Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Tamulevičienė. 7 priežastys, kodėl neverta darbdaviui suteikti antro šanso

Dar gali sutikti žmonių, kurie visą gyvenimą dirbo vienoje vietoje – kažkada pradėjo kaip žali studenčiokai, o prabėgus keturiems dešimtmečiams su dovanomis ir gėlių puokštėmis buvo išlydėti į užtarnautą poilsį. Šiuolaikinė statistika iškalbinga – vos stuktelėjus trisdešimtmečiui, darbuotojas, gimęs po 1979 metų, vidutiniškai jau būna pakeitęs 6,4 pareigybės 3,5 įmonės. Šie skaičiai ir toliau auga su kiekviena „jaunesne“ karta, įsiliejančia į darbo rinką.
Darbdavys su darbuotoja.
Darbdavys su darbuotoja. / Shutterstock nuotr.

Tad tikimybė didžiulė, kad ir jūs greitu laiku vartysite darbo pasiūlymus ir raitysite parašą ant prašymo išeiti iš darbo. Ir visai gali būti, kad dabartinis darbdavys bandys pasitelkti visus įmanomus fokusus, kad tik jus sulaikytų nuo šio žingsnio. Priežasčių KODĖL gali būti įvairių, o suklasifikuoti jas galima į keletą stambesnių grupių:

Užkulisinė politika, arba „mėgstu-nemėgstu“ kriterijus skiriant paaukštinimus, organizacijose dažnai yra daug svarbesnis nei visa kita kartu sudėjus.

  • Nenori prarasti superdarbuotojo.
  • Įmonėje susiklostė taip vadinama key man dependency situacijalaikinas asmens nepakeičiamumas.
  • Nori išvengti nereikalingų rūpesčių ieškant pamainos ir stojančių darbų, kol jus pakeis.
  • Išlaidos naujai samdomam darbuotojui bus didesnės, nei papildomas priedas prie atlyginimo norinčiam išeiti.

Tačiau jei jau atsidūrėte tokioje pozicijoje, tikiu, kad visus „už“ ir „prieš“ atsakingai pasvėrėte ir žinote, ko norite. Štai jums septynios priežastys, kodėl jokiu būdu neturėtumėte susigundyti likti:

1. Nebuvote pakankamai vertinamas

Jūs atlikote namų darbus – žinote, kad už tą patį darbą kitur mokama kur kas daugiau, nei išspaudžia dabartinis darbdavys. Tiesa paprasta: jei tai yra ne keleto varganų eurų skirtumas – jūsų darbo nevertina pakankamai. Jeigu pasiekėte stadiją, kai esate pasirengęs trinktelėti durimis, tikiu, kad bent kartelį pabandėte įtikinti savo vadovą pakelti darbo užmokestį.

Taigi, jei pakėlėte sparnus dėl finansinių priežasčių, ar tikrai manote, kad staiga jūsų bosas apsipylė dosnumo ašaromis, o jūs pasidarėte nerealiai vertingas ir kažkoks labai ypatingas? Pamirškite. Jis greičiausiai tik bando išvengti papildomų rūpesčių, kuriuos sukels jūsų išėjimas. O gal ir tas „dosnumas“ jam sutaupytų kur kas daugiau, nei reiktų išleisti naujo darbuotojo paieškoms ir apmokymui. Kitą vertus, kaip tas savivertės jausmas? Ar papildoma suma, išsireikalauta ultimatumu, jį pakels?

2. Nepakeičiamas? Leiskite suabejoti!

Ar galite atmesti tikimybę, kad pasiūlęs jums daugiau ir taip sulaikęs nuo išėjimo, jūsų darbdavys iš karto pradėjo dairytis pigesnės jūsų pamainos? Negalima pervertinti savo svarbos įmonei, juk teisingai sako: „Nėra nepakeičiamų žmonių, yra tik dar nepakeisti.“ Ir jus gali pakeisti – tik jau jiems palankiu laiku ir palankiomis sąlygomis.

3. Pareiškimas išeiti – ne burtų lazdelė

Negalima pervertinti savo svarbos įmonei, juk teisingai sako: „Nėra nepakeičiamų žmonių, yra tik dar nepakeisti.“

Priežastys, dėl kurių išeinate, niekur nedings (nebent tikrai norėjote išeiti vien dėl didesnio atlygio). Gerokai pablūdęs vadovas, nepareigingi ar nedraugiški kolegos, nutriušęs kabinetas, senutėlis kompiuteris, depresiją keliantis vaizdas pro langą, kreivos kompanijos vertybės, kultūra ir supeliję procesai - jie nepasikeis vien dėl to, kad likote. Užplūdęs nevilties, o gal „oi, nebegaliu, kaip užkniso“ jausmas garantuotai sugrįš po pirmo ar antro atlyginimo, tik jau bus per vėlu.

4. Judo sidabriniai

Jūs jau išdavėte savo darbdavį – juk iš esmės buvote pasiryžęs „įstatyti savo bosui ragus“, ir jis to niekada nepamirš. Lojalaus darbuotojo aureolę jau pametėte, todėl jau niekada nebebus taip, kaip buvo anksčiau. Kaip galvojate, kokias pasekmes tai turės, kai ant kortos bus pastatyta jūsų karjera? Užkulisinė politika, arba „mėgstu-nemėgstu“ kriterijus skiriant paaukštinimus, organizacijose dažnai yra daug svarbesnis nei visa kita kartu sudėjus.

Tas pats pasakytina apie bet kokią reorganizaciją, optimizaciją, krizę ir etatų mažinimą. Atspėkite, kieno galva nulėkti gali greičiausiai? Aišku, tokiu atveju galima ieškoti atsarginio išėjimo, bet tokios puikios galimybės gali greitai ir nepasitaikyti.

Vida Press nuotr./Darbo pokalbis
Vida Press nuotr./Darbo pokalbis

5. Sudeginti tiltai

Kokius noro keisti darbą motyvus nurodėte darbo interviu? Gal norą išbandyti save kitoje srityje? Gal didesnes karjeros perspektyvas? Dinamiškesnį darbą? Galimybes tobulėti?

Gavęs jūsų sutikimą, potencialus jūsų darbdavys greičiausiai jau pasakė NE kitiems kandidatams, galbūt jau ėmė planuoti jūsų įsiliejimą į komandą. Na, ir kaip dabar atrodysite jo akyse? Gandai skrieja šviesos greičiu, žmonės kalbasi – ar prisiimsite riziką tapti nepatikimu, nelabai žinančiu, ko nori, žmogumi ir dar su nuperkama nuomone?

6. Negailestingi skaičiai

Skirtingi šaltiniai pateikia šiek tiek skirtingus skaičius, bet jie vis vien lieka labai iškalbingi ir nepalankūs tiems, kas susigundo likti: 75–95 % savo ar ne savo noru vis viena pakeičia darbo vietą per ateinančius metus. Ar tikrai norite išbandyti savo laimę? Gal geriau loterijos bilietuką?

7. Kolektyvo perspektyva

Ar jau spėjote pasigirdi išeinąs? Jei taip, tada rizikuojate užsitraukti bendradarbių nemalonę. Visiems šiaip ar taip bus aišku, kad jūsų sprendimas likti buvo nusvertas finansinio paskatinimo. Paprastai atlyginimų augimo katilas yra fiksuotas. Vadinasi, jūsų priedas reiškia mažiau dosnias sąlygas kitiems. Net jei tai ir netiesa – visiškai nesvarbu. Svarbu yra tai, ką jie pamanys.

Vienintelis patarimas – niekada neblefuokite tikėdamasis, kad taip užsitikrinsite sau didesnį atlyginimą. Draugiškas rankos paspaudimas ir palinkėjimas sėkmės naujuose medžioklės plotuose gali būti viskas, ko sulauksite iš savo boso.

Ir ne, aš negąsdinu.

Alvyda Tamulevičienė (tinklaraštis geresneneivakar.com). Daugiau tekstų rasite ir jos FB puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas