Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paramos organizaciją Ukrainai įsteigęs Raimundas: „Tik veikdami kartu esame stiprūs“

Žinia apie karą Ukrainoje šiemet suvienijo viso pasaulio žmones ir paskatino spartų paramos organizacijų kūrimąsi. Itin operatyviai į tai sureagavo Lietuva. Nors teroristiniam išpuoliui įsibėgėjus vis dažniau atsiranda netikinčių labdaringos veiklos prasme, paramos organizacijos Ukrainai „Maži bet Stiprūs“ įkūrėjas Raimundas Aleknavičius nepraranda ambicijos.
Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją
Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją / Asmeninio albumo nuotr.

Tiek tarptautinėje IT įmonėje „CGI Lithuania“ vadovu dirbantis, tiek paramos organizacijai vadovaujantis vyras tęsia aktyvią veiklą bei ragina Lietuvos gyventojus nepasiduoti. Būtent šiuo metu kalėdinė dovana, iškeista į paramą Ukrainos kariams ir gyventojams, gali išgelbėti ne vieną gyvybę.

Nesinorėjo remti tik pinigais

„Pamenu, dar pačią pirmą dieną pradėjau aktyviai ieškoti, kaip ir kokiu būdu būtų galima prisidėti prie pagalbos. Pirmiausia paaukojau „Blue/Yellow“ organizacijai ir aktyviai agitavau aukoti kitus.

Tada bandžiau susisiekti su keletu paramos organizacijų dėl galimybės aktyviai prisidėti prie jų veiklos, tačiau iki galo nepavyko susitarti dėl konkrečios pagalbos“, – pasakoja R.Aleknavičius.

Asmeninio albumo nuotr./Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją
Asmeninio albumo nuotr./Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją

Matant, kad sudėtingu metu „prisišlieti“ prie jau veikiančių organizacijų sudėtinga, o veikti reikia čia ir dabar, Raimundas kartu su vienu iš pažįstamų, turinčių ryšių Ukrainoje, tiesiog pradėjo rinkti paramą. Po kelių dienų vyras nusprendė įkurti paramos organizaciją.

„Paramos veikla buvo mano sena svajonė, todėl, galima sakyti, ji labai greitai ir netikėtu metu išsipildė per „Maži bet Stiprūs“ pavidalą. Organizaciją užregistravome per mano gimtadienį. Kartais šmaikštauju, kad pasidariau sau geriausią gimtadienio dovaną.

Jau po poros dienų surinkome pirmąją siuntą – pilną krovininį mikroautobusą kariškos aprangos, liemenių, drabužių, vaistų, naktinio matymo prietaisų, racijų ir kitų daiktų kariams bei išvykome į Ukrainą. Taip pamažu pradėjome judėti į priekį ir burti didesnę savanorių komandą“, – pasakoja paramos organizacijos vadovas.

Paramos organizavimas – prasmingas darbas

„Maži bet Stiprūs“ paramos organizacijos vadovas sako, kad kuruojant organizaciją, be jokios abejonės kenčia tiesioginis darbas ir laisvalaikis. Ypač mažai laiko lieka mylimai šeimai.

„Jaučiuosi labai dėkingas savo žmonai už besąlygišką palaikymą net ir sunkiausiais momentais. Mane ne kartą buvo apnikusios abejonės dėl šios veiklos, tačiau ramiai atsisėdus, viską apmąsčius ir grįžus prie vertybių, dėl kurių ir įkūriau paramos organizaciją, man tapdavo aišku, kad veikla privalo judėti pirmyn“, – atvirauja R.Aleknavičius.

Tai, kad veikla prasminga, rodo nuveikti darbai, kurių išties nemažai. Iš pradžių organizacija rėmė tiek karius, tiek ligonines, tiek pabėgėlių centrus bei nukentėjusias nuo karo bendruomenes. Savanoriai kas savaitę ar dvi pilnais mikroautobusais veždavo paramą Ukrainos žmonėms.

„Teikėme nemažai operatyvios paramos ligoninėms Kyjivo, Charkivo bei Zaporožės srityse. Gabenome tikslinę paramą ir tiesiogiai bendravome su ligoninių gydytojais, konsultavomės su paramedikais. Pabėgėliams iš Kyjivo regiono nuvežėme ne vieną furgoną būtiniausių maisto produktų, higienos priemonių, vaistų ir kitų būtinų išgyvenimui daiktų.

Per visą paramos laiką nugabenome daugiau nei 20 įvairių transporto priemonių (džipų, mikroautobusų, motociklų, elektrinių bagių)“, – pasakoja iniciatyvos organizatorius.

Paramos organizacija „Maži bet Stiprūs“ taip pat yra rinkę ir labai specifinę paramą – įvairius autotechnikos remonto įrankius Ukrainos Nacionalinės gvardijos remonto padaliniui. Pastarasis remontuoja tiek ukrainiečių, tiek iš okupantų perimtą karinę techniką.

Nuo karo pradžios, bendradarbiaujant su ukrainiečių specialistais, buvo organizuotas bei toliau vykdomas įvairių 3D daiktų (įvairių dalių, drop sistemų) spausdinimas. Taip pat teikta parama specifinės žvalgybinės įrangos montavimui, remta įvairių tipų dronų gamyba.

„Nuo vasaros pradžios, kai pasijautė staigus paramos mažėjimas, perorientavome savo veiklą tik į paramą Ukrainos gynėjams. Tai buvo svarbu tam, kad kiek įmanoma efektyviau panaudotume paramą bei padėtume pašalinti karo priežastį, o ne kovotume su pasekmėmis.

Turime platų kontaktų tinklą Ukrainoje bei karščiausiuose taškuose dirbančius mūsų komandos žmones. Jie palaiko tiesioginį ryšį su mūsų remiamais daliniais ir teikia operatyvią informaciją apie karių poreikius“, – pasakoja Raimundas.

„Maži bet Stiprūs“ komandos didžiausia stiprybė yra greitis. Fronte gynėjai neturi galimybės laukti savaitę ar kelias. Kaip sako Raimundas, konkrečių daiktų reikia čia ir dabar. Dėl šios priežasties organizacija jau kurį laiką nebekaupia ir neberenka paramos mikroautobusais.

Asmeninio albumo nuotr./Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją
Asmeninio albumo nuotr./Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją

Būtiniausius daiktus bei priemones kariams po keletą ar keliolika dėžių, 1–2 kartus per savaitę arba su partnerių pagalba veža į frontą. Siuntos gynėjus pasiekia per 2–3 dienas.

„Kartą mūsų remiamas brigados spec. būrys skubiai buvo perkeltas į vieną karščiausių taškų Donbase. Jiems reikėjo priemonių apkasams kasti. Per 24 valandas suorganizavome finansavimą, radome kastuvus, kirtiklius bei pristatėme į paskirties vietą.

Šiuo ar panašiais atvejais net smulkiausi dalykai, kaip kamera, planšetė ar atsarginė drono baterija padeda vykdyti kritines operacijas ir gelbėja gyvybes“, – pasakoja vyras.

Daug organizacijų – vienas tikslas

R.Aleknavičius sako, kad nuo pat veiklos pradžios asmeniškai stengėsi megzti kontaktus ir bendradarbiauti su kitomis paramos organizacijomis.

„Iš pradžių turėjau entuziazmo burti organizacijas, kad būtų galima nuveikti daugiau, tačiau paprasčiau ne apjungti organizacijas, o bendrus tikslus. Štai kodėl vieni kitiems padedame su logistika, prisidedame prie vienas kito pagalbos prašymų, konsultuojamės“, – pasakoja vyras.

Kadangi Lietuvoje veikiančių organizacijų, skirtų padėti Ukrainai, tikrai nemažai, Raimundas neslepia, kad kartais tenka išgirsti ir tokių pasisakymų, jog jos viena kitą dubliuoja ir pagalba teikiama neefektyviai. Tai, anot jo, yra netiesa.

„Kad ir kiek būtų paramos organizacijų, karas yra toks intensyvus ir žiaurus, jog paramos poreikis yra masiškai didelis. Jo patenkinti šimtu procentų nepavyksta ir nepavyks.

Svarbiausia yra nesustoti aukoti ir kryptingai dirbti su remiamais žmonėmis bei duoti, kad ir mažą, bet labai svarbų indėlį į mūsų visų bendrą pergalę už laisvę, kuri anksčiau ar vėliau tikrai ateis“, – sako vyras.

Didžiausias projektas dabar – 40 vnt. dronų eskadrilė

Kadangi „Maži bet Stiprūs“ komanda šiuo metu orientuojasi į paramą būtent Ukrainos gynėjams, ji pagrinde keliauja trims reguliarioms kariuomenės brigadoms.

„Nuo pat karo pradžios reikėjo ir vis dar labai reikia transporto priemonių. Žiemą atsirado poreikis ir šiltiems drabužiams, batams, šildytuvams, apkasų žvakėms.

Taip pat Rusijai terorizuojant Ukrainos energetikos sistemą, šiuo metu labai svarbūs ir generatoriai, įvairios baterijos bei kitokie nepertraukiamą energijos tiekimą užtikrinantys prietaisai. Ukrainiečiams reikalingi ir įvairūs naktinio matymo bei kiti elektronikos prietaisai bei, aišku, dronai“, – sako Raimundas.

Nuo pat karo pradžios reikėjo ir vis dar labai reikia transporto priemonių.

Dronai, kaip teigia iniciatorius, reikalingi poziciniame kare, kuris įsivyravo atėjus žiemai. Šaltuoju metų laiku bet kokie puolamieji veiksmai tampa sunkiai vykdomi, o paaukoti prietaisai padeda užduotis įgyvendinti lengviau.

„Neatsitiktinai šiuo metu vykdome didžiausią savo projektą – 40 vnt. dronų eskadrilę. Planuojame surinkti 40 vnt. dronų dviems mūsų remiamoms brigadoms. Šis poreikis suderintas su brigados vadovybėmis.

Kiekvienai iš brigadų atiteks po 20 vnt. dronų, nes toks yra minimalus kiekis, galintis padėti atlaikyti dabartinę poziciją bei atakuoti tinkamu metu“, – teigia paramos organizacijos vadovas.

Pasak jo, dronai padeda žvalgybai, artilerijos veiksmų koregavimui bei kitoms gyvybiškai svarbioms užduotims. Kiekvienas iš dronų bus pažymėtas Lietuvos partizanų simbolika, todėl tai bus savotiškas partizanų kovos įprasminimas ir priminimas okupantams apie Lietuvos rezistencines kovas už laisvę.

Karui užsitęsus, žmonės pavargsta

Prie „Maži bet Stiprūs“ komandos vienu metu buvo prisijungę net 17 savanorių, tačiau dabar komandoje yra 10 narių. Rotacija nemaža, tačiau tai yra natūralu. Raimundui šiuo atveju kur kas labiau neramu, kad užsitęsus karui, nuo situacijos pavargsta aplinkiniai – paramos kiekis mažėja, atsiranda abejingumas įvykiams.

„Net ir artimiausioje aplinkoje iš draugų, pažįstamų, kolegų dažnai girdžiu: „Aš jau paaukojau, ko jūs dar norite, kiek galima?“ Tiesa, karas nestoja ir tebevyksta, naujienos gali apsunkinti kasdienybę, tačiau gynėjai ir paprasti žmonės, deja, neturi prabangos pavargti ir turi kęsti pastovų terorą.

Per jį naudojamos brutaliausios priemonės, plėšikaujama, prievartaujama, kankinama, o galiausiai viskas nušluojama nuo žemės paviršiaus“, – atvirauja R.Aleknavičius.

Jo manymu, skeptikų visada buvo ir bus, tačiau Lietuva ir visas pasaulis turi palaikyti Ukrainą, nes veiklos tikslas – pergalė prieš tironiją.

„Mane labai įkvėpė ukrainiečių verslininko iš Dnipro, su kuriuo bendradarbiaujame beveik nuo pat karo pradžios, žodžiai: „Aš privalau maksimaliai gerai atlikti savo darbą, kurį išmanau geriausiai, kad galėčiau visomis išgalėmis remti mūsų šalies gynėjus. Tik jų dėka aš turiu galimybę apginti savo šalies laisvę, išsaugoti savo verslą bei ateities gerovę savo žmonėms.“

Šis žmogus skiria visą savo įmonės pelną ir papildomai asmenines lėšas karių paramai bei dirba neskaičiuodamas valandų, kaip ir didžioji dalis jo įmonės darbuotojų“, – įkvepiančia istorija dalijasi vyras.

Artėjant Šv. Kalėdoms vykdoma akcija

Nors karo kontekste didžiosios metų šventės kiek nublanksta, jų pamiršti nebūtina. „Maži bet Stiprūs“ vykdo kalėdinių dovanų akciją. Per ją ne tik pavienius žmones, bet ir įmones raginama susivienyti – vietoje dovanų artimiesiems, darbuotojams ar klientams padovanoti reikalingiausius daiktus Ukrainos kariams.

„Mes nenorime likti skolingi ir aukojantiems, todėl už paramą žadame mūsų komandos padėkos dovanas. Įmonėms siūlomas ir vienetinis kreiserio „Moskva“ modelis, asmeninės padėkos vaizdo įraše iš karių, paskaitos ir kitos vertingos dovanos bei suvenyrai.

Visiems aukojantiems taip pat suteikiame galimybę asmeniškai pasveikinti mūsų remiamus karius maža, bet nuoširdžia dovanėle – atviruku su sveikinimu bei šokoladu“, – pasakoja R.Aleknavičius.

Asmeninio albumo nuotr./Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją
Asmeninio albumo nuotr./Raimundas Aleknavičius įsteigė paramos Ukrainai organizaciją

Pasak iniciatoriaus, šiemet Ukrainoje Šv. Kalėdos pirmą kartą bus švenčiamos su visu pasauliu gruodžio 25 d., todėl tai – išskirtinis momentas, per kurį svarbu būti kartu.

„Visiems lietuviams pirmiausia palinkėčiau džiaugtis tuo, kad gyvename laisvoje šalyje. Mes privalome vertinti tai, ką šiandien turime kaip tauta.

Nepamirškime dalintis šventiniu džiaugsmu ir nepavarkime padėti šiuo metu pagalbos stokojančiai, bendros istorijos su mūsų tauta siejamai Ukrainos valstybei“, – linkėjimu dalijasi „Maži bet Stiprūs“ paramos organizacijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas