Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Niūchų Lietuva: psichiatras – atvirai apie kokaino vartojimą ir pagalbos paieškas

Mano mėgstamiausias lietuvių rašytojas Benas Lastauskas savo tekstuose didelį dėmesį skiria niūchams. Niūchai – tai kokainą epizodiškai vartojantys jauni, sėkmingi didmiesčių gyventojai. Anksčiau skaitydamas Beno postus labai juokdavausi. Tačiau dabar, skaitant tiesiog tobulai realistiškai nupasakotas Beno personažų istorijas iš kokainą vartojančių žmonių gyvenimo, apima apmaudas, liūdesys ir nuoširdi atjauta.
Psichiatras V.Ogenskas / Kokainas
Psichiatras V.Ogenskas / Kokainas / Gretos Skaraitienės / BNS / Asmeninė nuotr.

Dabar papasakosiu, kodėl. Vis dažniau sulaukiu klientų, kurie kreipiasi dėl nekontroliuojamo kokaino vartojimo. Prieš metus ar du tai būdavo pavieniai atvejai – gal vienas kitas per mėnesį ar netgi rečiau. Dabar tokių ateina kas savaitę, kartais ir ne po vieną.

Dažnai jie ateina tik paklausti: „Ar tikrai jau labai blogai?“ Kiti ateina pasikonsultuoti „dėl draugo, kuris negali nustoti šnioti šepečio.“

Pripažinti, jog esi priklausomas, Lietuvoje vis dar didelė stigma. Juk iškart gauni pravardę narkomanas. O ji tikrai netinka nei teisininkaims, nei programuotojams, nei gydytojams, nei politikams.

Shutterstock nuotr./Kokainas
Shutterstock nuotr./Kokainas

Skaičiai iškalbingi

Kokainas, dar vadinamas šepetėliu, švabra, sniegeliu ar miltais, Lietuvoje tapo vis dažniau vartojamu psichotropu, ypač tarp jaunimo.

Europoje, taip pat ir Lietuvoje, kokainas yra antras pagal populiarumą nelegaliai vartojamas psichotropinis narkotikas, eina antras po kanapių.

Kauniečiai Lietuvoje yra kokaino vartojimo pirmūnai. Šepečio vartojimas mano gimtajame mieste per metus išaugo 36 procentais, o vienam tūkstančiui Kauno gyventojų (įskaitant kūdikius ir pensininkus) per dieną tenka beveik 200 miligramų (0.2g) šios grynos medžiagos.

Kaune, kur gyvena beveik 300 000 gyventojų, kokainui išleidžiamas kosminis kiekis eurų – gramas kokso vidutiniškai kainuoja apie 100 eurų.

Remiantis naujausiais duomenimis, nors Lietuvoje kokaino vartojimas vis dar yra žemesnis nei daugumoje Vakarų Europos šalių (mažiau suvartoja tik lenkai), jo populiarumas tarp jaunimo sparčiai didėja.

Pagal Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (EMCDDA) ataskaitas, kokaino vartojimas tarp 15–34 metų amžiaus grupės Lietuvoje siekia apie 1,3 proc.

Kodėl kokaino vartojimas yra pavojingas?

Kokainas veikia smegenų neurotransmiterių sistemą, ypač dopamino lygį. Dopaminas yra cheminė medžiaga, atsakinga už malonumo ir atlygio jausmus. Paprastai dopaminas išsiskiria ir greitai grįžta į neuronus, tačiau kokainas blokuoja šį grįžimą, dėl ko dopamino kiekis sinapsėse smarkiai padidėja.

Tai sukelia stiprų malonumo pojūtį, kuris yra pagrindinė priežastis, kodėl kokainas yra toks stiprus priklausomybę sukeliantis psichotropas.

Pačioje pradžioje, po pirmojo takelio įtraukimo į nosį, žmogus patiria intensyvų euforijos jausmą. Tas jausmas be galo stiprus, intensyvus, tačiau trumpalaikis, trunka tik apie 30 minučių.

Žmogų apima visagalybės, nemirtingumo jausmas. Viskas atrodo tobula, ypač tobulas atrodai pats sau. Kadangi kokaino poveikis yra trumpalaikis, beveik iškart norisi sutraukti dar vieną takiuką, kad tik nepajaustum vadinamojo coke drop – grįžimo į normalią būseną.

Tas jausmas be galo stiprus, intensyvus, tačiau trumpalaikis, trunka tik apie 30 minučių.

Laikui bėgant, smegenys prisitaiko prie padidėjusio dopamino lygio, ir asmuo pradeda vartoti didesnes dozes, siekdamas patirti tą patį poveikį – tai yra vadinama tolerancija.

Kokaino priklausomybė apima ne tik fiziologinius pokyčius visame kūne, bet ir stiprią psichologinę priklausomybę. Dažnai kokainą vartojantis asmuo patiria milžinišką ir sunkiai valdomą norą vėl vartoti, net ir suprasdamas, jog jau sau kenkia.

Impulsas pašnioti šepečio dažnai kyla dėl nepakeliamo noro vėl pasijusti visagaliu, ypač jei gyvenime nutinka nesėkmė, kamuoja nuobodulys, nedžiugina rutina, darbas, santykiai šeimoje.

Kadangi dėl susiformavusios tolerancijos smegenyse yra pasikeitęs dopamino base line’as, paprasti dalykai, tokie kaip maistas, filmai ar seksas, nebeteikia jokio malonumo, viskas atrodo pilka, nyku, tarsi lietuviškas, pilkas rudens popietės dangus.

Fiziškai, ilgalaikis kokaino vartojimas gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus, tokius kaip infarktas, nosies pertvaros prakiurimas, veido kaulo infekcija, supūliavusi kaukolė, traukuliai, galvos skausmai, inkstų nepakankamumas.

123RF.com nuotr./ Abstinencija (asociatyinė nuotr.)
123RF.com nuotr./ Abstinencija (asociatyinė nuotr.)

Nustojus vartoti kokainą, asmuo gali patirti stiprius abstinencijos simptomus: tokius kaip nuovargis, depresija, savižudiškos mintys, nerimas, nemiga, haliucinacijos, paranoja ir nepasotinamas apetitas.

Šie simptomai dar labiau apsunkina bandymus nutraukti vartojimą ir skatina priklausomybę.

Pagalbos paieškos sudėtingos

Specialistai iki šiol nėra sutarę dėl vieno efektyvaus kokaino priklausomybės ir vartojimo pasekmių gydymo metodo.

Tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje išaugęs kokaino vartojimas daugeliui yra naujiena, tad specialistai iki galo nežino, ką daryti. Tyrimų dėmesio centre vis dar vien tik opiatai, o kokainas tarsi praignoruojamas.

Tai didžiulė klaida. Be tyrimų, gydytojams praktikams sudėtinga parinkti gydymo planą. Į kokaino vartojimo problemą net nėra žiūrima rimtai.

Kaip vienas kolega man sakė: „Ką čia gydysi narkomanus, tegul neperka ir tiek.“

Lietuvoje yra keli priklausomybių gydymo centrai, tačiau jų pagrindinė specializacija – alkoholio vartojimas. Tad žmogui, norinčiam nustoti vartoti kokainą ir bandančiam ieškoti pagalbos, jos taip paprastai surasti yra labai sunku.

O aukštas pajamas gaunantys, sėkmingi, garsūs žmonės pagalbos ieškoti valstybiniuose priklausomybės centruose bijo ir dėl rizikos, kad nebus gerbiamas jų privatumas, praras reputaciją.

Neseniai į mane kreipėsi jauna pora, abu programeriai, pajamos aukštos, dirba iš namų, jau keleri metai reguliariai vartoja kokainą ir negali nutraukti.

Beje, jeigu galvojate, kad kokainas vartojamas tik savaitgaliais kur nors viename iš naktinio Vilniaus trikampio barų tūlikų, tai labai klystate.

Daugelis mano pacientų jį naudoja... darbui. Juk valdyti personalą, rašyti kodą, kurti produktą ar naują startup'ą jaučiantis savim pasitikinčiu, pilnu energijos, yra ypač produktyvu. Padarai daug per trumpą laiką, atlaikai krizes, tau nereikia miego ar maisto, gali dirbti ilgai ir efektyviai. Gauni paaukštinimą, su juo ir dar daugiau atsakomybių, streso. Reikia dirbti dar geriau, greičiau, našiau.

Bet grįžkim prie mano veikėjų.

Vyrukas kentėjo nuo klasikinės abstinencijos, šioje situacijoje pagalbą suteikti jau moku. Tačiau jo žmonai pirmą kartą gyvenime diagnozavau kokaino sukeltą psichozę. Kokaino psichozė yra jausmas, kad kiti tau kenkia ir persekioja (pakitęs realybės suvokimas, atsiranda klausos haliucinacijos). Skamba kraupiai.

Pradžioje net nežinojau, ką tiksliai daryti. Net naujausioje medicininėje literatūroje apie kokaininę psichozę praktiškai nieko neparašyta, yra tik keli pasiūlymai gydyti kaip amfetaminų sukeltus sutrikimus, nors ir patys autoriai teigia, kad tai daugiau spėjimas, nes visgi amfetamino ir kokaino poveikis smegenims gerokai skiriasi.

Šiuo metu poros situacija kontroliuojama, tačiau tikiu, kad tai tikrai ne paskutinis kokaino sukeltos psichozės atvejis.

Pradžioje net nežinojau, ką tiksliai daryti. Net naujausioje medicininėje literatūroje apie kokaininę psichozę praktiškai nieko neparašyta.

Žvelgiant į skaičius galima tikėtis, kad psichikos sveikatos specialistus vis dažniau aplankys koksą vartojantys, aukštas pajamas turintys ir desperatiškai besijaučiantys jaunuoliai.

Ar visi pasirengę juos priimti? Nežinau.

Tačiau jei B.Lastausko postuose atpažįsti save, raginu ilgai nelaukti ir kreiptis pagalbos, kol dar turi dvi šnerves ir gali nueit į tuliką nebijodamas užsidaryti durų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas