Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

6 priežastys, kodėl jūsų partneris prarado susidomėjimą seksualiniu gyvenimu

Santykiai gyvenime kinta, o seksualinis gyvenimas lygiai taip pat yra paveikiamas pačių įvairiausių situacijų. Natūralu, kad pokyčiai intymume gali sulaukti klausimų – kas nutiko? Tačiau nereikia išsigąsti. Pasak santykių ekspertų, pradėti reikia nuo pakalbio.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Kaip sako Sonya Barnett, seksualinės sveikatos mokytoja, kiekvienas žmogus gali patirti seksualinio potraukio sumažėjimą, o patrauklumas dažniausiai su tuo neturi nieko bendro. Štai, kokios priežastys tam daro didžiausią įtaką, rašoma besthealthmag.ca.

Stresas

Stresą gali sukelti darbas, šeimos problemos ir finansiniai sunkumai. Pandemija taip pat sustiprino daugelio žmonių emocijas. Kai esame prislėgti, kortizolis – pagrindinis streso hormonas – gali paveikti mūsų lytinį potraukį. Tai būdinga visų lyčių atstovams, tačiau vyrams lėtinis stresas gali paveikti testosterono gamybą ir sukelti erekcijos sutrikimus.

„Labai sunku skirti laiko rūpintis savo seksualumu, kai nerimaujame dėl kitų dalykų“, – sako S.Barnett.

Psichikos sveikatos problemos

Kaip ir stresas, pagrindinės psichikos sveikatos problemos, tokios kaip nerimas ir depresija, gali turėti įtakos lytiniam potraukiui. Klinikinės depresijos požymis yra tas, kad prarandamas susidomėjimas ar malonumas daryti tai, kas anksčiau patiko, įskaitant seksą. Antidepresantai taip pat gali sumažinti lytinį potraukį, todėl sunkiau susijaudinti ir pasiekti orgazmą.

Nerimas įvairiais būdais veikia kūną ir protą. Kai žmogus susiduria su nerimo sutrikimu, jis gali nesugebėti susijaudinti arba patirti nerimą tam tikros veiklos metu. Nerimą keliančios mintys atitraukia mus nuo dabarties momento ir verčia kūną fiziškai įsitempti, o tai gali trukdyti atsipalaiduoti ir mėgautis seksu.

Tam tikras santykių etapas

Santykiai patiria įvairiausias fazes ir etapus. Dažnai romantiškos partnerystės pradžioje fizinis artumas yra naujas ir jaudinantis. Tačiau visiškai normalu, kad bėgant metams, aistra gali ir atslūgti, sako S.Barnett. Jei vienas iš partnerių patiria stresą, jo susidomėjimas seksu gali sumažėti. Jeigu gimsta vaikai ir esate išsekę nuo naujagimio priežiūros, emocinės paramos poreikis gali nusverti sekso troškimą.

„Mums visada buvo sakoma, kad jei sekso nėra jūsų gyvenime, santykiai iširo, – aiškina S.Barnett. – Tai nėra tikra tiesa. Seksas yra vienas iš santykių aspektų, o kartais santykiams to nereikia. Jei kuriame draugystę, to gali pakakti.“

Jei naujas žmogus, su kuriuo susitikinėjate, atsisako užsiimti seksu, gali būti, kad santykiai klostosi per greitai. Sulėtinkite tempą. Tai gali būti ženklas, kad tas žmogus nori geriau jus pažinti prieš pradėdamas fizinius santykius.

Išsekimas ir nuovargis

Per didelis nuovargis seksui dažnai nėra išgalvotas pasiteisinimas, nes nuovargis tikrai gali sumažinti lytinį potraukį. Gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip darbas, šeima ir stresas, turi įtakos energijos lygiui. Jei partneris po ilgos dienos atsisako sekso, stenkitės nepriimti to asmeniškai.

„Gali būti, kad jis yra per daug pavargęs... ypač jei turite mažesnių vaikų“, – sako S.Barnett. – Kartais jūs tiesiog neturite pakankamai emocinio nusiteikimo, kad dienos pabaigoje turėtumėte reikalų su kitu žmogumi.“

Žemesnis lytinis potraukis

Ne visi turi didelį lytinį potraukį, ir visiškai normalu, kad netrokštate fizinio artumo taip stipriai, kaip kitas žmogus. Visuomenė tikisi, kad žmonės, ypač vyrai, visada turi domėtis seksu, nes kitaip su jais kažkas „negerai“, sako S.Barnett. Tai netiesa ir gali priversti žmones jaustis blogai, kai jų lytinis potraukis neatitinka kito žmogaus libido.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Su amžiumi keičiasi ir žmonių lytinis potraukis. Priešmenopauziniu laikotarpiu, kai daugelį metų trunka perėjimas į menopauzę, sumažėja estrogenų kiekis, todėl moteris gali mažiau domėtis seksu. Vyrams su amžiumi taip pat pradeda mažėti testosterono lygis, todėl lytinis potraukis sumenksta.

„Tam tikru momentu galite norėti sekso mažiau nei jūsų partneris arba daugiau, – sako S.Barnett. – Tai natūralūs svyravimai.“

Komunikacija yra labai svarbus santykių aspektas

Būdas, kaip spręsti skirtingo ar kintančio lytinio potraukio problemas santykiuose, yra bendravimas. S.Barnett sako, kad žmonės turi atvirai kalbėti su savo partneriu (ar partneriais) apie savo jausmus ir poreikius. Ji priduria, kad porų terapeutas gali padėti palengvinti šiuos pokalbius ir išmokyti efektyvių bendravimo priemonių.

„Jums reikia išsikalbėti, – sako Barnett. – Pavyzdžiui, „Taip, mano diena buvo neįtikėtinai įtempta ir ne, tai nėra susiję su tavimi“. Kai kalbama apie seksą, žmonėms gali būti sunku apie tai kalbėti atvirai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas