Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 03

Vytaras Radzevičius. Kaip aš gaudžiau Gorbį

Michailas Gorbačiovas kažkaip vis atsidurdavo mano gyvenime. Teko jį net gaudyti. Tai ne kokia per pilnatį gimusi mintis, o tikrų tikriausi faktai. Pradėkim nuo 1980 metų, kai ant Gedimino bokšto buvo pakabinti dideli skaičiai „40“ – komunistai šventė surogatinės respublikos keturiasdešimtmetį. Tada Gorbis atvyko į Lietuvą pirmą kartą.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Svečias iš Maskvos. Paties Suslovo pakylėtas. To, kuris pasakė, kad Lietuva bus, bet be lietuvių. Michailas Gorbačiovas tada buvo kandidatas į SSKP politbiuro narius – tautoje ši kontora buvo pravardžiuojama „Ali Baba ir 40 plėšikų“. Mus, Vilniaus moksleivius, suvarė tada į Lukiškių aikštę, kad paplotume, kai „svečias iš Maskvos“ dės gėles prie ten stovėjusio Lenino balvono.

Juoką kėlė tie vietiniai ir atvykėliai dėdės, visi apsirengę taip, kaip „svečias iš Maskvos“, nutaisę labai rimtas fizionomijas ir apsupti KGB apsauginių. Aš po šiai dienai galvoju – kaip jie taip vienodai apsirengdavo? Kažkoks ukazas iš Maskvos būdavo atsiunčiamas? Tarsi kataloge. Partiniai žmonės pilkais kostiumais. Partiniai žmonės su vienodom skrybėlėm. Partiniai žmonės su kailinėm kepurėm.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michailas Gorbačiovas kreipiasi į vietos gyventojus Šiauliuose 1990 m. sausio 11 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michailas Gorbačiovas kreipiasi į vietos gyventojus Šiauliuose 1990 m. sausio 11 d.

Ir vasarinis tipas labai būdingas – partiniai žmonės su rudais odiniais batais, pilkomis šviesiomis kelnėmis, baltais marškiniais trumpomis rankovėmis ir užveržtu kaklaraiščiu. Visi kaip nulieti. Tas kuklus proletarinis žavesys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas