizmę, bet ir per tai, kad sodas yra terapija.

Konferencijos metu ji pasidalins asmeniniu dizaino kūrimo keliu, papasakos, kaip sukurti tokį sodą, kuris būtų gydantis: ne tik gražus, bet ir pasižymintis jaukumo jausmu, tarsi kviestų jame būti. Ji pereis per visus sodo kūrimo etapus, taigi kiekvienas, kuris ateis į konferenciją, turės labai aiškias gaires.

Užsiminėte, kad svečias iš Prancūzijos šokiruos lietuvius? Ar detalizuosite, kuo būtent?

– Skaityti pranešimą Lietuvoje François Travert'ą pakviečiau sužinojusi, kad jis dirba su kapinių dizainu. Daugiau nei 16 metų jis kaupia patirtį, dirbdamas su įvairiais projektais – nuo ​​miesto aikščių ir parkų iki privačių žaliųjų erdvių ir kapinių – ir tikrai turi ką papasakoti.

2010 m. François įkūrė savo studiją „Inermis Architecture des Paysages“, kurioje dirbdamas duoklę tvarumui atiduoda efektyviai panaudodamas augalus ir skirdamas daug dėmesio veiksmingam lietaus vandens valdymui jo kuriamuose projektuose.

Bet asmeniškai mane šokiravo jo pasakymas, kad kapinių niekas jau nebelanko. Kai ėmė dalintis turimais tyrimais ir skaičiais, apie tai, kaip keičiasi požiūris į kapines, jų dizainą lankymą ir priežiūrą, supratau, kad ir lietuviai turėtų tai išgirsti.

Dar vakar vakare, žiūrėdama jo prezentaciją, supratau, kad mažytės kapinaitės Prancūzijoje prie bažnyčios atrodo labai panašiai kaip ir mūsų Lietuvoje. Neabejoju, pranešimas įneš daug diskusijų ir pamąstyti labai apie daug ką bus. Kapinės - jautri tema.

Garden Style arch.nuotr./Sodo dizainas
Garden Style arch.nuotr./Sodo dizainas

Taip pat renginyje savo patirtimi dalysis ir pranešimus skaitys:

  • Kraštovaizdžio dizaineris Kęstutis Ptakauskas patars, kaip išlaviruoti tarp meno, estetikos ir medžių sveikatos. Jis pristatys, kokia filosofija vadovaujasi, ir duos praktiškų patarimų, kaip įvertinti medžio grožį ir kaip nepadaryti klaidų sodinant ir vėliau formuojant medelius.
  • Kraštovaizdžio inžinierius Gytis Lietvaitis atskleis, kokius stilingus dalykus galima pagaminti iš senų lentų, metalo atliekų ar nebenaudojamų įrankių.
  • Kraštovaizdžio architektė Henrika Varnienė pateiks praktiškų dizaino gudrybių, kaip kurti stilingą kiemą, kuris būtų patogus net ir tada, kai fizinės galimybės apriboja judėjimą (vaikų vežimėliai, traumos, senatvė, neįgalumas ar kt).
  • Interjero architektė Gitana Valavičiūtė patars, kaip susikurti jaukų kiemą, kodėl reikalingi šešėliai ir kodėl galvojame apie laužavietę.
  • Sporto trenerė Erika Krasinskė atskleis, kodėl sodininkaujant skauda nugarą, kelius ir pečius? Ji sugriaus mitus ir pabandysime pateikti paprastų, visiems pritaikomų patarimų.
  • Skintų gėlių ūkio įkūrėja Angelina Kurauskienė papasakos, kaip užsiauginti gėlynų paisant ekologijos bei tvarumo principų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas