Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sugrįžusi iš emigracijos Karolina išpildė svajonę – gamina rankų darbo šokoladą

„Reikia bandyti ir nenuleisti rankų. Žinoma, kantrybės prireiks, bet galiausiai visos pastangos atsiperka su kaupu“, – sako iš Škotijos į gimtuosius Triškonius Pakruojo rajone sugrįžusi ir čia savo svajonę – šokolado gamybos cechą – įkūrusi Karolina Sipavičiūtė.
Sugrįžusi iš emigracijos Karolina išpildė svajonę – gamina rankų darbo šokoladą
Sugrįžusi iš emigracijos Karolina išpildė svajonę – gamina rankų darbo šokoladą / asmeninio albumo nuotr.

Karolina 15min pasakojo, kad šokolado ceche šiuo metu darbuojasi su draugu ir jo broliu, tačiau neabejoja, kad ateityje prireiks ir daugiau šokoladą mylinčių darbuotojų. Vos sausį duris atvėrusio šokolado cecho įkūrėja džiaugiasi išsipildžiusia svajone ir sako, kad jeigu dar kartą tektų rinktis – likti emigracijoje ar sugrįžti į Lietuvą – viską darytų taip pat.

Šokoladinėje Škotijoje kelerius metus patirtį kaupusi Karolina šokolado gaminimo paslaptis parsivežė į Lietuvą. Noras įkurti rankų darbo šokolado cechą paskatino mesti perspektyvų darbą ir įgyvendinti savo pačios verslo idėją. Paklausta, kas šiame kelyje buvo sunkiausia, mergina atviravo, kad labiausiai nerimavo laukdama atsakymo dėl finansavimo, o sulaukusi teigiamo atsakymo ji įsigijo reikiamą įrangą ir pradėjo gamybą.

Asmeninio albumo nuotr./Sugrįžusi iš emigracijos Karolina išpildė svajonę – gamina rankų darbo šokoladą
Asmeninio albumo nuotr./Sugrįžusi iš emigracijos Karolina išpildė svajonę – gamina rankų darbo šokoladą

„Mūsų verslo pradžiai reikėjo nemažos pinigų sumos, o tokią sumą turėti jaunam žmogui yra gana sudėtinga. Reikėtų daug metų dirbti, kad susitaupytum pats, todėl finansavimas mums buvo labai reikalingas“, – paklausta, ar parama jauniems verslininkams yra svarbu, savo patirtimi dalijosi pašnekovė.

Drąsi mergina priėmė dar vieną neįprastą sprendimą – šokolado cechą įkūrė ne kuriame nors didžiajame šalies mieste, o mažame gimtojo Pakruojo rajono kaimelyje, Triškonyse, kurie, panašu, netrukus pelnytai galės vadintis Lietuvos šokolado sostine. Savomis rankomis suremontavę ir pritaikę Karolinos namą jaunuoliai šokoladą gaminti pradėjo sausį, tačiau jau šiandien drąsiai gali pasakyti, kad ilgai puoselėta svajonė išsipildė.

Nors griežtas karantinas gal ir ne pats palankiausias laikas kurti naują verslą, tačiau Karolina nesiskundžia, priešingai – džiaugiasi, kad internetinė parduotuvė „Komplimentai“ sulaukė smaližių pripažinimo, tad darbo netrūksta.

„Didžiąją dalį gaminių parduodame internetu, dažnai užsuka kurjeriai, kurie šokoladą išvežioja po visą Lietuvą. Dauguma tiekėjų irgi naudojasi kurjerių paslaugomis, taigi produktus gauname per kelias dienas“, – detalėmis dalijosi ji.

Asmeninio albumo nuotr./Sugrįžusi iš emigracijos Karolina išpildė svajonę – gamina rankų darbo šokoladą
Asmeninio albumo nuotr./Sugrįžusi iš emigracijos Karolina išpildė svajonę – gamina rankų darbo šokoladą

Šiuo metu Karolinos su draugais įkurtoje internetinėje parduotuvėje „Komplimentai“ galima įsigyti net 10 skirtingų skonių rankų darbo šokoladinių saldainių, 3 rūšių triufelių bei vaisių šokolade. Pašnekovė atviravo, kad tai dar tik pradžia, o šokolado gamyba jau tapo savotišku gyvenimo būdu – ji daug domisi, nuolat tobulėja ir ieško naujovių. Ateityje ji svajoja rengti šokolado degustacijas bei paruošti edukacinę programą, nes pastebėjo, kad šokolado gamyba žmones domina, o ir ji pati nuolat sulaukia klausimų. Be to, jau dabar merginos galvoje sukasi naujų produktų idėjos.

„Reikia žmogaus, išmanančio, kaip jį paruošti ir su kuo derinti, gero recepto, o svarbiausia – idėjos“, – paklausta, ko reikia geram šokoladui, svarstė Karolina.

Prisimindama lemtingą sprendimą sugrįžti į Lietuvą ir imtis nuosavo verslo ji ir kitiems pataria nebijoti ir negalvoti, kad nepasiseks, labiau patikėti savo jėgomis: „Svarbiausia yra pradėti, o po to atsiranda labai daug palaikančių žmonių. Mums ir patiems buvo labai netikėta, kiek daug žmonių mus palaikė ir skatino. Tiesiog reikia pabandyti ir nenuleisti rankų. Žinoma, kantrybės prireiks, bet galiausiai visos pastangos atsiperka su kaupu.“


Karolina dalyvavo Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamame projekte „Būk verslus“. Projektą įgyvendina Užimtumo tarnyba prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

„Žingsniai“ – Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) projektų sėkmės istorijų̨ konkursas. Rubrikoje pateikiame ekspertų komisijos atrinktas istorijas apie tai, kaip projektai pakeitė konkrečių žmonių gyvenimus. Liepos antroje pusėje, paskelbę visas 20 istorijų, pakviesime portale 15min balsuoti ir išrinkti 5 savo mėgstamiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas