Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis gangsteris, sukėlęs ant kojų FTB – kaip A.Karpis tapo visuomenės priešu nr.1

Didžiosios depresijos metu Amerikoje siautėjo nusikalstama gauja, kuriai vadovavo lietuvis Albinas Francis Karpavičius-Karpis. „Šiurpiumi“ dėl keistos šypsenos pravardžiuotą nusikaltėlį medžiojo ir FTB. Iki šiol lietuvis yra vienas iš keturių nusikaltėlių istorijoje, kurie JAV buvo paskelbti Visuomenės priešais numeris 1 ir vienintelis iš jų suimtas gyvas. Taip pat jis ilgiausiai – 26-erius metus – sėdėjo federaliniame kalėjime Alkatraze.
Alvinas Karpis
Alvinas Karpis / Alkatrazo kalėjimo archyvas

Remiantis gaujos ir FTB slėpynėmis bei gaudynėmis sukurta keletas filmų bei parašyta knygų. Bene garsiausias iš jų – „Visuomenės priešai“ (angl. Public Enemies), kuriame A.Karpio vaidmenį atlieka Giovannis Ribisi. Būdamas vos 10-ies A.Karpis susidėjo su nusikalstamo pasaulio veikėjais – pardavinėjo pornografiją, nelegalius daiktus, bendradarbiavo su lošėjais bei suteneriais. Vos 19-os jis pirmąkart atsidūrė už grotų, gavęs dekadą nelaisvės pataisos namuose, iš kurių paspruko.

Netrukus buvo sulaikytas vagiantis automobilį ir šįkart atsidūrė kalėjime, kur susipažino su Fredu Barkeriu – vienu iš pagrindinių gangsterių, priklausiusių žiauriai grupuotei, Kruviniesiems Barkeriams. Broliai Barkeriai kruvinaisiais vadinti, nes buvo itin žiaurūs, plėšė, vogė ir žudė žmones be jokios priežasties. Kartu su jais gyveno ir keliavo jų mama, kuri vėliau buvo priskirta ir prie Karpio gaujos.

Vienas iš Barkerių buvo įkalintas iki gyvos galvos, kitas – nusižudė per susišaudymą, nenorėdamas pasiduoti policijai, trečias atsidūrė už grotų, o išėjusį į laisvę jį nužudė žmona, tad liko tik Fredas, galėjęs tęsti gaujos veiklą.

Lietuvį vadino superprotingu

Išėję į laisvę A.Karpis su F.Barkeriu subūrė naują gaują. Nuo 1931-ųjų, kai susikūrė, grupuotė imta laikyti pavojingiausiu nusikalstamu dariniu šalyje. Jai priklausė beveik 30 narių, kurie nesustabdomai plėšė, žudė kiekvieną, pasipainiojusį kelyje ir grobė žmones.

Nužudę jų veiklą tyrusį šerifą, F.Barkeris su A.Karpiu pradėjo penkerius metus trukusią savo slapstymosi, nesibaigiančio bėgimo ir nusikaltimų kelionę. Drauge su jais visur keliavo ir Barkerių brolių mama, vadinta „Ma“, bei jos meilužis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant