Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visiems naujai atgimusios Lukiškių kalėjimo erdvės mylėtojams M.Butkevičius paliko vasarišką pažadą

„Nebuvus Lukiškių kalėjime, pajausti dabartinės atmosferos, pakeistos emocijos ir tikrosios vertės neįmanoma. Tai vienas tikrų Vilniaus pasididžiavimų, į save sutraukiantis ne tik miestiečius, bet ir svečius iš užsienio ir kitokius turistus“, – intriguoja su bendruomene kelintus metus Lukiškių kalėjimo veidą keičiantis Martynas Butkevičius.

Naujojo sezono atidarymo veiksmas kalėjime jau įsibėgėjo, bet dar vyks keli turiningi vakarai, į kuriuos galima suspėti, o jei nepavyktų į juos, galėsite čia apsilankyti šią vasarą.

Anot 15min viešėjusio M.Butkevičiaus, suplanuoti renginiai žada, kad ji bus geriausia, kokią tik esate turėję.

Planuojama, kad jau birželį kalėjimą aplankys rekordinis skaičius lankytojų – bus suskaičiuotas pirmas jų milijonas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Martynas Butkevičius, Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Martynas Butkevičius, Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė

Istorinis Lukiškių kalėjimo kompleksas Vilniaus centre ir nauja kalėjimo versija bemat tapo istorijos dalimi, kultūros reiškiniu, sėkmingiausiu turizmo projektu ir netgi šauniausiu moksleivių turizmo objektu Lietuvoje.

Trečią kitokio gyvenimo vasarą skaičiuojantis Lukiškių kalėjimas puikus verslo ir valstybės partnerystės pavyzdys. Tai vieta su pakeista emocija, nuostaba ir gera nuotaika.

Šįvakar – Lukiškių kalėjime atvirų studijų diena

Lukiškių kalėjime gegužės 10 d. vyks „Open Studios“ renginys, arba pirmoji kalėjimo istorijoje atvirų studijų diena. To dar niekada nebuvo. Turėsite progą artimiau susipažinti su kūrėjų bendruomene ir nematytomis kalėjimo erdvėmis. Savo kūrybinėse erdvėse idėjomis, ryšiais ir kasdienybe dalinsis įvairių sričių kūrėjai.

„Lukiškių kalėjimo fenomenas tikras, istorinis ir labai reikalingas. Kai kam tai ateitis, bet mes joje jau gyvenam ir kuriam. Yra labai daug žmonių, kuriems Lukiškių kalėjimas ir nauja jo versija šiandien – antri namai ar net daugiau nei namai.

Kartais atrodo, kad tam tikrus dalykus čia darom jau 100 metų, o tada suvokiam, kad vos 2 vasaras. Pas mus kuria ir yra daug šaunių rezidentų, kuriems galima patikėti Lukiškių kalėjimo sezono startą.

Taip ir padarysim! Graži tradicija. Geresnės bendruomenės nesu regėjęs. Pirmieji mūsų sceną gegužės 10 d. išbandys kalėjimo rezidentai. Lukiškių kalėjimas vėl bus pilnas kultūros, muzikos ir daug šviesių žmonių.

Labai kviečiam ir rekomenduojam! Užsuk pasisveikinti su mūsų rezidentais, be kurių šiandien kalėjimo neįsivaizduojam. Kviesim būti nuo pradžios iki galo ir stengtis nieko nepraleisti, nes programa čia svarbi. Viskuo pasirūpinsim, tik ateikit. Atidarymas žada būti sausakimšas!“ – sakė vienas Lukiškių kalėjimo konversijos autorių Martynas Butkevičius.

Trečiadienio vakarą viena scena dalinsis ir gyvai prisistatys būtent rezidentai. Laukia daug judesio skirtingose erdvėse, daug muzikos, šokio performansai ir labai įdomus rezidentų showcase‘as, kuriame pasirodys net 6 grupės – „Dlina Volny“, „Elnio rago miškas“, Kristijonas Ribaitis, „Mėlyna“, „Plié“ ir „Roughly Human“.

„Twenty Fingers Duo“ ir kompozitorius Dominykas Digimas kvies į meninio tyrimo „Einant į niekur“ pasirodymus Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvės erdvėje. Šokėja, choreografė ir mokytoja Kamilė Karpolavaitė kalėjimo žiede surengs specialų pasirodymą „Kūnas kalba“, kurio metu patys lankytojai įkvėps ją transliuoti jausmus ir šokti.

Beatbox virtuozas GON ten pat surengs išskirtinį pasirodymą ir parodys, kas yra kas. „What A Jazz Dance Studio“ vėl kvies pasinerti į džiazą ir visus norinčius pamokys šokti.

Choreografas ir šokėjas iš „Low Air“ Marius Eidrigevičius primins mums, koks yra gatvės šokio monospektaklis „Vyrsmas“. Ir tai tik „Open Studios“ (Atvirų studijų diena).

Išsami „Open Studios“ programa čia.

Ketvirtadienį didysis atidarymo koncertas

Didžioji kalėjimo scena – tikrasis vasaros sezono simbolis ir svarbiausia gyvos muzikos platforma mieste. Smagu, kad ši scena kelia bangas ir ją išbando vis daugiau labai rimtų vardų iš užsienio. Šios vasaros kalendoriuje tokių vardų visa puokštė. Nuo prancūzų muzikos žvaigždžių „M83” iki reperio Denzelio Curry ar britų roko žvaigždės Jameso Bay. Laukia ir antrasis „8 Festival”, kurio muzikos programos pavydi net didžiausi Europos festivaliai.

Gegužės 11 d. pagrindinėje scenoje vyks dar vienas didelis ir nemokamas koncertas. Laukia labai įdomi ir dėmesio verta programa.

Dar 5 vardai dalinsis viena scena Lukiškių kalėjimo didžiajame kieme ir gros po 30 minučių – „Katarsis“, Monikaze, Palmės Žiedas, „shishi“ ir „Superkoloritas“. Savotiškas festivalis. Prie pulto kalėjimo viduje linguos Nikodemas, Shurmin Nikita ir Shkema.

Ketvirtadienio vakarą Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvėje taip pat vyks didelis komedijos įvykis „Comedy Night“, kur pasirodys žinomi Lietuvos komikai. Šį komedijos renginį kuruoja jungtinė „Com. Unija“ ir „Pralaužk vieną šaltą“ kompanija. Tai vienintelis mokamas sezono atidarymo renginys šią savaitę.

Penktadienį – kino koncertas „Vilniaus pokeris“

Penktadienį režisieriaus Donato Ulvydo kino-koncertas „Vilniaus Pokeris“ grįžta dar kartą į Lukiškių kalėjimą. Laukia didelis koncertas didžiajame Lukiškių kalėjimo kieme. Koncerto herojai – kompozitoriaus Jievaro Jasinskio vedamas „Vilnius JJAZZ Ensemble“, solistė Kotryna Juodzevičiūtė ir kiti svečiai.

Šį koncertą pristato „Go Vilnius“, Vilniaus 700 metų jubiliejaus organizatoriai ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Šeštadienį – „Užrakinti skaitymai“ ir „Eurovizijos“ finalo transliacija

Šeštadienį unikaliame Lukiškių kalėjimo žiede vyks „Užrakinti skaitymai“. Tai dialogas tarp eilėraščių ir jiems gyvai rašomo garso takelio. Programoje – trys nuostabios poetės – Laura Kromalcaitė, Greta Ambrozaitė ir Indrė Valantinaitė.

Joms talkins ir gyvai improvizuos trys nuoširdūs muzikantai – Edvis Kopcevas, Ignas Juzokas ir Edvinas Siliūnas. Tai jau antrasis toks šio formato renginys Lukiškių kalėjime. Tikėkitės patelkti, nes į pirmus „Užrakintus skaitymus“ visi norintys netilpo.

Lukiškių kalėjime įrengtame dideliame ekrane visada transliuojami svarbiausi muzikos, sporto ir pramogų įvykiai. Gegužės 13 d. bus tiesiogiai transliuojamas didysis „Eurovizijos“ finalas, kuriame visa Lietuva tikisi pamatyti ir Moniką Linkytę.

Monika gerai pažįsta Lukiškių kalėjimo erdves – buvo „Piano & A Microphone” koncertų herojė ir ne kartą aplankė kitus renginius kalėjime. Patvirtinta, kad šią vasarą Monika išbandys ir didžiąją kalėjimo sceną atvirame ore, bet tai darys jau po „Eurovizijos“.

Beveik visi renginiai atidarymo savaitę nieko nekainuos, o mainais už tai konversijos autoriai prašo tik daug ovacijų, darnos ir geros nuotaikos.

Daugiau Martyno minčių galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas