Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką pasakytų Froidas? Kaip žmonės renkasi, ar pasitraukti iš gyvenimo?

Pandemija pakoregavo daugelio žmonių gyvenimus ir tapo akivaizdu, kad emocinė sveikata yra privaloma, bet ką daryti, jei tai tik protingi žodžiai. „Finaliniame sezono epizode norėjau, kad žiūrovai gautų atsakymus, ar patys psichologai pasakoja klientams apie savo patirtis, kas juos atveda gelbėti žmones iš sudėtingiausių krizių, net noro žudytis“, – pasakoja laidos autorė ir vedėja Viktorija Kuliomina.

„Aš pajaučiau tokį didžiulį malonumą būt šalia žmogaus pokalby, kol jisai renkasi, kaip jis nori gyvent. Ir man va tas momentas, kad aš būnu šalia ir liudiju, kai žmogus renkasi. Pavyzdžiui, paskambina žmogus, kuris galvoja apie savižudybę ir jis renkasi: žudytis ar gyventi.“, – pasakoja laidos ekspertas, psichologas ir lektorius Antanas Grižas. „Genčių“ projekto bedra-įkūrėjas atvirauja, kad jam pačiam daugelis vyriškumo klausimų buvo aktualūs, dėl to jis gali geriau pajausti žmones, kurie kreipiasi norėdami savyje atrasti savo vyriškumo idealą, atramą.

Paskambina žmogus, kuris galvoja apie savižudybę ir jis renkasi: žudytis ar gyventi

Laidoje bus nagrinėjama, koks pokalbis gali pagydyti ir nuo ko tai priklauso: „Žinote, galima nueiti pas tėvus, draugus, kolegas, bet jie patys gali neturėti jokio supratimo, ką su tuo turiniu daryti. Yra daug akcijų, kurios skatina netylėti, bet labai mažai informacijos, kaip kalbėti ir kaip pagarbiai klausytis.“, – pasakoja Viktorija Kuliomina.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Kuliomina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Kuliomina

Anot psichologo Antano Grižo, žmonės dažnai yra linkę į kraštutinimus ir pasirenka aukos vaidmenį, kai suglemba ir trokšta, kad būtų išgelbėti: „Išklausančiųjų patarimai taip pat labai slidus dalykas, nes jų nauda yra labai abejotinos kokybės ir nebūtinai atitinka žmogaus tikrą poreikį – pirmiausia būti išgirstam.“

Kodėl psichologai renkasi pasakoti apie save? Ką reiškia „sužeisto gydytojo“ terminas? Kaip žmogus renkasi, ar pasitraukti iš gyvenimo? Koks pokalbis gydo? Visi atsakymai jau šį trečiadienį, 21 val. populiariosios psichologijos laidoje „Ką pasakytų Froidas?” per 15min.

VIDEO: Ką pasakytų Froidas? Kaip žmogus renkasi, ar jam žudytis? (anonsas)
Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas