Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:05

Kalnų žygių entuziastės apie saugumą kalnuose: tai galinga stichija ir į viršūnę lipti su sportiniais bateliais nederėtų

Vaiva ir Kotryna – patyrusios kalnų entuziastės, „To Your Soul“ įkūrėjos, organizuojančios moterų stovyklas ir žygius Slovakijoje, Tatrų kalnuose. Šiandien kalbėdamos apie saugumą kalnuose neseniai įvykusios tragedijos fone, kai Tatruose žuvo lietuvė, merginos pabrėžia, kad negalima nuvertinti kalnuose slypinčios galios ir žygiuoti į juos reikia tik tinkamai pasiruošus.
Vaiva ir Kotryna – kalnų entuziastės, vedančios moteris į kalnus
Vaiva ir Kotryna – kalnų entuziastės, vedančios moteris į kalnus / Asmeninio archyvo nuotr.

O kaip kilo mintis moteris vesti į kalnus? „Jau penkerius metus esame draugės, mus vienija meilė kelionėms ir kalnams, bendros vertybės. Buvome tokiame etape, kai mūsų gyvenimuose vyko įvairiausi pokyčiai, ir net sunku pasakyti, kuri sugalvojo moterų ir kalnų formatą. Atrodo, kad tai gimė iš mūsų abiejų ir aistros kalnams, gamtai bei stichijai. Norėjome dalintis ir praktikomis, kurios mums labai artimos, o ir buvimas tarp moterų sukuria didžiulį bendrystės jausmą. Tai palaikymas, ryšys, atsivėrimas – to niekada nebus per daug. Moterys gali daugiau nei įsivaizduoja – tą irgi norime parodyti“, – sako Kotryna ir Vaiva.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaiva ir Kotryna – kalnų entuziastės, vedančios moteris į kalnus
Asmeninio archyvo nuotr./Vaiva ir Kotryna – kalnų entuziastės, vedančios moteris į kalnus

– Pirmas kartas kalnuose – ką žinoti ir kokių klaidų nepadaryti? Kaip saugiai keliauti?

Vaiva: mano pirmi kartai kalnuose prasidėjo dar vaikystėje su tėvais – buvau 6-7 metų. Per daug metų tikrai pasitaikė klaidų. Pavyzdžiui, kažkada vaikystėje teko nusileidinėti nuo kalnų su žvake, įstatyta į nupjautą plastikinį butelį, kadangi užtrukome ilgiau nei planavome, o prožektoriaus neturėjome. Natūraliai per patirtį ir klaidas atsirenki, ko reikia ir ko nedaryti kalnuose.

Manau, kad žmonės dažniausiai suklysta dėl to, kadangi neįvertina rizikos kalnuose ir pervertina savo jėgas. Vykstant į kalnus verta pasižiūrėti, ar esame fiziškai pajėgūs kopti ir ar tokia patirtis yra tikrai mums. Kitas mano patarimas – pasidomėti kalnais, į kuriuos vykstate. Kalnai – tai ne Viduržemio jūros sala, kur galima tiesiog degintis ir atostogauti. Kalnai – tai galinga jėga, kur vyrauja nenuspėjami orai, laukia fiziniai iššūkiai, stichija. Šie dalykai yra labai svarbūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas