Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 17

Ar galima vienu metu mylėti du partnerius ir ką tai pasako apie žmogų?

Meilės trikampis – mėgstamiausias daugelio rašytojų ir filmų kūrėjų santykių modelis. O ir mums labai patinka sekti aistringą herojų blaškymąsi tarp dviejų mylimųjų, įsijaučiant į jų jausmus. Pasirodo, ne taip retai šis modelis pasireiškia ir gyvenime. Ar iš tiesų įmanoma vienu metu mylėti du žmones ir kodėl šios situacijos nutinka, kalbamės su psichologe psichoterapeute Genovaite Petroniene.
Genovaitė Petronienė ir asociatyvi nuotr.
Genovaitė Petronienė ir asociatyvi nuotr. / Asmeninio archyvo ir 123rf.com nuotr.

Pašnekovė patvirtino, kad per savo darbo praktiką yra susidūrusi su ne vienu tokiu atveju. Dažniausiai tai būna vyrai, bet pasitaiko ir moterų, kurių pastaruoju metu vis daugėja.

Galima suprasti situaciją, kai vyras ar žmona nesiskiria tik dėl ekonominio patogumo ar vaikų, o meilės ieško kitur. Bet kaip atsiranda tokie dvigubi santykiai, kai žmogus myli abu partnerius?

– Pirmiausia reikėtų atsakyti į klausimą, kas yra meilė. Jeigu meile laikysime tik seksualinį susižavėjimą, nieko keista, jeigu žmogus, ypač jaunas, susižavėjęs keliais asmenimis, su kuriais gali turėti seksualinius santykius. Tačiau būti erotiškai susižavėjus keliais žmonėmis, kai šėlsta hormonai, yra normalu. Tai nėra meilė, nes stiprių jausmų čia nėra.

Kitas variantas, kai vienas santykis platoniškas, kitas – seksualinis. Šiuo atveju jausmas gali būti labai rimtas ir, beje, nebūtinai tik tarp vyro ir moters. Teko matyti atvejį, kai vyras labai artimai bendrauja su savo verslo partneriu, jie nuolat susirašinėja žinutėmis, kartu ne tik dirba, bet ir leidžia laisvalaikį, o žmona, su kuria jis turi seksualinį santykį, tarsi nustumta į šoną. Kitas pavyzdys – vyras gali turėti labai artimą santykį su savo mama ir žmonai tenka su tuo susitaikyti. Nors tai nėra apie santykius tarp priešingų lyčių, šie atvejai parodo, kad iš tiesų gali būti stiprus meilės jausmas dviem žmonėms.

Pirmiausia reikėtų atsakyti į klausimą, kas yra meilė.

Kalbant apie moteris ir vyrus, norisi pradėti nuo musulmonų pasaulio, kuriame daugpatystė yra įteisinta. Vyras gali turėti tiek žmonų, kiek jų gali išlaikyti finansiškai ir kuriomis gali pasirūpinti emociškai, t. y. padaryti jas laimingomis. Vakarų pasaulyje tai labiau būdinga ryškesnėms, charizmatiškoms asmenybėms, kurios savo vidumi yra be galo turtingos, turi daug, ką duoti, todėl dažnai ir jas myli keli žmonės, ir jos gali mylėti kelis žmones.

Tačiau tokie trikampiai gali atsirasti ir paprastame, kasdieniame gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas