Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusu persirgusi E.Valentaitė: „COVID-19 liga sunki ne tik fiziškai, bet ir emociškai“

Ema Valentaitė – Laisvės kovų istorijos muziejaus Obeliuose darbuotoja, karė savanorė – persirgo COVID-19 infekcija. Ji jau pasveikusi, todėl kalbėjomės apie užplūdusias emocijas, sužinojus diagnozę, apie ligos eigą ir netinkamą kitų žmonių požiūrį į sergančiuosius. Kaip atskleidė pašnekovė, liga buvo sunki ne tik fiziškai, bet ir emociškai.
Ema Valentaitė
Ema Valentaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip sužinojote, kad užsikrėtėte COVID-19?

– Sirgau lengva COVID-19 infekcijos forma, tad mano ligos istorija – paprasta. Sužinojau, kad kontaktavau su galimai sergančiu asmeniu, tad izoliavausi ir užsiregistravau tyrimui. Praėjus dviem dienoms man buvo atliktas testas, o ligos simptomų pajutau tik trečią dieną.

– Kokius ligos simptomus jautėte?

– Kol rezultatų nežinojau, galvojau, gal vis dėlto tai – peršalimas, nes slogavau ir daug čiaudėjau, o tai nėra būdinga sergant COVID-19. Temperatūra tesiekė 37,4 °C, bet labai skaudėjo galvą. Naktimis pradėjo stipriai laužyti kaulus. Tada jau nebeliko abejonės, kuo susirgau, o tyrimo atsakymas tai patvirtino.

– Ar visą laiką savijauta buvo prasta?

– Buvo momentų, kai jaučiausi labai gerai, o praėjus vos pusvalandžiui visiškai nebeturėjau jėgų. Maždaug trečiąją ligos dieną pasireiškė kiti simptomai – dingo kvapas, po to ir skonis. Jų nejaučiau apie savaitę, o dabar, praėjus beveik mėnesiui po ligos, uoslė yra kiek susilpnėjusi.

– Kuris laikotarpis buvo sunkiausiais?

– Sunkesnės buvo pirmosios keturios dienos, po to būklė gerėjo.

– Kaip teko gydytis?

– Gydžiausi paprastai – vartojau pastiles nuo gerklės skausmo, gėriau vitaminus C ir D. Dažniausiai naktimis pasidarydavo labai silpna, tuomet išgerdavau vaistų nuo temperatūros ir gėriau labai daug arbatžolių arbatų su medumi. Tai tikriausiai labiausiai ir padėjo.

– Kokie asmeniniai pastebėjimai apie šią ligą?

– Nors sirgau lengva forma, liga yra sunki ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Visuomenėje vyrauja kreivas požiūris į sergančiuosius, tarsi jie būtų dėl to kalti, tuo metu jautiesi tarsi raupsuotas, o dar tas užsidarymas namuose „kerta“ per galvą. Tenka rūpintis ne tik sveikata, bet ir savo emocijomis.

– Kokius prisiminimus paliks ši liga?

– Taip sutapo, kad sirgau per visas didžiąsias metų šventes, tad atsiminimai – tikrai ne patys gražiausi. Galbūt dėl to sunkiau viską iškenčiau emociškai nei fiziškai.

Mane nustebimo operatyvus specialistų darbas – su manimi susisiekė tiek Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojos, tiek šeimos gydytoja ir labai greitai suteikė visą reikiamą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas