Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gajausi mitai apie seksą po 50-ies

50-ies ir daugiau metų sulaukusių žmonių seksas yra apipintas įvairiausiais mitais ir stereotipais. Dažniausiai įsivaizduojama, kad vyresnių žmonių seksas paprasčiausiai neegzistuoja arba jau nebedomina.
Vyresnė pora
Vyresnė pora / 123RF.com nuotr.

Tačiau realybė yra visiškai kitokia ir nutolusi nuo mūsų įsivaizdavimo, rašoma rd.com.

1 mitas – vyresni žmonės vis mažiau domisi seksu

Kaip yra iš tiesų? Seksualumas neturi amžiaus ribų, tačiau vyresnių žmonių seksualinis pasitenkinimas labiau priklauso nuo bendros santykių kokybės. Vienas tyrimas atskleidžia, kad poros, peržengusios 60-ies metų slenkstį ir reguliariai besimylinčios, jaučiasi kur kas labiau patenkintos savo seksualiniu gyvenimu nei būdamos 40-ies. Tam pritarė 74 proc. vyrų ir 70 proc. moterų.

Taigi nors vyresnės poros mylisi mažiau, bet seksualiniu gyvenimu patenkintos labiau.

2 mitas – sendami vyrai nebepatiria erekcijos

Kaip yra iš tiesų? Senėjimas nėra erekcijos disfunkcijos priežastis, tačiau mažėjantis hormonų kiekis sukelia tam tikrus pokyčius. Vyrui gali prireikti daugiau fizinės stimuliacijos, kad jis susijaudintų, o erekcija nebėra tokia stipri, kokia buvo jaunystėje, tačiau seksas (o tai svarbiausia) išlieka toks pats malonus ir traukiantis. 25-erių metų vaikinas erekciją patirti gali per kelias sekundes, o štai tai 50-mečiui reikės šiek tiek daugiau laiko.

3 mitas – emociniai ir psichologiniai veiksniai yra atsakingi už moters susidomėjimo seksu trūkumą vidutiniame amžiuje ir vėliau

Kaip yra iš tiesų? Fiziniai veiksniai vaidina netgi kur kas didesnį vaidmenį, kadangi hormonų pokyčiai paveikia moters seksualinį atsaką. Dėl sumažėjusio estrogenų kiekio gali kamuoti makšties sausumas sekso metu, o dėl menkesnio testosterono kiekio – energijos trūkumas, silpnesnis lytinis potraukis. Tačiau po menopauzės kai kurios moterys tikina, kad seksualinis gyvenimas sugrįžta į vėžes arba būna net dar geresnis.

4 mitas – moteris su amžiumi nebepatiria orgazmo

Kaip yra iš tiesų? Po menopauzės daugelis moterų tvirtina besidžiaugiančios daug geresniu seksu, dažnesniais bei kur kas intensyvesniais orgazmais.

5 mitas – masturbacija sumažina sekso džiaugsmą ir pasitenkinimą su partneriu

Kaip yra iš tiesų? Masturbacija gali sukelti dar didesnį malonumą tiek su partneriu, tiek be jo. Moterims ji padeda išlaikyti drėgmę ir elastingumą makšties audiniuose, padidina hormonų kiekį, sukeliantį potraukį. Vyrams masturbacija gali padėti išlaikyti erekciją.

123RF.com nuotr./Vyresnio amžiaus pora
123RF.com nuotr./Vyresnio amžiaus pora

6 mitas – negebėjimas išlaikyti erekcijos vyrams yra susijęs su emocinėmis problemomis

Kaip yra iš tiesų? Dažniausiai dėl erekcijos problemų kalti prostatos, kraujotakos sutrikimai, taip pat didelę įtaką daro šalutinis receptinių vaistų poveikis.

7 mitas – vidutinio amžiaus poros, kurios reguliariai neužsiima seksu, praranda susidomėjimą ne tik seksu, bet ir vienas kitu

Kaip yra iš tiesų? Vyresnės poros gali reguliariai nesimylėti dėl įvairių ligų, negalių, todėl negalima teigti, kad seksas laikui bėgant nesikeičia. Tačiau nebūtina visko piešti juodomis spalvomis. Dažnai moterys po menopauzės labiau atsipalaiduoja, jų nebevargina mintys apie neplanuotą nėštumą, taip pat galima skirti daugiau laiko vienas kitam, kadangi vaikai būna užaugę, atsiranda daugiau energijos, dėmesio vienas kitam.

Ir nors paties sekso gali būti mažiau, jis ne ką mažiau malonus, jaudinantis ir įdomus, ypač, kai partneriai vienas kitą pažįsta ir žino, kaip vienas kitą pamaloninti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas