Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viena ryškiausių startuolių ekosistemos moterų Ida Tin: kokia idėja šiandien verta milijono?

„Sveiko verslo svarbi dalis yra pinigai, tačiau ne jie varančioji jėga. Jeigu tu galvosi tik apie pinigus, tai užbaigsi startuolį greitai ir blogose vietose. Ko gero auksinė sėkmės taisyklė yra ta, kad tavo startuolis turi spręsti problemą ir palengvinti žmonių gyvenimą. Reikia turėti idėją apie tai, kuo geresnis pasaulis galėtų būti rytoj, ir paskui save į jį nusivesti kitus. Turi tikėti tuo, ką darai, nes žmonės dirbtinumą užuos labai greitai“, – teigia danė Ida Tin (43), viena ryškiausių moterų visoje startuolių ekosistemoje.
Ida Tin
Ida Tin / Asmeninio arch. nuotr.

Idos sukurtą aplikaciją „Clue“, kuri padeda moterims sekti savo menstruacijų ciklą, lydi bandančias pastoti ir palaiko nėštumo metu, naudoja 11 milijonų žmonių 190 pasaulio valstybių. Jau rytoj, penktadienį, Ida atvyks į Lietuvą, kur savo patirtimi dalinsis su pradedančiaisiais antrepreneriais.

Užaugusi ant motociklo

„Mano tėvai buvo užkietėję nuotykių ieškotojai, todėl kartu su savimi mane ir brolį vežėsi per visą pasaulį motociklais. Aistrą motociklams tėvai perdavė ir man. Ūgtelėjusi išmokau motociklą valdyti pati, iš keleivės tapau vairuotoja, ir tandeme su tėčiu leidomės užkeliauti pasaulio – įkūrėme kelionių motociklais agentūrą“, – prisimena Ida.

Motociklizmu užsikrėtusi Ida vėliau leidosi į solo kelionę, apie kurią parašė bestseleriu jos gimtojoje Danijoje tapusią knygą apie pasaulį, išvažinėtą dviem ratais. „Knygas apie keliones rašė ir tėvai. Tuo laikotarpiu mano gyvenime buvo daug motociklų ir daug knygų“, – pasakoja Ida.

Į technologijų sektorių danę ir atvedė ne kas kita, o patirtys, įgytos sėdint ant motociklo. Stipriai į jos atmintį įsirėžė pavargusių moterų veidai, itin dažnai šmėžavę mažiau išsivysčiusiose valstybėse.

„Man pasisekė, kad nuo mažens teko patirti daug kelionių. Jose aš galėjau pamatyti, kaip gyvena žmonės skirtinguose kraštuose, o ypač – moterys. Net būdama jauna, dar neturėdama savo vaikų, aš mačiau, koks žvėriškai sunkus darbas yra auginti vaikus“, – teigia Ida.

Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin
Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin

Liūdino pasaulio moterų kasdienybė

Daug tokių pavyzdžių moteris sutiko pažindama Afrikos žemyną ir jo žmones. Keičiantis vaizdams ir valstybėms, vienas tenykščių gyvenimo modelis buvo panašus visur. Dienos metu vyrai nuolat stoviniuodavo gatvėje, bendraudavo, žaisdavo futbolą, o štai besibūriuojančias moteris išvysti būdavo retenybė. Jos tuo metu namuose užsiimdavo su vaikais.

„Man buvo skaudu suprasti, kad daug pasaulio moterų turi daugiau vaikų negu yra pajėgios pasirūpinti. Jos turi daugiau vaikų negu kad gali išmaitinti ir išleisti į mokslus. Netgi visiems savo vaikams galbūt emociškai moteris neturi vietos. Mačiau tiesiog išsunktas moteris. Ką jau ir bekalbėti apie jų finansinę nepriklausomybę ar buvimą savo likimo šeimininkėmis“, – prisimena Ida.

Vis dažnėjantys gilūs apmąstymai ir paskatino Idą sukurti programėlę, kuri būtų lengvai prieinama internetu ir pagerintų vartotojų gyvenimo kokybę.

„Jaučiau viduje vis stipriau kirbantį poreikį sukurti ką nors tokio, kas turėtų teigiamą įtaką, sukeltų taip reikalingą pokytį pasauliui ir jo moterims. Kilo mintis apie programėlę, kurioje moteris galėtų sekti savo mėnesinių ciklą. Taip ir gimė „Clue“ – gimė iš teisės žinoti“, – pasakoja Ida.

Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin
Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin

Kitoks šeimos planavimo metodas

Mintys apie tokio įrankio sukūrimą moters galvoje ėmė suktis 2009-aisiais. Po trejų metų ji su bendraįkūrėjais įsteigė kompaniją, o dar po metų dienos šviesą išvydo „Clue“.

„Tuo metu domėjausi, ar yra dar labiau pažengusių technologijų, kurias galėčiau surišti su savo aplikacija, sujungti į savotišką dėlionę, kuriant visai naują šeimos planavimo metodą. Visos opcijos, kurias tuo metu galėjau rasti, buvo hormonų grūdimas į organizmą – tiek vyrų, tiek moterų. Todėl, jeigu menstruacijų ciklas veikia kaip turėtų, pastoti iš esmės galimybė yra tik šešias dienas menstruacijų ciklo metu. Mums tereikia žinoti, kurios yra tos šešios dienos. Ir tam, kad žinotume, šiandien vaisinga diena ar ne, tereikia panaudoti intymią telefono erdvę“, – teigia Ida.

Panašiu metu rinkoje sukosi kelios panašios programėlės su kiek paprastesniais negu „Clue“ funkcionalumais. Idos teigimu, jos gebėjo tik skaičiuoti iki 28. „Viena jų – Kinijos produktas – veikia iki šiol. Kalbant apie duomenų privatumą ir saugumą, tai man kelia šiokį tokį rūpestį“, – priduria ji.

Įvertinimo reikėjo palaukti

Viename svarbiausių pasaulio startuolių renginių „Slush Conference“ Ida buvo pripažinta metų antreprenere. Šį vardą jai užtikrino pagreitį 2015 m. jau įgavęs jos produktas – „Clue“ aplikacija.

Asmeninio arch. nuotr./Idos Tin sukurta aplikacija „Clue“
Asmeninio arch. nuotr./Idos Tin sukurta aplikacija „Clue“

„Apdovanojimai, žinoma, paglosto ego, bet pirmiausia visa tai – ne apie mane. Taip, ant scenos lipti galiu aš, bet už tos scenos lieka vartotojai, be kurių būtume niekas, ir didžiulė komanda. Kartais manęs paklausia, ar būtent tą laikmetį vertinu kaip „Clue“ sėkmės metą. Bet sėkmė yra dinamiška, ji yra nuolat judantis taikinys. Pamenu, programėlės gyvenimo pradžioje mums „stogus rovė“ nuo to, kad turime 7000 naujų vartotojų per dieną. O šiek tiek vėliau laužėm galvas, kodėl gi šiandien ją atsisiuntė keliais tūkstančiais mažiau žmonių negu vakar“, – pasakoja Ida.

Vis dėlto, pasak pašnekovės, tikroji sėkmė – tai, kad jos siekis palengvinti pasaulio moterų kasdienybę išsipildė. Dar daugiau – Ida neabejoja, kad jos komandos sukurta aplikacija iš esmės pakeitė visuotinį požiūrį į intymią moters sveikatą.

„Kai pradėjome veiklą, intymi moters sveikata kultūriškai buvo labai diskretiška tema. Tuo metu spaudoje nebūdavo nei vieno straipsnio apie menstruacijas. O ir pats žodis buvo didelis tabu. Milijoną žodžių žmonės sugalvojo, kad tik nereikėtų vartoti to pagrindinio. Kartu su visuomene išlaisvėjo ir startuolių rinka, o galbūt vice versa“, – svarsto Ida.

Drąsina žmones mokytis apie savo kūną

San Franciske 2016 m. vykusioje didelėje technologijų konferencijoje pirmą kartą buvo suburta panelė, skirta su moterų sveikata susijusių technologijų kūrėjams.

„Žiūrėjau, ką kitos moterys kuria, kalbėjomės ir supratau, kad neturime vieno žodžio, kuris apglėbtų visus mūsų giminingus produktus į vieną. Taip gimė terminas „FemTech“. Jis apibūdina konkrečiai su specifine anatomija ir intymia moters sveikata susijusias kuriamas technologijas, – pasakoja Ida. – Jokiu būdu nepalaikykite šio termino seksistišku. Jis ne apie moteris technologijose, bet apie moterų sveikatai kuriamas technologijas. Taip, didžioji kūrėjų dalis yra moterys, tačiau tik todėl, kad jos geriausiai žino, ko reikia. Na o šalia jų stovi didelės vyrų komandos. Kad ir „Clue“ atveju – visi keturi bendraįkūrėjai – vyrai.“

Pasak jos, šiuo metu rinkoje egzistuoja daugybė nuostabių inovacijų, pavyzdžiui, namuose naudojamas hormonų matavimo iš seilių įrenginys, aktualus bandantiems pastoti.

„Taip pat technologijos gali pasiūlyti daug dalykų, kurių mokykloje mūsų nemoko. Kad ir to, kaip veikia menstruacijų ciklas. Man asmeniškai reikėjo daug metų, kad suprasčiau, kaip mano gyvenimą įtakoja mano hormonų pokyčiai ciklo metu. Kodėl mano nuotaika skiriasi, kodėl energijos lygis kitas, lytinis potraukis kodėl kartais stipresnis, o kartais jo apskritai nėra? Drąsinu žmones mokytis apie savo kūną. Tai ne tik išlaisvina, bet ir yra smagus procesas.

Savo kūne tu privalai jaustis gerai, ir jeigu kažkas ne taip, turi gauti pagalbą ir rūpestį iš savo gydytojo – bet tuo pačiu ir iš technologijų. Ciklas, sakyčiau, apskritai yra bazinė moters sveikatos linija“, – įsitikinusi Ida.

Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin
Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin

Vietos po startuolių ekosistemos saule apstu

Į Vilnių šią savaitę Ida atvyks tam, kad su startuolių ekosistema besidominčiais žmonėmis susitiktų „Problematono“ konferencijoje.

„Turime kalbėti apie tai, kad pasauliui reikia žmonių, kurie sako: „leisk man išspręsti šitą problemą“, „aš turiu idėją“, „padarykim dar geriau“. Tokia yra „Problematono“ energija. Kartu būtina kalbėti apie lyderystę. Manau, kad vis dar turime klaidingą supratimą apie gerą lyderį. Įsivaizduojame Silicio slėnyje džemperiu vilkintį, iš koledžo už nepažangumą išmestą kietagalvį, kuris dalykus stato greitai, bet juos griauna dar greičiau. Ir stovi startuolio įkūrėjas ant pjedestalo, viską žino geriausiai, vienas priima sprendimus. O mano patirtis sako, kad geriausia lyderystė – tokia, kurioje bendradarbiaujama. Kuo daugiau smegenų viename kambaryje – juo geriau“, – neabejoja Ida.

Beje, Lietuvoje užsienietė jau yra viešėjusi, bet menkai ką prisimena, nes tai buvo prieš daugiau nei trisdešimtmetį.

„Motociklais su tėvais keliaudami po Rytų Europą, pravažiavome ir Lietuvą. Be jokios abejonės, per šitiek laiko jūs pasikeitėte kardinaliai. Nekantrauju Lietuvą atrasti iš naujo – dabartinėmis savo akimis ir šiandieninę. O kartu ir parodyti ją savo vaikams, kurie atvyks su manimi. Vaikams Lietuvą parodyti jau tampa mūsų šeimos tradicija“, – šypteli Ida.

Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin
Asmeninio arch. nuotr./Ida Tin

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas