Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

15min studijoje lankęsi mitybos ir sporto specialistai patarė, kaip sveikai sulieknėti, kad kilogramai negrįžtų

Už lango – ilgai lauktas pavasaris! O kartu su juo – noras atsinaujinti, jaustis geriau ir energingiau. Ne vienas mūsų pavasarį vėl sau išsikelia tikslą iki vasaros susigrąžinti formą, atsikratyti per žiemą priaugtų kilogramų. Tik štai dažnai šios pastangos nueina perniek.
 Adomas Jasiukėnas, Tomas Lenart
Adomas Jasiukėnas, Tomas Lenart / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį 15min studijoje svečiavosi sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantas, „Lieknėjimo ir sveikatingumo centro“ atstovas Tomas Lenart ir asmeninis treneris bei sveikos gyvensenos specialistas Adomas Jasiukėnas.

Pokalbį 15min studijoje su specialistais galite žiūrėti čia:

VIDEO: Mitybos ir sporto specialistai patarė, kaip sveikai lieknėti, kad kilogramai negrįžtų

15min GYVENIMAS žurnalistė Indrė Pepcevičiūtė juos kalbino apie tai, kas svarbu, norint numesti svorio, nuo ko pradėti, į ką atkreipti dėmesį, kokių taisyklių paisyti, ką daryti, kad pamesti kilogramai akimirksniu nesugrįžtų. Kokį vaidmenį čia vaidina sportas, mityba ir motyvacija?

Nuo ko pradėti niekada nesportavusiam žmogui?

„Atsisakykite dietų ir ugdykite save valgyti teisingai, – patarė asmeninis treneris A.Jasiukėnas. – Jei niekada nesportavote, rekomenduoju išsikelti realų tikslą. Per savaitę sveikai numesti galima 0,5–1 kg kūno svorio.

Taigi ir sporto programa turėtų būti tikslinga, nederėtų užsibrėžti atsikratyti 5 kilogramų per mėnesį. O motyvacijai išlaikyti labai svarbus progresas. Savo tikslus geriau išdėlioti po truputį ir jų siekti, kaip sakoma, žingsnis po žingsnio.“

Ar svarbu derinti maisto produktus?

„Jei norite gerai jaustis, išlikti sveiki, nenorite, kad užkluptų mieguistumas pavalgius, maisto derinimas yra išties labai svarbus. Mūsų mitybai svarbios trys medžiagos – baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Tai žino beveik visi, tačiau mažai kas žino, kad jie virškinami skirtingose mūsų žarnyno vietose. O tai svarbu, kad suprastume, kodėl svarbu derinti maisto produktus.

Štai skrandis daugiausia skirtas baltymų, ypač gyvūninės kilmės (mėsa, kiaušiniai), virškinimui. Todėl tokiems baltymams suvirškinti reikalinga stipri rūgštinė aplinka, tam tikri fermentai. O riebalai ir angliavandeniai (bulvės, grūdai) yra virškinami plonajame žarnyne, kur yra šarminė aplinka.

Tad jeigu suvalgome 100 g mėsos su daržovėmis, viskas puikiai suvirškinama. Tačiau jei valgėme picą, cepelinų, makaronų, bulvių košės, t. y. to krakmolingo angliavandeninio maisto, toks maistas skrandyje, toje rūgštinėje aplinkoje, praktiškai neskaidomas, guli kaip balastas. Kadangi skrandis turi vieną įėjimą ir vieną išėjimą, tai tranzitu praleisti kito maisto jis irgi negali, – vaizdžiai pasakojo T.Lenart. – Taigi rezultatas – kai ant mėsos primetame tokio balasto, skrandis privestas viską maišyti ir kažkaip virškinti.

Problema ta, kad tas krakmolingas angliavandeninis maistas trukdo skrandžio fermentams prasiskverbti prie baltymų ir juos tinkamai suvirškinti. O išoriškai mes tai pastebime labai paprastai – primaišus baltymų su angliavandeniais, užslenka mieguistumas.

Taigi jei pavalgę norite miego, vadinasi, per daug apkrovėte organizmą“, – žmonių pamėgtus mitybos niuansus aiškino sveikos mitybos konsultantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius