Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, kodėl žmonės tęsia draugystę, kurioje nebesijaučia laimingi

Draugystė, kaip ir romantiški santykiai ar šeimos ryšiai, auga ir susitraukia, vystosi ir sustingsta, rašo psychologytoday.com. Tačiau kai kuriems nutraukti draugystę tampa labai sunku net tada, kai ji tampa toksiška ar tiesiog nebeteikia pasitenkinimo. Kodėl taip nutinka? Kodėl palaikome santykius, kurie akivaizdžiai mūsų nebetenkina?
Draugių susitikimas
Draugių susitikimas / 123RF.com nuotr.

Jus sieja ilga istorija

Mantra „geriausi draugai amžinai“ yra persismelkusi į kultūrą: su dėvimais vienodais pakabukais, slaptais rankų paspaudimais ir vaikiškais filmais, parodančiais vaikystės draugystės svarbą ir ilgaamžiškumą.

Nors nostalgija ir laikotarpio dvasia, susijusios su vaikystės draugyste, gali sukurti artumą, kuris išlieka ir auga laikui bėgant, tai taip pat gali trukdyti atsiskyrimo procesui, kai ima atrodyti, kad draugystė nebėra abipusė, kai atsiveria tuštuma ar ji praranda savo spindesį.

Vaikystės draugai gali likti draugais, nes, jei nutrauktų šventą ilgos draugystės saitą, jaustųsi kalti. Netgi galimybė pasigirti: „Mes draugaujame jau 20 metų“, gali apsunkinti draugystės nutraukimą. Taigi tas ilgametis ryšys yra didelė kliūtis draugystės pokyčiams, net ir tokios, kuri abiem pusėms nebeteikia pasitenkinimo.

Draugas padėjo jums išgyventi sunkų etapą

Kai draugas padeda jums išgyventi sunkų įvykį ar gyvenimo etapą, galite jaustis taip, kad tam draugui esate skolingi ištikimybę. Kaip ir istorijos saitai, ištikimybė gali pagilinti draugystę. Tačiau kartais tai tampa paskutine gija, kuri palaiko šlubuojančius santykius. Kai draugystė nebeatrodo abipusė, laikas savęs paklausti:

  • Ką aš skolingas šiam draugui ir kiek laiko?
  • Ar jo palaikymas reiškia, kad tarp mūsų niekas niekada nepasikeis?
  • Kai dabar tokie santykiai, ar galiu jaustis dėkingas už anksčiau suteiktą pagalbą?

Saitus su draugu gilina bendras socialinis ratas

Kartais išsivaduoti iš draugystės yra ypač sunku, jei su tuo žmogumi dažniausiai bendraujama didesniame draugų rate. Pagal šį scenarijų žmogui gali būti sunku atsiriboti nuo vieno draugo, neatitrūkstant nuo didesnio socialinio rato. Dėl to žmogus gali susitaikyti su varginančia, nebetenkinančia draugyste ar mažiau kreipti dėmesį į tą asmenį, kad išliktų kolektyvo dalimi.

Kai draugas padeda jums išgyventi sunkų įvykį ar gyvenimo etapą, galite jausti, kad tam draugui esate skolingi ištikimybę.

Lengviau išlaikyti sekinančią draugystę, nei kurti naujus santykius

Tiems, kurie kovoja su ribų nustatymu ar konfrontacija, likti nelaimingoje draugystėje gali būti geriau, nei patirti diskomfortą ją keičiant. Vaiduoklių (kai santykiai nutraukiami staiga be jokio paaiškinimo – aut.) fenomenas kalba apie nejaukumą, kurį sukelia atviri, nuoširdūs pokalbiai sudėtinguose santykiuose. Tačiau tiems, kurie nenori arba negali tyliai išeiti, vietoj abipusių santykių dažnai lieka nepasitenkinimas kitu žmogumi.

123RF.com nuotr./Draugai
123RF.com nuotr./Draugai

Niekas jūsų nemokė išsiskirti su draugu

Nepaisant lentynų knygų apie nesveikų romantiškų santykių nutraukimą ir apie atsiskyrimą nuo toksiškų šeimos narių, mažai kas kalba apie sunkumus siekiant nutraukti nesveikais santykiais paremtą draugystę. Tai tiesiog nėra toks pat pokalbis, kuris praverčia šeimos ir romantiškų santykių atžvilgiu, daugumai tenka kapstytis ieškant tinkamų žodžių ir būdų, kaip atsiskirti nuo draugystės, kuri nebeteikia džiaugsmo.

Išeiti sunku. Tai skausminga. Tai priverčia susigyventi su nepatogiomis tiesomis, kurios gali pakeisti kasdienybę, tradicijas ir ryšius su žmonėmis. Tačiau kartais tai yra geriausia abiem pusėms. Drąsa išeiti (iš santykių – aut.) suteikia vietos žmonėms, kurie turėtų būti mūsų gyvenime, ir padeda mums tapti tokiais žmonėmis, kokie turėtume būti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas