Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurtos V.Zelenskio ir Molotovo kokteilių figūrėlės surinko tūkstančius Ukrainai

Menininkų žaislų bendrovė „Citizen Brick“ surinko per 100 tūkst. eurų paramos medicininiams reikmenims Ukrainai, sukūrusi lego įkvėptas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio figūrėles ir mažyčius Molotovo kokteilius, rašo forces.net.
Sukurtos Volodymyro Zelenskio ir Molotovo kokteilių figūrėlės renka tūkstančius Ukrainai
Sukurtos Volodymyro Zelenskio figūrėlės ir mažyčiai žaisliniai Molotovo kokteiliai renka tūkstančius Ukrainai / AFP/„Scanpix“, „Scanpix“/SIPA ir „Instagram“ (ukraine.ua) nuotr.

Mažos plastikinės figūrėlės tapo tokios populiarios visame pasaulyje, kad, nepaisant to, jog bendrovė pagamino papildomą jų tiražą, jos jau išparduotos – taip surinkta daugiau kaip 145 tūkst. JAV dolerių (per 132 tūkst. eurų) konflikto Ukrainoje aukoms paremti.

Prezidento V.Zelenskio žaislinės figūrėlės buvo greitai išparduotos, nors jų kaina – ne tokia jau maža – apie 100 JAV dolerių (apie 91 eurą) už vieną. O vienas Molotovo kokteilis parduotas už maždaug 10 JAV dolerių (apie 9 eurus).

Ukrainos užsienio reikalų ministerija išreiškė padėką už lėšų rinkimo akciją ir savo oficialioje „Instagram“ paskyroje pasidalijo Molotovo kokteilių figūrėlių nuotrauka bei parašė: „Lego“, rezervuokite mums keletą plytų, jų prireiks mūsų miestams ir kaimams atstatyti.“ Tiesa, dėl panašaus figūrėlių dizaino neteisingai priskyrė nuopelnus „Lego“ bendrovei.

Įmonės „Citizen Brick“ sukurtos lego stiliaus figūrėlės gali pasirodyti labai panašios į garsiojo žaislų prekių ženklo produkciją, tačiau „Lego Group“ nurodė, kad šie dizainai neturi jokio ryšio su jų bendrove ir yra nepriklausomas projektas.

Čikagoje gyvenantis menininkas Joe Trupia „Citizen Brick“ įkūrė prieš dešimt metų. Pasiėmęs kultinę lego minifigūrėlę jis sukūrė savo versiją, o savo dizainą apibūdino kaip „visiškai netinkamą“, kurio „Lego“ niekada nekurtų.

J.Trupia asmeniškai nėra susijęs su Ukraina ar konfliktu, bet, kaip pats sakė „Washington Post“, tiesiog norėjo padėti: „Tiesiog jaučiau, kad turiu veikti, pasinaudodamas tuo, ką turiu.“

Menininkas sukūrė du minifigūrėlių modelius, kurie, jo manymu, atspindėjo drąsą tironijos akivaizdoje Ukrainoje, – šalies prezidento ir, kiek kontroversiškiau, Molotovo kokteilių, t. y. savadarbių ginklų, kuriuos Ukrainos piliečiai plačiai naudoja gindami savo miestus nuo įsiveržusių Rusijos pajėgų.

Šios figūrėlės tapo tokios populiarios, kad buvo išparduotos per kelias valandas, o surinkti tūkstančiai skirti labdaros organizacijai „Direct Relief“, kuri nuo karo pradžios siunčia medicininę pagalbą į Ukrainą.

Ukrainos prezidentas vaizduojamas vilkintis karinius drabužius, juodais plaukais ir keleto dienų barzda – toks, kokį visi įpratome jį matyti prasidėjus karui Ukrainoje.

Molotovo kokteilis pavaizduotas kaip butelis su iš viršaus besiveržiančia liepsna, panašus į savadarbius padegamuosius įtaisus, gaminamus iš butelių, pripildytų degiu skysčiu.

Menininko įmonė savo socialiniame tinkle paskelbė, kad visos Ukrainos prezidento figūrėlės buvo išparduotos, o daugiau jų gaminti neplanuojama, nes pirminiams modeliams sukurti reikalingų detalių atsargos buvo ribotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas