Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 03

Psichologė atskleidė, kokiems žmonėms sunkiausia pasakyti NE ir kaip tai pakeisti

Yra tokių temų psichologijoje, kuriomis įmanoma atsakinėti į daugybę klausimų, aiškinti visą puokštę žmogui kylančių emocinių sunkumų ar pravesti mokymus praktiškai bet kokiai auditorijai. Viena iš tokių populiariausių šiandien yra ribos bei klausimas, į kurį jos turėtų atsakyti – kur baigiuosi „aš“ ir kur prasideda „kitas“? Būtent čia atsiskleidžia ta nepaprasta įvairovė skirtingų atsakymų, kurie dažnai neįsisąmonintai, bet visada labai įtaigiai formuoja lūkesčius santykiams ir deda pagrindus nesusipratimams, nusivylimui bei konfliktams.
Gabija Jurgelytė
Gabija Jurgelytė / Irmanto Savulionio nuotr.

Ribos nėra įgimtos, jos yra išmokstamos. Iš tiesų kūdikis gimsta narcisizmo būsenoje, kurioje jis yra visas pasaulis, o mama – jo tęsinys. Iš tokios startinės pozicijos mes turime išaugti į socialias būtybes, kurių laimė bei psichinė sveikata glaudžiai susijusi su gebėjimu kurti lygiaverčius santykius.

Taigi nuo išlindimo iš gimdos tenka pradėti mokytis, kad „aš“ kažkur pasibaigia ir ten prasideda „kitas“. Tai, kaip šita pamoka bus išmokta ir kokie pagrindai bus sudėti tolimesniems santykiams, labai priklauso nuo mokytojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai