Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 21 /13:33

15min studijoje viešėjusi G.Petronienė – apie vyrų ir moterų santykius: kai investuojate į save, tai neinvestuojate į porą

Koks vyro ir moters portretas XXI amžiuje? Gal kai kurių savybių bei įgūdžių toms lytims jau nebereikia? Į ką tada derėtų susitelkti? Į šiuos bei kitus klausimus tiesioginės konferencijos metu kalbėjomės su psichologe-psichoterapeute Genovaitė Petronienė.
Genovaitė Petronienė
Genovaitė Petronienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ar lengva kurti santykius, juos palaikyti? Juk greitame gyvenime, greito maisto kultūroje ir santykiai „sugreitėjo“. Gal padėtų kažkokie kriterijai teisingai pasirinkti?

– Kodėl tas artumas taip svarbus ir reikalingas vyrui ir moteriai?

– Pasirodo, tie gerai įsitaisę individualistai blogiau miega, jaučia didesnę įtampą, turi daugiau priklausomybių, skausmo ligas sunkiau perneša. tad kito žmogaus buvimas šalia yra išties reikalingas.

– Kas trukdo tam artumui megztis? Stresas gal vienas didžiausių trukdžių?

– Oi, čia visko labai daug! kai kurie žmonės yra nusvilę nuo artumo, dar tėvų šeimoje. Jie žino, kad mama jeigu vieną dieną šypsosi, tai kitą dieną gausi už viską, kuo net nenusidėjai. Tai jeigu tokiam žmogui kažkas rodo meilę, jam iš karto baisu, galvoja – dabar šeria mane, o paskui jau keps kaip ta ragana.

Kiti nusivylę ankstesniais santykiais, skyrybomis, o treti apskritai nori labiau siekti karjeros, o ne kurti santykius. jei žmogus vakare jaučiasi visiškai išgręžtas, kaip ir kada jis kurs tuos santykius?

Arba turi kokį hobį, kuris partnerio neįtraukia į santykius, tarkim, dainuoja kokiam chore.

– Na partneris gali ateiti pažiūrėti į koncertą, pasiklausyti.

– Taip, bet jis renkasi veiklą ne tą, kur tie santykiai randami! Sutikite, nedaug yra žmonių, kurie sakytų, kad noriu draugauti, pripratinti prie savęs kitą, mokytis atleisti, išklausyti, kurti ir stiprinti tuos santykius. Visi tik pabando, nagus atsimuša ir pabėga: „Ai, geriau be to.“

– Kaip santykius paveikė moters savarankiškumas ir finansinė nepriklausomybė? sakoma, kad savo valdingumu, emancipacija moterys kastruoja vyrus, šie blogai jaučiasi, nebežino, kur reikštis tam vyriškumui.

– Moterys dabar daugiau uždirba, jaučiasi stipresnės ir lengviau tą vyrą pameta. Anksčiau, kai moteris sėdėjo vyro kišenėje, tai ir skyrybų buvo mažiau, nes kur tu nulėksi viena su vaikais. Moteris, tapusi stipresnė, drauge tampa ir vyriškesnė, o tada vyro vaidmuo lieka nebeaiškus. Ji jau visų namų viršininkė, linkusi tik duoti vyrui nurodymus.

– Kaip moteriai laiku susigriebti ir taip vystantis „nenusivystyti“?

– Aš manau, kad į tradicinį vaidmenį moterys jau niekaip ir niekada nebegrįš. Vyrai taps švelnesni, labiau derinsis, bus toks a la skandinaviškas santykių modelis. Na, kaip moteriai tapti silpna, jeigu ji jau akivaizdžiai tokia nėra? Ji pasitiki savo jėgomis, daug ką puikiau supranta už vyrą, tai toks grįžimas atrodytų dirbtinis.

Kokia santykių perspektyva, išeitis? Vyrui ir moteriai teks labiau bendradarbiauti. Juk ryšiai su giminėmis silpnėja, vaikai irgi atsiskiria ir išeina, tai belieka tik stiprinti artumą su savo partneriu. Nemanau, kad moterys ateityje vaikus gaminsis iš spermos banko, spjaus į tuos vyrus, bus laisvos ir t. t. Joms norėsis artumo. Ir jiems reikės jo irgi.

– Ar skirdami laiko pomėgiams, saviraiškai nepaliekame santykių nuošalyje? Juk kartais ir hobiai skirtingi, ir atostogų vyksta vyras ir žmona ne drauge.

– Anksčiau lietuvės turėjo tokį gajų aukos sindromą, tik kitiems viską atiduoti, jais rūpintis, o pačios tik sėdi nelaimingos ir kaltina tuos, kurie visą gyvenimą paaukojo. Tai tas sindromas taip užkniso, kad visos mėgina būti normalesnės. Pilna moterims knygų, seminarų, veiklų, skatinančių mylėti save, išreikšti, išsilaisvinti, tačiau labai mažai seminarų, o kaip čia vyrui ir moteriai kartu tai daryti.

Kažkaip nepabrėžiama, kad jeigu tuo metu investuoji į save, tai tuo metu neinvestuoji į porą. Tai du skirtingi dalykai.

Apie jaunus žmones išvis kita kalba. Jie visai nenori priimti kito žmogaus neigiamų dalykų, geriau sėdės „Facebook“ ir bendraus su linksmom ikonėlėm, o ne matys kažkieno susuktą nosį šalia.

Tačiau atsiribodami nuo neigiamų dalykų, jie drauge atsisako ir teigiamų, pavyzdžiui, artumo. Jauni žmonės gyvena savo kapsulėje ir net nesupras klausimo, kodėl turi investuoti į porą, kodėl reikia kęsti tas svetimas neigiamas emocijas.

– Kaip vyrai ir moteris vieni kitus trauks, jeigu lyčių vaidmenys išnyks?

– Geras klausimas. Manau, trauks skirtingos savybės. Žiūrėkite, tokių porų būdavo ir anksčiau, jos ypač išreikštos rusiškuose filmuose: moteris-tankas, viršininkė ir koks sentimentalus, poetiško tipo vyrelis. Jie vienas kitą traukia, nes kiekvienas turi tai, ko kitas neturi.

- Moterys teigia, kad seksualiausias vyro organas smegenys, tačiau dažnai ieško stipraus, atletiško vyro, už kurio jaustųsi saugiai „kaip už mūro“. Gal jos meluoja?

- Aišku, meluoja! Apskritai renkantis vyrą yra svarbus savumo jausmas, tarsi tas žmogaus jau pažįstamas, tai tie pasąmoniniai dalykai.

O jeigu kalbėtume apie smegenis, aš manau, kad daugeliui moterų yra svarbi vyro jėga, ar galima į jį atsiremti. O jėgą sudaro pinigai, kovingumas, pasitikėjimas savimi. Ir jie gali nieko bendro neturėti su smegenimis.

***

Apie šiuos bei kitus santykių aspektus pokalbis su lektore, radijo laidų vedėja, knygų bei straipsnių 15min portale autore psichologe-psichoterapeute G.Petroniene.

VIDEO: Psichologė G.Petronienė: „Moterims suvyriškėjus, vyro vaidmuo tapo nebeaiškus“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas