Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virtuvės šefas Dovydas: pasikeitęs požiūris į mitybą atnešė ir išvaizdos pokyčius

Maistas yra kur kas daugiau nei lėkštės turinys. Tai ir kulinariniai atradimai keliaujant per gyvenimą. Tai ir susitikimai su žmonėmis bei skirtingų šalių kultūromis. „Todėl maistas man nėra tik patiekalas, o kur kas daugiau. Tai žmonių tarpusavio ryšys, bendradarbiavimas, kultūros dalis. Smagu dalintis patirtimis ir žiniomis su tais, kuriems maisto kultūra, tradicijų išlaikymas, inovatyvus požiūris į tvaresnę ateitį įdomus“, – sako virtuvės šefas Dovydas Zenkevičius.
Dovydas Zenkevičius
Dovydas Zenkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš Marijampolės kilęs, o šiuo metu Vilniuje gyvenantis Dovydas prisipažįsta, kad maistas ir jo kultūra visiškai pakeitė jo paties gyvenimą. Prieš kelerius metus pajutęs, jog reikia asmeninių pokyčių ir norėdamas atrasti savo kelią, Dovydas pasuko į maisto sektorių.

Ieškojo ne tik darbo, bet ir pokyčių gyvenime

Kaip sako Dovydas, iki tol jam maistas jokių ypatingų asociacijų nekėlė, o tebuvo galimybė gauti gerai apmokamą darbą neįgijus aukštojo išsilavinimo: „Ir proga kabintis į gyvenimą. Patirti, kokia gali būti diena – įdomi ir kupina nuotykių bei iššūkių. O ir mano aplinkoje daug draugų ir pažįstamų buvo pravėrę restoranų vidines duris.

Ieškojau ne tik darbo – norėjosi ir permainų gyvenime. Turėjau antsvorio, buvo netinkamas mano gyvenimo būdas. Reikėjo už kažko užsikabinti, kad pasikeisčiau“, – sako Dovydas.

Ieškojau ne tik darbo – norėjosi ir permainų gyvenime.

Pirmasis darbas, susijęs su maistu, buvo mėsainių restorane: „Taip ir pradėjau po truputį eiti per gyvenimą, lipti restoranų patirties laiptais.

Išmokau darbuotis virtuvėje, o viename iš restoranų, kur dirbau porą metų, įgavau patirties dirbdamas su skirtingų šalių virtuve, taip pat mokiausi gaminti lauko virtuvėje svečių akivaizdoje kepdamas paella. Vėliau pradėjau dirbti didesniuose renginiuose ir juos aptarnauti.“

Dovydui teko gaminti dideliuose, prabangiuose renginiuose, dirbti restoranuose, stovyklose bei susibūrimuose, kuriuose pasitaikydavo įvairus žmonių skaičius. Jis išbandė savo gamybos „gourmet“ maisto produkciją, organizavo virtuvės darbą dideliuose renginiuose, dalijosi žiniomis, patirtimi su kolegomis.

Populiarina savo prekinį ženklą

Žingsnis po žingsnio, renginys po renginio ir patiekalas po patiekalo neapleido mintis apie tai, kad reiktų kurti ką nors savo. Be to, ir darbas Dovydui patiko.

„Tada išgirdau, kad Užimtumo tarnyba skiria finansinę paramą pirmojo verslo sukūrimui, t.y. įrangos, priemonių įsigijimui“, – sakė Dovydas, nusprendęs, kad tai ir gali būti jo galimybė pradėti savo verslą.

Nors kaip ir visiems, koją pakišo karantinas, tačiau jo metu Dovydas taip pat rado veiklos – jis kuria ir populiarina savo tinklaraštį ir prekinį ženklą „ZEN virtuvė“, dalijasi maisto istorijomis, dirba su įvairiais gurmaniškais užkandžiais, ruošia vieno kąsnio sumuštinius, maisto kūrybą paįvairindamas ir kitų šalių regionų patiekalais.

„Pagal šį prekinį ženklą aš esu atpažįstamas, mane kviečia aptarnauti renginius, kurie dabar jau, tikiuosi, atsigaus. Šiuo metu, kol vyksta paramos skyrimo procesas, aš tvarkau ir mažosios bendrijos įkūrimo reikalus“, – kalbėjo pašnekovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dovydas Zenkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dovydas Zenkevičius

Ketina įsigyti automobilį, bet ne laisvalaikio kelionėms

Pasak Dovydo, jam džiugu, kad vis yra kviečiamas į renginius, kuriuose pageidaujamas vegetarinis ar augalinis maistas.

„Pasikeitusios mano paties vertybės lėmė ir tai, kad gamindamas vengiu mėsos bei žuvies, renkuosi augalinę mitybą su įvairiomis išimtimis. Grįžus į gimtąjį miestą – Marijampolę – tenka paragauti namų sąlygomis rūkytos žuvies ar žvėrienos, bet augalinė, vegetarinė mityba man yra arčiau širdies“, – kalbėjo Dovydas.

Pasikeitusios mano paties vertybės lėmė ir tai, kad gamindamas vengiu mėsos bei žuvies.

Gavęs paramą D.Zenkevičius ketina įsigyti automobilį, tačiau, juokauja pats, ne tą, kuris priskiriamas prabangių automobilių kategorijai ar skirtas važiuoti į poilsines keliones.

„Ketinu plėsti renginių aptarnavimo verslą, pristatyti maistą, užkandžius, todėl man ir reikalingas automobilis, – kalbėjo Dovydas. – Mano idėja man patinka tuo, kad aš sukūriau unikalų darinį, kuriame vyrauja kokybiškas maistas, puoselėjama vegetarinė maisto kultūra. Į gaminamą maistą įnešu savo kūrybos, smagu, kai patiekalai pataiko į žmonių skonio paletes, kartais juos maloniai nustebinu ar tarsi iš intuicijos pasiūlau tai, ko jie išties nori. Mėgstu darbą atviroje virtuvėje, patinka gyvai bendrauti su žmonėmis“, – kalbėjo Dovydas.

Norėtų turėti savo šiltnamius

Darbas ne tik virtuvėje, bet asmeninėse žmonių šventėse, įmonių renginiuose nėra monotoniškas. Prieš tai aptariami užsakovų lūkesčiai, suderinimas valgiaraštis, o ir pačiame renginyje tenka būti tarp žmonių.

Taip pat Dovydas ketina išplėsti savo gaminamų užkandžių asortimentą, kurti įvairius maisto rinkinius. Pavyzdžiui, įvairius įdarytus pomidorus, alyvuoges, kitų šalių virtuvės patiekalus.

„Norėčiau turėti savo produkcijos, ją tiekti visoje Lietuvoje, kur beužsakytų – ar tai būtų kavinės, restoranai ar išvažiuojamieji renginiai – įmonių ar žmonių asmeninės šventės. Ateityje norėčiau turėti ir savo šiltnamius, kur galėčiau auginti daržoves.

Dabar džiaugiuosi turėdamas unikalius patiekalus, kuriuos vertina klientai ir tikiu, kad galėsiu ateityje sukurti tvarų prekės ženklą „ZEN virtuvė“.

Noriu žmonių šventes ir namus papildyti skanėstais, kurie gaminami ne kaip masinė produkcija, o vienetiniai užsakymai“, – sakė Dovydas.


Dovydas Zenkevičius dalyvavo Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamame Užimtumo tarnybos prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projekte „Jaunimo socialinių kompetencijų didinimas“. Patekęs į Užimtumo tarnybą buvo nukreiptas į jaunimo projektą „Jaunimo socialinių kompetencijų didinimas“. Dovydas nusprendė pasirinkti vieną iš programų „Kompetencijų pripažinimas“. Tai jam leido įgyti virėjo specialybę, kadangi dirbo virėjo – šefo pozicijose penkerius metus.

„Žingsniai“ – Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) projektų sėkmės istorijų̨ konkursas. Rubrikoje pateikiame ekspertų komisijos atrinktas istorijas apie tai, kaip projektai pakeitė konkrečių žmonių gyvenimus. Liepos antroje pusėje, paskelbę visas 20 istorijų, pakviesime portale 15min balsuoti ir išrinkti 5 savo mėgstamiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas