Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsikabinimo nauda: kokia ji ir kodėl tai turėtume daryti net 12 kartų per dieną

Apkabiname kitus, kai džiaugiamės, liūdime ar bandome paguosti. Šis veiksmas ramina. Dėl to jaučiamės gerai. Pasirodo, apsikabinimas mus padaro sveikesnius ir laimingesnius. Anot mokslininkų, apsikabinimo nauda yra kur kas didesnė, nei tik tas šiltas jausmas, kuris užlieja, kai tai vyksta, rašo healthline.com. Taigi ką mums duoda apsikabinimai ir kiek jų reikia per dieną?
Draugių apsikabinimas
Draugių apsikabinimas / 123RF.com nuotr.

Išskiriamos 7 apsikabinimo naudos.

1. Sumažina stresą, išreiškia palaikymą

Kai draugas ar šeimos narys patiria ką nors skausmingo ar nemalonaus, apkabinkite jį.

Mokslininkai teigia, kad pagalba kitam žmogui prisilietimu gali sumažinti guodžiamo žmogaus stresą. Tai netgi gali sumažinti guodžiančio asmens stresą.

Viename tyrime, kuriame dalyvavo 20 heteroseksualių porų, vyrai patyrė nemalonų elektros šoką. Per sukrėtimus kiekviena moteris laikė savo partnerio ranką.

Tyrėjai išsiaiškino, kad kiekvienos moters smegenų dalys, susijusios su stresu, buvo mažiau aktyvios, o susijusios su motinišku elgesiu – aktyvesnės. Kai ką nors apkabiname norėdami paguosti, šios mūsų smegenų dalys gali reaguoti panašiai.

2. Gali apsaugoti jus nuo ligų

Stresą mažinantis apsikabinimo poveikis taip pat gali padėti išlaikyti geresnę sveikatą.

Ištyrę daugiau kaip 400 suaugusiųjų, mokslininkai nustatė, kad apsikabinimas gali sumažinti tikimybę, jog žmogus susirgs. Dalyviai, labiau gebantys palaikyti kitą, rečiau sirgo. O susirgusiųjų simptomai buvo ne tokie sunkūs kaip tų, kurie mažiau geba palaikyti kitą arba išvis to nesugeba.

3. Gali pagerinti jūsų širdies sveikatą

Apsikabinimas gali būti naudingas jūsų širdies sveikatai. Viename tyrime mokslininkai padalijo apie 200 suaugusiųjų į dvi grupes.

Vienoje grupėje romantiškai nusiteikę partneriai 10 minučių laikėsi susikibę už rankų, paskui 20 sekundžių praleido vienas kitą apsikabinę.

Kitoje grupėje partneriai 10 minučių ir 20 sekundžių sėdėjo tylėdami.

Pirmos grupės žmonėms kraujospūdžio lygis ir širdies susitraukimų dažnis sumažėjo labiau nei antros grupės žmonėms.

Remiantis šiais duomenimis, meilūs santykiai gali būti naudingi jūsų širdies sveikatai.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

4. Gali padaryti jus laimingesnius

Oksitocinas yra mūsų organizmo cheminė medžiaga, kurią mokslininkai kartais vadina apkabinimo hormonu. Taip yra todėl, kad jo lygis pakyla, kai apsikabiname, liečiame ar sėdime šalia kito žmogaus. Oksitocinas yra susijęs su laime ir mažesniu stresu.

Mokslininkai nustatė, kad šis hormonas stipriai veikia moteris. Oksitocinas mažina kraujospūdį ir streso hormono noradrenalino kiekį.

Vienas tyrimas atskleidė, kad teigiama oksitocino nauda buvo stipriausia toms moterims, kurios palaiko geresnius santykius ir dažniau apsikabino su savo partneriu. Moterys taip pat pastebėjo teigiamą oksitocino poveikį, kai laikė prisiglaudusios savo kūdikius.

5. Padeda sumažinti baimes

Mokslininkai nustatė, kad prisilietimai gali sumažinti žemą savivertę turinčių žmonių nerimą. Prisilietimas taip pat gali neleisti žmonėms atsiriboti, kai jiems primenama apie jų mirtingumą.

Jie išsiaiškino, kad net prisilietimas prie negyvo objekto – šiuo atveju, meškiuko – padėjo sumažinti žmonių baimes dėl jų egzistencijos.

6. Gali padėti sumažinti skausmą

Tyrimai rodo, kad kai kurios prisilietimo formos gali sumažinti skausmą.

Viename tyrime fibromialgija sergantys žmonės turėjo šešis terapinius gydymo būdus. Į kiekvieną procedūrą buvo įtrauktas lengvas prisilietimas prie odos. Pasak tyrimo dalyvių, tai padėjo pagerinti jų gyvenimo kokybę ir sumažinti skausmą.

Apsikabinimas yra dar viena prisilietimo forma, kuri gali padėti sumažinti skausmą.

Prisilietimai gali sumažinti žemą savivertę turinčių žmonių nerimą.

7. Padeda bendrauti su kitais

Dauguma žmonių bendrauja žodžiu arba veido išraiškomis. Tačiau prisilietimas yra dar vienas svarbus būdas, kuriuo žmonės gali siųsti žinutes vieni kitiems.

Mokslininkai išsiaiškino, kad nepažįstamas žmogus galėjo išreikšti įvairias emocijas kitam žmogui, liesdamas skirtingas jo kūno vietas. Tarp išreikštų emocijų buvo pyktis, baimė, pasibjaurėjimas, meilė, dėkingumas, laimė, liūdesys ir užuojauta.

Apsikabinimas yra labai guodžiantis ir komunikabilus prisilietimo būdas.

Kiek apsikabinimų mums reikia per dieną?

Šeimos terapeutė Virginia Satir kartą sakė: „Mums per dieną reikia keturių apsikabinimų – kad išgyventume, aštuonių – kad gyventume, ir dvylikos – kad galėtume augti.“ Nors gali atrodyti, kad tai – labai daug, bet daug apsikabinimų yra geriau nei nepakankamai.

Taigi, kiek apsikabinimų reikia per dieną, kad sveikata būtų optimali? Remiantis mokslu – kuo daugiau, jei norime gauti didžiausią teigiamą poveikį.

Deja, šiandien dauguma vakariečių – ypač JAV – to nepatiria. Daugelis žmonių gyvena vieniši arba yra tiek užsiėmę, kad sumažėjęs jų socialinis bendravimas ir prisilietimai.

Mums per dieną reikia keturių apsikabinimų – kad išgyventume, aštuonių – kad gyventume, ir dvylikos – kad galėtume augti.

Mūsų šiuolaikinės socialinės konvencijos dažnai verčia žmones neliesti kitų, kurie nėra tiesiogiai su jais susiję. Tačiau atrodo, kad žmonėms būtų daugiau naudos, jei dažniau liestų kitus.

Taigi, jei norite jaustis geriau, sumažinti stresą, pagerinti bendravimą, būti laimingesni ir sveikesni, pradėti galite patys dažniau apkabindami kitus ir paprašydami, kad apkabintų jus.

Jei tai, kad ieškote daugiau apkabinimų, verčia jus nerimauti, pirmiausia paprašykite jų artimiausių draugų ir šeimos narių.

Mokslas įrodo, kad reguliarūs apsikabinimai su artimiausiais žmonėmis, net ir trumpi, gali turėti ypač teigiamą poveikį jūsų smegenims ir kūnui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas