Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš kariuomenės į slaugą sugrįžęs Andrejus: „Rūpinimasis žmonių sveikata taip pat yra tarnavimas Lietuvai“

Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje slaugytoju dirbantis Andrejus Chaikinas nuo pat vaikystės svajojo padėti žmonėms. Šis troškimas jį atvedė į slaugos studijas, vėliau – ir į savanorišką tarnybą kariuomenėje. Tačiau po žinių gilinimo karo medicinos srityje, Andrejus vėl sugrįžo į psichiatrijos ligoninę.
Andrejus Chaikinas
Andrejus Chaikinas / Pranešimo aut. nuotr. / 15min koliažas

Vaikinas tiki, kad rūpinimasis visuomenės psichikos sveikata taip pat yra savotiška krašto gynyba. „Tarnyba kariuomenėje ar tarnyba ligoninėje yra gana panašios. Juk ir ten, ir ten duodame priesaiką – skiriasi tik aplinkybės“, – pranešime žiniasklaidai sako Andrejus.

Bendravimas kaip ginklas ir vaistas

Andrejus slaugą studijavo kolegijoje, o praktikos metu dirbo slaugytojo padėjėju psichiatrijos ligoninėje. Po praktikos ir karinės tarnybos Andrejus nusprendė sugrįžti dirbti ten pat – į psichiatrijos stacionarą, kur greitai griuvo visi stereotipai, o slaugytojo darbas ir atsakomybės būtent psichiatrijos srityje jam pasirodė itin svarbūs.

„Supratau, kad visą stigmą, baimes man buvo suformavę tik kažkokie filmai, o realybė yra visiškai kitokia. Psichiatrijos ligoninė – tik dar viena ligoninė, o pacientai – nuolatos tave įkvepiantys žmonės, su kuriais ne tik įmanoma, bet ir malonu bendrauti.

Beje, bendravimas čia yra ne ką mažiau svarbi gydymo dalis nei medikamentai, o slaugytojai per jį įgyvendina ir terapines funkcijas: tu įsigilini į kiekvieną istoriją, mąstai, kalbiesi ir jauti, kad bent dalelę pokalbio žmogus pasiima“, – pasakoja Andrejus.

„Mane visa tai užkabino, nes čia jautiesi ypač reikalingas. Tai vieta, kur sulauki daug padėkų, kur nori kasdien sugrįžti“, – papildo vaikinas.

Svarbu pagalbos kreiptis kuo anksčiau

Paklaustas, kokią žinutę visuomenei norėtų perduoti, Andrejus neabejoja: kreipkitės pagalbos kuo anksčiau.

„Kuo anksčiau kreipsitės pagalbos, tuo paprasčiau bus įveikti ligą ar sutrikimą. Taip pat paraginkite pagalbos kreiptis kitus: nesumenkinkite jų išgyvenimų, nesakykite, kad „ai, praeis“. Svarbu suprasti, kad žmonės siunčia signalus su pagalbos prašymu dažnai patys to dar nesuvokdami, todėl jokių užuominų, keistų pasakymų, pakitusio elgesio negalima ignoruoti“, – akcentuoja specialistas.

„Ir neišsigąskite sunkios kelionės į geresnę psichikos sveikatą pradžios. Nes pradžios tikrai būna netikėtos, nelengvos, tad svarbu nepanikuoti, nepasiduoti, visko nemesti. Būkite kantrūs ir tikrai sulauksite pasveikimo, palengvėjimo. Būtent tokios akimirkos: šypsenos, padėkos, džiaugsmas mane ir veda į priekį“, – tvirtina jaunuolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi