Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai Ukrainoje – apie gąsdinančius sprogimus ir kliūtis trauktis į Vakarus

Rusijai užpuolus Ukrainą, šioje šalyje gyvenančius lietuvius, kaip ir ukrainiečius, pažadino raketų smūgiai į karinius objektus. 15min pašnekovai pasakoja, kad šalies keliuose susidariusios spūstys, o kai kurie žmonės užgulė parduotuves.
Arūnas Bujokas, Gediminas Navikauskas, Ovidijus Kačiulis
Arūnas Bujokas, Gediminas Navikauskas, Ovidijus Kačiulis / „Reuters“/ AFP/„Scanpix“, V.Balkūno, J.Kalinsko, P.Cuberos, Asmeninio albumo nuotr.

5 val. ryto pažadino sprogimai

Porą metų Ukrainoje su žmona ukrainiete gyvenantis Arūnas Bujokas atvirai sako, kad, nors visi yra sveiki, nuotaikos nekokios – tiek jis, tiek aplinkiniai žmonės jaudinasi, jaučia stresą.

„Matau, kaimynai renkasi daiktus ir išvažiuoja iš Kijevo. Mes gyvename šalia – kilometras iki jo. Buvome užsukę į parduotuvę, ten ilgos eilės, netvarka, žmonių labai daug. Vyksta paniškas visko pirkimas, važiuoja iš miesto prisikrovę pilnus automobilius bagažo“, – pasakoja A.Bujokas.

Asmeninio albumo nuotr./Arūnas Bujokas
Asmeninio albumo nuotr./Arūnas Bujokas

Ši naktis Arūno šeimai buvo sunki – sprogimai jį su žmona pažadino 5 val. ryto. Jiedu iš karto suprato, kas vyksta, todėl nedelsdami įsijungė naujienas.

Vyksta paniškas visko pirkimas, važiuoja iš miesto prisikrovę pilnus automobilius.

„20 km nuo Kijevo yra Vasilkovo karinis aerodromas. Turime ten pažįstamų, kurie sakė, kad jį bombarduoja, viskas klaiku, dreba langai. Mes viską girdėjome, – rytą prisimena vyras. – Pradėjome žiūrėti lietuvių naujienas, ten iš karto pranešė, kad Putinas Ukrainai paskelbė karą. Supratome, jog nieko gero.

Ukrainiečių grupėse feisbuke sužinojome, kad bombardavo visus aerodromus, oro uostus. Dabar, kiek žinau, aplink Ukrainos sieną vyksta puolimas. Iš Baltarusijos važiuoja baltarusiški sunkvežimiai, tankai.“

Arūnas kol kas nežino, ką darys toliau. Kaip pats sako, dabar sėdi vietoje ir svarsto, kad galbūt reikėtų bandyti važiuoti link Lenkijos, Lietuvos.

„Stengiamės nepanikuoti, nes vargu, ar kas nors nuo to pasikeis. Kiek žinau, prie Lenkijos ir Moldovos sienų didžiulės eilės žmonių, norinčių išvažiuoti. Tokiu metu vargu, ar ką nors praleistų, tuo labiau ukrainiečius – tie, kurie bandys išvykti, iš karto čiups į armiją“, – pasakoja A.Bujokas.

VIDEO: Lietuvio Ukrainoje pro langus užfiksuota judanti karinė technika

G.Navikauskas: „Kijevo gyventojai reaguoja ramiai“

Kijevo „Budivelnyk“ generalinis direktorius Gediminas Navikauskas sako, kad dar vakar apsidžiaugė, jog tęsis Ukrainos superlygos čempionatas, o jau šiandien ryte prabudo nuo sirenų ir sprogimų. Nepaisant įtemptos situacijos šalyje, Kijeve gyvenantis G.Navikauskas teigia, kad viskas kontroliuojama, o patys kijeviečiai elgiasi ir reaguoja ramiai, pasitiki šalies kariuomene.

Neskubu daryti kokių nors žingsnių, nes mieste šiuo metu yra saugiau, nei užstrigti kokiame miške.

„Kijevą apšaudė apie 6 val. ryto. Nuolat kaukia sirenos, tačiau Kijevo gyventojai reaguoja ramiai – kas važiuoja į darbus, kas su lagaminais kažkur eina. Vakarų kryptimi išvykti neįmanoma – didžiulė spūstys. Ambasada traukiasi link Lvovo. Mums sakė trauktis link Lenkijos sienos, tačiau kol kas išvažiuoti nesaugu.

Aš pats dar turiu užbaigti darbus, pasirūpinti evakuacija – likęs treneris iš Amerikos, žaidėjas iš Dominikos. Jiems nesuprantama, kas darosi. Po to žiūrėsime, ką daryti. Yra informacijos, kad ir prie Lenkijos sienos rusai apšaudo. Nenoriu kelti panikos, jaučiuosi gana ramiai – tai jau ne pirmas kartas, juk 2014 m. buvome apšaudyti prie pat gatvės. Negalvoju apie patį blogiausią – manau, kad Ukrainos kariuomenė atrems atakas“, – kalba G.Navikauskas.

Jis prideda, kad jį jaudina skambučiai iš Lietuvos ir panika mūsų šalyje:

„Prašiau šeimos narių nepanikuoti, nes tai nepadės. Man dabar reikia ramiai susikaupus užbaigti darbus ir tada galvoti, kaip išvažiuoti. Reikia palaikyti solidarumą su ukrainiečiais.

Parduotuvėse ramu, nors žmonės perka būtiniausius produktus, pavyzdžiui, duoną, tačiau tikrai netempia didžiuliais maišais, galima išsikeisti pinigus, tiesa, degalinėse ir prie bankomatų – didžiulės eilės. Benzino gali tekti laukti ir porą valandų.

Aš dar prieš porą savaičių prisipyliau pilną baką ir iki Lietuvos galėtume nuvykti. Viskas paruošta, jeigu tektų greit išvažiuoti – dokumentai ir kiti dalykai. Tačiau kol kas neskubu daryti kokių nors žingsnių, nes mieste šiuo metu yra saugiau, nei užstrigti kokiame miške. Čia yra ryšys, elektra, vanduo, viskas, kas reikalinga.

Pauliaus Cuberos nuotr./Gediminas Navikauskas
Pauliaus Cuberos nuotr./Gediminas Navikauskas

Patariama pernelyg nesiblaškyti, išlaukti, tiesa, gąsdina tai, jeigu jie pralauš Ukrainos ir Baltarusijos sieną, tada gali tekti bėgti“, – kalba pašnekovas ir priduria, kad šiuo metu negali pasipildyti ir telefono sąskaitos.

Kol kas viskas, pasak jo, yra kontroliuojama: „Dabar stengiesi kreipti dėmesį į normalius dalykus. Štai, važiavau, mačiau avariją, policija dirba. Nėra taip, kad karas ir jau nereikia vykdyti savo pareigų. Niekas nežino, kas šaus į galvą Putinui, reikia visiems susiimti, o ne panikuoti. Tai rimtas signalas, kad baigtųsi politikų kalbos, o būtų imamasi veiksmų“, – sako G.Navikauskas.

Į Lietuvą bandys parvykti automobiliu

Trečiadienį į Ukrainos sostinę Kijevą verslo reikalais atvyko kėdainietis, buvęs savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis. „Kėdainių mugė“ su O.Kačiuliu susisiekė ketvirtadienio rytą.

„Atakos prasidėjo apie 5 ryto. Kijeve – taip pat. Pasigirdo didelis griausmas. Taip, supratau iš karto – prasidėjo karas. Buvo taikytasi į oro uostus, bet, kaip suprantu, suveikė priešraketinė gynyba ir tikslas nepasiektas. Oro uostai uždaryti, išskristi negalima. Bandysime į Lietuvą grįžti automobiliu“, – sakė O. Kačiulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ovidijus Kačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ovidijus Kačiulis

Kėdainietis į Ukrainą darbo reikalais keliauja beveik kiekvieną savaitę. Paklaustas, kodėl ryžosi skristi, kai šalis jau gyveno karo nuotaikomis, O.Kačiulis minėjo, kad žmonių nuotaikos šalies viduje yra ramesnės, nei gali pasirodyti.

Ukrainiečiai pilni ryžto, ramiai, ryžtingai pasiruošę gintis.

„Šalyje kariaujama nuo 2014 m. Ir tikrųjų žmonės gyvena ramiai, iki vakar nebuvo tokio ažiotažo“, – sakė O.Kačiulis. Pasak pašnekovo, nebuvo eilių parduotuvėse, žmonės nebandė apsirūpinti ilgai negendančiais maisto produktais.

„Ketvirtadienio rytą mačiau susidariusias eiles prie benzino kolonėlių, žmonės sujudo, – kalbėjo O.Kačiulis. – Pagal vietos žiniasklaidą, atakuojama beveik visa Ukraina, jos strateginiai objektai. Ukrainiečiai pilni ryžto, ramiai, ryžtingai pasiruošę gintis.“

Ketvirtadienio rytą kėdainietis atvyko į Ukrainos sostinėje esantį biurą, kur žadėjo praleisti kelias valandas, o tada ieškoti automobilio ir į Lietuvą grįžti juo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas