Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Socialinio verslo kūrėja I.Jablonskė: „Norite, kad pasisektų? Įjunkite širdį“

„Tikiu, kad dideli dalykai, ypač socialinėje srityje, gimsta iš jausmo, o ne gerai apskaičiavus ir viską iš anksto apgalvojus“, – tvirtina už socialinio pokyčio kūrimą Europoje nominuota vizionierė, antreprenerė ir „WoW University“ įkūrėja Inga Jablonskė. Vilniuje vykusioje socialinių inovacijų konferencijoje moteris dalijosi savo sėkmės istorija ir patarimais.
Inga Jablonskė
Inga Jablonskė / Asmeninio archyvo nuotr.

Už savo socialinę veiklą Europoje pastebėta ir tarp 100 Europos moterų – socialinių antreprenerių – patekusi I.Jablonskė teigia, kad labai svarbu nepaleisti ir patiems nenumarinti idėjos, kuri užgimė.

„Žinoma, man labai pasisekė, kad aš turiu stiprų palaikymą namie. Juk ne visos gali ateiti ir pasakyti savo sutuoktiniui: nuo šiol aš būsiu misijoje ir vystysiu šią idėją, auginsiu organizaciją, beveik nieko neuždirbsiu ir mažiau galėsiu skirti laiko šeimai, – atvirai su auditorija savo išgyvenimais dalijosi Inga.

– Kas kartą susitikdama su moterimis skirtinguose Lietuvos miestuose, vis susimąstau, kaip man būtų viskas klostęsi, jei šeimoje nesulaukčiau palaikymo savo idėjoms, kaip vis dar nutinka daugeliui moterų mūsų šalyje.“

Noras padėti moterims buvo pirmoji Ingos mintis, kurią ji vis sau primena, kai susiduria su iššūkiais vystydama socialinį verslą ir augindama įkurtą nevyriausybinę organizaciją: „Visada grįžtu prie pirminės minties, kodėl visko ėmiausi, kas mane pastūmėjo eiti šiuo keliu. Tai patariu ir kitiems. Užklupo sunkumai, nesulaukiate palaikymo ar paramos – prisiminkite, kodėl tai darėte, „įjunkite“ širdį ir ji jums tikrai atsakys į tą kabantį klausimą: „Kam visa tai darau?“

Pirmąjį nuotolinį universitetą moterims įkūrusi ir jau 4000 absolvenčių diplomus įteikusi Inga tikina, kad po palaikymo namie pats svarbiausias, o kai kurioms moterims ir vienintelis, ramstis yra buvimas moterų bendruomenėje.

„Aš visada jaučiau bendruomenės, kurioje esu jau daug metų, palaikymą. Tai buvo ir yra stiprus mano užnugaris, kuris, žinau, visada padės man eiti pirmyn. Suvokdama šio reiškinio svarbą, buriu moteris tiek savo darbe, tiek įkurtame universitete, tiek asmeniniame gyvenime – kad palaikytume viena kitą ar drauge kurtume platformas ir erdves kitoms moterims prisijungti ir įgyvendinti joms svarbias idėjas, – apie bendruomeniškumo svarbą ne tik kuriant ir vystant socialinį verslą, bet ir siekiant asmeninių tikslų, pasakojo vizionierė ir antreprenerė.

– Savanorystė taip pat yra puikus būdas išbandyti save srityje, kurioje dar nesijauti drąsiai. Pas mus savanoriauja daugiau nei pusšimtis įvairaus amžiaus moterų. Žaviuosi jaunomis merginomis, kurios ateina ieškodamos prasmės, savo gyvenimo kelio, ir brandaus amžiaus moterimis, kurios neišsižada savo svajonių, siekių, nori ne tik mokytis, tobulėti, bet ir padėti kitoms. Raginu visus, kurie dvejoja, eiti savanoriauti ir išbandyti tą sritį, kurioje norėtumėte veikti. Įgysite žinių, užmegsite naudingų ryšių ir turėsite galimybę mokytis iš daugiau pasiekusių.“

Užklupo sunkumai, nesulaukiate palaikymo ar paramos – prisiminkite, kodėl tai darėte.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Inga Jablonskė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Inga Jablonskė

Inga džiaugiasi, kad jos įkurtame universitete ir kituose jos projektuose susitikusios moterys ne tik susipažįsta ir palaiko viena kitą, bet ir imasi veiklų drauge, kuria verslus ir įdarbina kitas bendruomenės nares.

Europos Komisijos remiamame renginyje I.Jablonskė dalijosi ir patirtimi, kaip ne visada paprasta ir lengva prašyti paramos savo projektams, kurie suteikia tiek daug galimybių moterims.

„Man kažkada bičiulė, talentinga kūrėja Dalia Ibelhauptaitė pasakė, kad jei tavęs neįleidžia pro duris – ieškok lango. Nepavyksta per langus – statyk palapinę kieme ir nepasiduok tol, kol tave išgirs ir pamatys. Vis prisimenu šį patarimą ir Dalios veržlumą, kuris tikrai įkvepia ir neleidžia pasiduoti. Žinoma, labiausiai eiti tolyn įkvepia moterys, prie kurių gyvenimo pokyčių pavyksta prisidėti, – dalijosi įvairius projektus moterims kurianti I.Jablonskė.

– Kartą sulaukiau skambučio ir turėjau pokalbį, kurio niekada nepamiršiu. Tai buvo moteris, gavusi mūsų stipendiją. Jai buvo jau ketvirta vėžio stadija ir ji džiaugėsi galimybe pas mus mokytis. „Visi, tiek gydytojai, tiek artimieji, jau mane nurašė, o jūs manimi patikėjote. Gal aš jau greitai išeisiu, bet aš paliksiu šį pasaulį labiau save pažinusi.“ Po tokio pokalbio aš ne tik kad nebegaliu nustoti dariusi, ką darau, bet aš žengiu dar didesnį ir tvirtesnį žingsnį į priekį.“

Asmeninio archyvo nuotr./Inga Jablonskė
Asmeninio archyvo nuotr./Inga Jablonskė

Anot vizionierės ir socialinės antreprenerės, Lietuvoje vis dar skubama nurašyti moteris per anksti vien dėl jų amžiaus ar pauzės karjeroje:

„Mano tiek gyvenimiška, tiek patirtis versle įrodė, kad svarbiausia yra įgūdžiai. Mes juos galime įgyti ir tobulinti iki pat gyvenimo galo. Apie tai ir bus mūsų su komanda šiuo metu kuriami projektai, kurie suteiks mamoms, auginusioms keletą metų vaikus, ar vyresnio amžiaus moterims vėl savimi patikėti, įgyti reikiamų įgūdžių. Tai leis joms grįžti į darbus ar pradėti kažką naujo, apie ką jos seniai svajojo, bet nedrįso imtis. O gal patyrė spaudimą iš aplinkos.“

Nominuota Europoje už kuriamą socialinį pokytį savo šalyje I.Jablonskė ragina visus nebedelsti ir jau šiandien žengti pirmąjį žingsnį savo tikslų link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas