Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Esu santykiuose, bet susižavėjau kitu žmogumi“: psichologų nuomone, tai nebūtinai blogai

Tyrimai rodo, kad susižavėjimas ne savo vyru ar žmona, o kitu žmogumi, yra dažnesnis dalykas nei įsivaizduojame.
Pora
Pora bare / Shutterstock nuotr.

„Su vyru esame kartu jau keliolika metų. Jaučiuosi laiminga. Žinoma, rutina daro savo, bet myliu jį. Tačiau prieš pusmetį viename iš pavakarojimų bare su draugėmis susipažinau su simpatišku barmenu.

Pokalbis su juo mezgėsi lengvai. Atsirado flirtas. Neslėpsiu – man patiko jausti kito vyro dėmesį“, – pasakojo Lina (vardas pakeistas – 15min past.).

Ji pasakojo, kad tikėjosi, jog šis jausmas praeis, bet taip nenutiko. „Tą vyruką vis prisimindavau, net sapnavau, kas, matyt, natūralu, nes dažnai galvodavau“, – kalba moteris.

Dar daugiau minčių į galvą ėmė lįsti, kai su juo Lina netikėtai susitiko koncerte. „Vėl buvau su draugėmis ir prasilenkdami pasisveikinome. Jis pajuokavo, kad persekioja mane. Pajutau, kad raustu, malonus šiurpuliukas perėjo ir susilietus rankoms“, – prisiminė Lina.

Per koncertą ji sakė vengusi akių kontakto, tačiau prieš išeinant visgi sutiko duoti savo telefono numerį – vyrukas tiesiai paprašė, pasakęs, kad „jaučia kažką vykstant“.

„Žinoma, jis paskambino. Bet aš tada jau buvau apgalvojusi, kad nenoriu nieko. Taip ir pasakiau, nors supratau – esu susižavėjusi ir, esant kitoms aplinkybėms, tikrai bendravimą pratęsčiau“, – neslėpė moteris.

Anot jos, nors trauka tikrai buvo didelė, visgi santuoka ir santykiai su vyru jai buvo svarbesni. „Jaučiau, kad vyrą myliu. O čia tik kažko naujo poreikis. Nesinori dėl kažko, kas tėra maloni pradžia, griauti savo šeimos“, – sakė ji.

Vida Press nuotr./Pora kavinėje
Vida Press nuotr./Pora kavinėje

Tai nutinka dažniau, nei įsivaizduojame

Kai žmogus ilgesnį laiką palaiko romantiškus santykius, labai tikėtina, kad jis susiduria su vienu ar keliais potencialiais alternatyviais partneriais, kurie jam gali pasirodyti patrauklūs. Naujas bendradarbis biure, draugo draugas ar tiesiog atsitiktinai sutiktas žmogus sporto salėje – galimybių yra begalės.

Visgi iki šiol nėra daug psichologinių tyrimų apie tai, kaip dažnai monogamiškus santykius turintys žmonės įsimyli žmogų, kuris nėra jų partneris, ir kokie veiksniai gali paskatinti įsimylėti žmogų, kuris nėra jų partneris. Taip pat neaišku, ar toks įsimylėjimas dažniausiai yra nekenksmingas, ar jis gali lemti pagrindinių santykių pabaigą.

Kaip rašo „Psichology Today“, neseniai atlikto tyrimo autoriai siekė siekė geriau suprasti, kodėl monogaminius santykius palaikantys žmonės įsimyli žmogų, kuris nėra jų partneris (Belu ir O'Sullivan, 2024).

Tyrime dalyvavo 542 savanoriai, kurie bent tris mėnesius buvo įsipareigoję monogaminiuose santykiuose ir buvo įsimylėję kitą žmogų. Visi jie buvo 22-35 metų amžiaus. Kiekvienas savanoris turėjo užpildyti kelis klausimynus per internetinę platformą. Jie turėjo atsakyti į klausimus apie tai, ar juos traukė kas nors kitas, o ne jų partneris, ar jie turėjo galimybę užmegzti ryšį su įsimylėjėliu, apie neištikimybę, apie jų finansinę padėtį, įsipareigojimus ir pasitenkinimą santykiais su partneriu.

Tyrimo rezultatai parodė, kad dažnai pasitaiko atvejų, kai santykius palaikantys žmonės įsimyli daugiau nei vieną asmenį, kuris nėra jų partneris. 34 proc. savanorių nurodė, kad yra ar buvo įsimylėję vieną asmenį, kuris nėra jų partneris. Likę 66 proc. savanorių buvo įsimylėję du ar daugiau žmonių, nesusijusių su santykiais!

Iš viso 24,2 proc. savanorių buvo įsimylėję du kitus žmones, o 14,7 proc. buvo įsimylėję tris kitus žmones. Apie 27,1 proc. savanorių buvo įsimylėję net keturis ar daugiau žmonių, kurie nebuvo jų partneriai.

Shutterstock nuotr./Pora
Shutterstock nuotr./Pora

Ar tai kenkia turimiems santykiams?

Mokslininkai taip pat tyrė, ar įsimylėjimas sukėlė problemų pagrindiniuose santykiuose, ar net galėjo lemti pagrindinių santykių pabaigą. Šiuo tikslu jie paprašė savanorių užpildyti dar vieną klausimyną, praėjus keturiems mėnesiams po pirmojo duomenų rinkimo. Tačiau tik 3 proc. dalyvių per tą laiką buvo neištikimi su įsimylėjėliu. Tai akivaizdžiai rodo, kad dauguma santykių nebūtinai baigiasi neištikimybe, jei vienas iš partnerių yra įsimylėjęs kitą žmogų. Dauguma žmonių lieka ištikimi savo partneriui, net jei jo jausmai yra skirti kitam asmeniui.

Mokslininkai taip pat sukūrė statistinį modelį, kuris parodė, kad potraukį įsimylėjėliams lemia ne tik tikėtina alternatyvių santykių kokybė, bet ir menkas pasitenkinimas pagrindiniais santykiais bei investicijos į juos.

Tai reiškia, kad žmonės, kurie buvo laimingi ir patenkinti savo pagrindiniais santykiais, turėjo mažesnę trauką pašaliniams žmonėms. Tačiau žmonės, kurie nebuvo patenkinti savo pagrindiniais santykiais, jautė didesnę trauką kitiems.

Apibendrinant galima teigti, kad mažai tikėtina, jog žmonės, įsimylėję asmenį, nesusijusį su jų santykiais, apgaudinėja savo partnerius, tačiau jei jie nepatenkinti santykiais, taip gali nutikti, rašo „Psichology Today“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas