Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eglė Digrytė: Ieškai dovanos vyrui? Pagimdyk vaiką!

Pirmą gegužės sekmadienį vaikai mamoms dovanoja gėles. Jų vyrai moterims vis dar negaili Kovo 8-osios proga. O štai moterys vyrams (dažniausiai saviems – teisiškai ar bent faktiškai) dovanoja kūdikius. Dailiai supakuotus dėžutėse, suvyniotus į blizgantį popierių ir papuoštus kokiu kaspinu… Toks paveikslas prieš akis iškyla kaskart, kompiuterio ekrane iššokus žinutei apie dar vienos garsenybės šeimos pagausėjimą.
Kūdikis
Kūdikis / Vida Press nuotr.

Tam ir tam (galite įsirašyti bet kurios įžymybės – žinoma, vyriškos lyties) žmona/draugė/mylimoji padovanojo dukrą/sūnų/pirmagimį – kiek panašių žinučių per pastaruosius mėnesius skaitėte? Net dviejų rankų pirštų neužteks. Aukštuomenės gyvenimo kronikų kruopščiai neseku, bet, kai kartą atkreipiau dėmesį į tokią antraštę ir ėmiau jas „medžioti“, sukaupiau nemažą kolekciją.

„61-erių M.Gibsonui 26 metų mylimoji padovanojo jau devintą vaiką“, – pranešė vienas portalas ir – keista! – jau žemiau tekste brūkštelėjo, kad ta mylimoji pagimdė berniuką. Kitą kartą sužinojome, kad „44-eriais metais jaunesnė mylimoji M. Jaggeriui padovanojo aštuntą vaiką“. Galima ir kitaip: „Legendinės roko grupės „The Rolling Stones“ lyderis aštuntą kartą tapo tėvu“, bet ne taip spalvinga, ar ne?

Galvojate, kad tik gerokai jaunesnės moterys saviškiams dovanoja vaikus? Anaiptol. „Kalėdos „Pikaso“ nariui H.Šklėriui bus ypatingos – žmona jam padovanos antrą vaiką“. Iš žinutės paaiškėjo, kad dovana tikriausiai bus ne nuo žmonos: „per šventes atlikėjas sūpuos dar vieną gyvenimo dovaną“.

Antrą dukrą žmona padovanojo ir operos solistui Rafailui Karpiui, nors pirmosios pora tiesiog susilaukė, o ir antrąją, kaip pasirodė, moteris mergaitę tiesiog pagimdė. „Paslaptingą garsenybių šeimą papildė trynukai“, – skelbė viena antraštė, jau ir taip pakankamai intriguojanti. Mat kompozitorius ir atlikėjas Pharrellas Williamsas atskleidė, kad jo žmona jam padovanojo net tris kūdikius. Lenktynininkui Antanui Juknevičiui jo draugė Martina padovanojo sūnų Matą.

Net kaunietis profesorius Liudas Mažylis, kurį Vokietijoje rastas Vasario 16-osios Akto originalas akimirksniu pavertė žvaigžde, žurnalistams pasigyrė, kad dukra ruošiasi padovanoti anūką. Čia žiniasklaidos kaltinti jau nereikėtų – pati girdėjau jį taip sakant. Gal profesorius tikrai įsitikinęs, kad dukra jam tokią dovaną ruošia, o gal tik pakartojo viešojoje erdvėje vis brukamą klišę.

Pirmą vietą tikriausiai pelnytų frazė, kad „N.Juškai sūnų padovanojusi mylimoji Agnė išlaikė nuostabias kūno formas“. Tik įsivaizduokite: ne tik puikią dovaną „suorganizavo“, bet ir nekankina partnerio baisiais nereikalingų kilogramų vaizdais! Kokia daugiau moters paskirtis gyvenime? Ne tik vaikų vyrui prigimdyti, bet ir gerai atrodyti… Tikriausiai jei jis netikėtai užsimanytų ko nors ypatingo. Pamenate reklamą su šūkiu „Kai norisi mėsos“? Tikriausiai pagalvotumėte apie kokio paršiuko atvaizdą. Kur ten – vietoj jo gatvių stenduose gundė moters figūra.

Vida Press nuotr./Kūdikis
Vida Press nuotr./Kūdikis

Sąmoningai nerašau nei portalų pavadinimų, nei žurnalistų pavardžių. Ne dėl to, kad kai kurios citatos – iš konkurentų. Juk tokių frazių pilna įvairiose Lietuvos žiniasklaidos priemonėse, tad jos – ne konkretaus autoriaus ar portalo, o visuomenės požiūrio problema. Juoba kad dar daugiau pavyzdžių, jog įmanoma ir paprastai, bet vis tiek ne „sausai“, ko tikriausiai bando išvengti „dovanų“ mėgėjai.

Jei „dainininkė Ieva Narkutė pagimdė dukrą“ skamba perdėm mediciniškai ar fiziologiškai, galima „tapo mama“ arba „dainininkės ir jos sutuoktinio šeimoje – džiugios nuotaikos: pora susilaukė pirmos atžalos“, „J.Jurkutė-Širvaitė su vyru jau sūpuoja kūdikį“, „Freaks on Floor“ lyderis Justinas Jarutis su modeliu Justina Čėsnaite susilaukė pirmojo vaiko“, „D.Montvydas su žmona Veronika susilaukė antro vaikelio“.

Dar ir logikos galima paieškoti: sakykime, gal viena kita vaiką vyrui tikrai padovanojo (nes jį išnešiojo, užuot nutraukusi nėštumą, ar taip įprasmino savo meilę – romantikai gali rasti daugiau priežasčių). O dabar apverskime aukštyn kojomis: tas ir tas dovanų nuo žmonos gavo vaiką. Pirma man galvon šovusi mintis – šia šeima turėtų pasidomėti vaikų teisių apsaugos specialistai…

Net mano vaikystės laikais pasakos tema „iš kur aš atsiradau“ būdavo mažiau seksistinės: kūdikius atnešdavo gandras, rasdavo kopūstuose ar kažkur nupirkdavo.

Pastebėjau keistą tendenciją: atžalas dažniausiai gimdo arba jų susilaukia moterys, kurios pačios yra žinomos, nes gražiai dainuoja, rašo, vaidina, kalba per televizorių ar atrodo. O jei jos – tik dainininkų, aktorių, balerūnų, krepšininkų ir kitų garsių vyrų antrosios pusės, vaikiukus tenka dovanoti. Nes, žinoma, sūnus ar dukra yra JO, moteris tebuvo reikalinga į ligoninę nuvažiuoti ir tą dovaną parvežti. Net mano vaikystės laikais pasakos tema „iš kur aš atsiradau“ būdavo mažiau seksistinės: kūdikius atnešdavo gandras, rasdavo kopūstuose ar kažkur nupirkdavo. Nei tėtis, nei mama nebūdavo svarbesnis vienas už kitą (gaila, nekildavo minties paklausti, kuris kopūstų lysvėje kojų purvintis nebijodavo ar kas toje mistinėje parduotuvėje sumokėjo).

O dabar mes su „dovanomis“ smulkiais žingsneliais traukiame vokiškos trijulės KKK (Kinder, Küche, Kirche – vaikai, virtuvė, bažnyčia, eilės tvarką pasirinkite pagal asmeninius prioritetus) link. Moters pareiga ne vien namais ir vaikais pasirūpinti, bet ir pirmiausiai pastaruosius įteikti kaip dovaną vyrui. Nors, jei žiūrėsime grynai fiziologiškai, pirmą trupinėlį, kuris per 9 mėnesius tampa vaiku, pirmiausia vyras padovanoja moteriai. Jos darbas tuomet – pasistengti, kad tas vaikas gimtų sveikas, ir galiausiai padėti ateiti jam į pasaulį. Mėgstu draugus ne vien per gimtadienius pradžiuginti įvairiomis smulkmenomis, bet, jei dovanų paieška ir pakavimas bent šiek tiek panėšėtų į tai, kas tuomet vyksta ligoninėje, tektų šio įpročio atsisakyti.

Galų gale gimdymas – ne vien moters reikalas. Juk daugelis vyrų ne tik sutinka, bet ir nori dalyvauti šiame procese, jei tik situacija leidžia. Ne sykį teko skaityti medikų pasakojimus, kaip gimdyklose vyrai kartais apalpsta, vos pamatę kraują. Ar esate kada nors matę, kad kojas jiems pakirstų gimtadienio ar Kalėdų dovanos? Kaip juokauja viena draugė, auginanti du pyplius pametinukus, vaikai dovana tampa tik sulaukę 18-os, kai juos galima išprašyti iš namų ar rimtai pakalbėti apie darbo paieškas. O iki tol būna sauskelnių keitimas, naktys be miego, matematikos uždavinių sprendimas namų darbams, diskotekos per naktis, pirmosios cigaretės ir panašiai. Kur matėte dovaną, kuria reikia ir toliau rūpintis po jos įteikimo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas