Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomūs faktai apie flirtą: pravers tiek vienišiems, tiek santuokoje gyvenantiems

Flirtas turi daugybę atspalvių – nuo nuo vos pastebimo, nekalto strėlių laidymo bendradarbių kolektyve iki aiškiai išreikšto troškimo suvilioti priešingos lyties asmenį. Kaip gali pakeisti mūsų santykius flirtas, ir kodėl kartasi jis pavyksta, o kartais – ne, aiškinasi portalas www.businessinsider.com.
Pora.
Pora. / Fotolia nuotr.

Kodėl poros taip pat turi mokėti flirtuoti

Nors flirtas dažnai siejamas su vienišais žmonėmis, iš tiesų ir poroms būtina jo nepamiršti. Kentukio universiteto mokslininkė Brandi Frisby, kurį laiką stebėjusi 164 santuokoje gyvenančias poras, pažymėjo, kad dauguma jų flirtavo norėdamos pabrėžti ir palaikyti intymumą. Pasak jos, tokiu būdu poros susikurdavo savo privatų pasaulį.

Žmonės flirtuoja dėl 6 priežasčių

Mokslinės literatūros apie flirtą apžvalgoje Šiaurės Ilinojaus universiteto profesorius Davidas Drydenas Henningsenas identifikavo 6 tokio elgesio motyvus:

  • Seksas: bandymas kažką nusitempti į lovą.

  • Linksmybės: tai tarsi sportas.

  • Tyrinėjimas: bandymas pajusti, koks jausmas būti santykiuose.

  • Santykiai: bandymas padidinti santykių intymumą.

  • Savivertė: savivertės padidinimas.

  • Nauda: bandymas kažką gauti iš kito žmogaus.

To tyrimo metu, D. D. Henningsenas paprašė 101 studdentės ir 99 studentų parašyti hipotetišką flirto pokalbį tarp vyro ir moters, tada indentifikuoti jų sakomų dalykų motyvatorius.

Elgesys išsiskyrė ties lyčių normomis: Vyrai buvo gerokai labiau linkę turėti seksualinę motyvaciją, kai tuo tarpu moterys buvo linkusios turėti santykių gilinimo motyvaciją.

Kurios temos geresnės pradėti pokalbiui

Žurnale „Sex Roles“ publikuotas tyrimas, kurio metu Aliaskos universiteto psichologas Chrisas L. Kleinke paprašė 600 respondentų įvertinti trijų pokalbio pradžios frazių efektyvumą flirto situacijoje:

  • „Kabinimo“ frazės: „Ar labai skaudėjo, kai nukritai iš dangaus?“

  • Atviri, nepavojingi klausimai: „Ką manai apie šią grupę?“ arba „Už kurią komandą sergi?“

  • Tiesioginiai komplimentai: „Tu miela(s) – ar galiu pavaišinti tave gėrimu?“

    Vyrai linkę manyti, kad moterys jais susidomėjusios, kai taip nėra.

Atsakymai tarp lyčių pasiskirstė maždaug vienodai: tyrime dalyvavę vyrai buvo linkę kalbėti be užuolankų, o moterys buvo labiau linkusios naudoti atvirus, nepavojingus klausimus. „Kabininimo“ frazes rinkosi vos keli dalyviai.

Vyrai pervertina moterų susidomėjimą jais

Daugelio tyrimų rezultatai rodo, kad vyrai linkę pervertinti seksualinį moterų susidomėjimą, o moterys vyrų seksualinį susidomėjimą linkusios nuvertinti.

Kitaip tariant, vyrai linkę manyti, kad moterys jais susidomėjusios, kai taip nėra, o moterys linkusios nepastebėti, kai vyrai jomis domisi.

Kelių tokių tyrimų analizėje Teksaso universiteto psichologai Martie G. Haseltonas ir Davidas M. Bussas teigia, kad šiuos skirtumus galėjo lemti ir tai, kad berniukai auga savo aplinkoje matydami daugiau sekso, o mergaitės auklėjamos būti kuklesnės, tačiau tvirtesnių argumentų šiam reiškiniui paaiškinti psichologai kol kas nerado.

Patraukliausi bruožai priklauso nuo lyties

Pasak 2011 m. tyrimo, kuriam vadovavo britų Kolumbijos universiteto psichologė Jessica Tracy, duomenimis, heteroseksualūs vyrai ir moterys skirtingai renkasi patrauklias veido išraiškas.

Tyrime dalyvavo 1041 žmogus. Dalyviams buvo rodomos įvairios veido išraiškos, o jieturėjo jas įvertinti. Tyrimo metu J.Tracy pamatė, kad:

  • Laimės išraiška atrodė patraukliausia moterims, tačiau mažiau patiko vyrams.

  • Pasididžiavimas veide patraukliausiai atrodė vyrams, tačiau labai menkai patiko moterims.

Subtilumas yra labai svarbus

Naujosios Meksikos universiteto evoliucijos psichologas Stevenas W. Gangestadas yra pasakęs, kad flirtas yra „derybų procesas“, vykstantis po pirmųjų pasireiškusio potraukio akimirkų.

Tai subtilus „teritorijos“ tikrinimo būdas. Juk negali tiesiogiai pasakyti: „Tu mane trauki, ar aš tau taip pat patinku?“

„Rezultatai daug geresni, jei savo potraukį atskleidžiate (bei jį atskleidžia jums) mažomis dozėmis, – sako S.W.Gangestadas. – Tada flirtas iš tiesų padidina tarpusavio trauką“.

Svarbiausia duoti signalą, kad esate vieniši ir atviri

Vebsterio universiteto psichologės Monicos Moore, studijavusios žmonių flirtavimo elgesį vienišių baruose, prekybos centruose ir kitose vietose, kur susitinka jaunuoliai, atliktas tyrimas įrodė, kad žmonės, kurie šypsosi ir užmezga akių kontaktą su kitais, turi daugiau šansų, kad prie jų kas nors prieis, nei tie, kurie atrodo išvaizdūs, be nesiunčia signalų aplinkiniams.

Juk negali tiesiogiai pasakyti: „Tu mane trauki, ar aš tau taip pat patinku?“

Akių kontaktas labai svarbus

Jeigu žiūrite kitam asmeniui į akis (ne per daug įkyriai), tikrai pamatysite poveikį. Vieno tyrimo metu mokslininkai paprašė 48 porų (tai buvo nepažįstami priešingos lyties studentai) po dvi minutes atlikti šias užduotis: žiūrėti į partnerio akis; žiūrėti į partnerio rankas; skaičiuoti, kiek kartų partneris sumirksėjo.

Paaiškėjo, kad didžiausią potraukį jaunuoliai jautė, kai tuo pat metu žiūrėjo vienas kitam į akis.

Kokie klausimai pralaužia ledus

Visi žinome, kad bendraujant yra natūralu savo pašnekovui užduoti klausimus. Tačiau labai svarbu, kokius klausimus užduodate.

Pasak dažnai cituojamo Valstybinio Niujorko universiteto psichologo Arthuro Arono, žmonės jaučiasi užmezgę stipresnį ryšį užduodami intymesnius klausimus, pavyzdžiui: „Kokį vaidmenį tavo gyvenime užima meilė ir prisirišimas?“ „Kokios temos yra per rimtos, kad apie jas juokautum?“

Praėjus pusmečiui po tyrimo du iš tyrimo dalyvių įsimylėjo. Tai intriguojantis rezultatas, tačiau nelabai reikšmingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai