Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Belgijos į Lietuvą – dviračiu: Remis dėl mylimosios mins 1650 kilometrų

Likimas, atsitiktinumai, sutapimai – vadinkime ypatingus savo gyvenimo reiškinius kaip tik patinka. Tiesa tokia, kad galiausiai atsiduriame tose vietose, kuriose privalome būti, kad sutiktume žmones, kuriuos ir turime sutikti. Tuo visiškai neabejoja dvejus metus vienas kitą šalia glaudžiantys dviratininkai – lietuvė Erika Župerkaitė (19 m.) ir belgas Remis De Mey (19 m.).
Erika Župerkaitė ir Remis De Mey
Erika Župerkaitė ir Remis De Mey / Živilės Kavaliauskienės ir asmeninio albumo nuotr.

Ne tik glaudžia bei komplimentus žarsto jaunikaitis iš Belgijos, tačiau ir savo darbais jausmų grynumą lietuvei siekia įrodyti. Birželio pabaigoje iš gimtojo Gento miesto vakarų Belgijoje jaunas vaikinas pajudės į devynių dienų trukmės kelionę dviračiu Lietuvos link.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey
Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey

Gimtuosius namus paliko keturiolikos

Dotnuvos miestelyje (Kėdainių r.) užaugusi Erika anksti tapo savarankiška – gimtuosius tėvų namus paliko sulaukusi keturiolikos.

Vos po vienerių metų treniruočių kūno kultūros mokytojo Donato Jodenio paskatinta, buvo ji priglausta po gerai žinomos trenerės Eglės Zablockytės sparnu „El-eko sport“ dviračių klube. Ėjo 2014-ieji, kai Erika pradėjo devintąją klasę Raimundo Sargūno specializuoto ugdymo sporto krypties mokykloje Panevėžyje.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė

„Nesakyčiau, kad anksti išvykti iš namų buvo baisu – šalia nuo pirmosios dienos buvo realiai antra mama tapusi trenerė. Gal labiau buvo elementariai gaila. Atrodė, o ir atrodo, kad dar nebuvau praleidusi su savo šeima, vaikystės ir klasės draugais laiko pakankamai. Vis dėlto aplinka visapusiškai palaikė mano svajonę tapti profesionalia dviratininke“, – prisimena Erika.

Panevėžyje jauna mergina nuo ryto iki vakaro gyveno dviračių sportu. Dvi treniruotės per dieną, 1 300 dviračiu per mėnesį įveiktų km, o per metus – apvalūs 11 000.

Ėjo 2014-ieji, kai Erika pradėjo devintąją klasę Raimundo Sargūno specializuoto ugdymo sporto krypties mokykloje Panevėžyje.

Sunkios, kartais netgi alinančios treniruotės davė vaisių: Erika dalyvavo ne viename Europos ir pasaulio dviračių treko čempionate.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė (viduryje), iškovojusi pirmąją vietą 2019 m. Lietuvos čempionate
Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė (viduryje), iškovojusi pirmąją vietą 2019 m. Lietuvos čempionate

Daugiausia medalių mergina iškovojo nacionalinėse pirmenybėse – ji ne kartą tapo Lietuvos treko čempione. Tarp pasiekimų – ir moterų elito vicečempionės titulas.

Suvedė lemtingas atsitiktinumas

Ne kas kita, o dviračių sportas Eriką prieš beveik dvejus metus suvedė su mylimuoju Remiu. Gento mieste Belgijoje 2019 m. vyko Europos treko čempionatas.

123rf.com nuotr./Gentas, Belgija
123rf.com nuotr./Gentas, Belgija

„Bronziniu Belgijos berniuku“ save vadinantis Remis tų metų sunkiausiose Belgijos treko čempionato rungtyse jau buvo iškovojęs du bronzos medalius, tačiau dėl sveikatos problemų Senojo žemyno pirmenybėse vaikinas nutarė nebedalyvauti.

„Su komanda atvykau į Europos treko čempionatą. Kai apšilinėjau prieš skrečo rungtį, savo draugų palaikyti atėjęs Remis mane pastebėjo. Aš minioje jo tikrai nemačiau, tačiau pati Remiui taip kritau į akį, kad jis dar tą pačią dieną leidosi į paieškas socialiniuose tinkluose, siekdamas išsiaiškinti, koks gi tos šviesiaplaukės lietuvaitės vardas“, – pasakoja Erika.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė
Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė

Susirasti simpatijas „Eddy Merckx“ treke užkariavusią nepažįstamą sportininkę vaikinui, puikiai pažįstančiam dviračių sporto užkaborius, nebuvo sudėtinga.

Nesugebu žodžiais apsakyti mane užplūdusios euforijos, kai vardą ir pavardę suvedęs feisbuko paieškos langelyje, pamačiau Erikos profilį.

Remis prisimena apžiūrinėjęs varžybų nuotraukas skirtinguose tinklalapiuose tol, kol pagaliau kadruose pastebėjo šmėžuojančią jį sudominusią šviesiaplaukę užsienietę merginą.

„Manau, kad tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Kaip kitaip paaiškinti faktą, kad tą vakarą neradau sau ramybės ir be sustojimo galvojau apie treke pastebėtą merginą? Atrodė, kad gyvenime man nebereikia nieko kito, tik susisiekti su ja. Galiausiai susiradau Eriką varžybų nuotraukose, išsiryškinau jos dalyvio numerį, atsiverčiau oficialų Europos treko čempionato dalyvių sąrašą.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey Vilniuje
Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey Vilniuje

Nesugebu žodžiais apsakyti mane užplūdusios euforijos, kai vardą ir pavardę suvedęs feisbuko paieškos langelyje, pamačiau Erikos profilį. Parašiau jai žinutę sveikindamas su iškovota septinta vieta“, – lemtingąją įvykių seką dėsto Remis.

Netrukus, žinoma, sekė ir belgo kvietimas poilsio dieną susiorganizuoti bendrą treniruotę dviračiais. Lietuvė išliko užsispyrusi. Pasakė sau, kad tai – vienas svarbiausių sezono startų, o ji čia „atvyko ne po pasimatymus vaikščioti, bet dalyvauti varžybose, kuriose koncentracija – svarbiausias dalykas“.

„Elgiausi, aišku, draugiškai. Atrašydavau į žinutes, tačiau vilties, kad susitiksime kur nors tiesiog dviese, Remiui tikrai nesuteikiau“, – pabrėžia Erika.

Vidurnaktį išgirdęs pagalbos šauksmą, lėkė šviesos greičiu

Paskutinį belgiškosios viešnagės vakarą lietuvė su komandos draugais ištrūko į miestą. Kvailiojant juokais su komandos drauge susistumdžiusi Erika prarado pusiausvyrą, krito į gėlių stovą metaliniu rėmu ir susitrenkė žandikaulį.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey
Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey

„Su komanda iškart sugrįžome į viešbutį, nebe pramogos buvo galvoje. Jau vidurnaktis, ryte – skrydis į Vilnių, reikia ir pailsėti, ir susiruošti, o aš viešbučio kambaryje raitausi iš skausmo. Treneriai atgal į Lietuvą jau buvo išvykę autobusu ir su savimi išsivežę visus medikamentus. Neturėjome nė tabletės nuskausminamųjų.

Prisiminiau tą dviratininką, man rašinėjantį į feisbuką. Buvo minėjęs, kad jo namai – netoli mūsų viešbučio.

Prisiminiau tą dviratininką, man rašinėjantį į feisbuką. Buvo minėjęs, kad jo namai – netoli mūsų viešbučio. Daugmaž dešimt kilometrų. Tą naktį pirmą kartą jam parašiau pirma, ir ne šiaip sau, o su skubios pagalbos prašymu“, – kuriozišką situaciją prisimena Erika.

Veikiausiai, jeigu kas nors tą vakarą būtų skaičiavęs, kokį greitį dviračiu išvystė Remis, vaikinukas pretenduotų į rimtus rekordus. Jau po keliolikos minučių su nuskausminamųjų vaistų tablete feisbuko draugas Erikos lūkuriavo viešbučio fojė.

„Gavęs Erikos žinutę, šokau ant dviračio ir lėkiau pas ją šviesos greičiu, – šaržuoja Remis, paneigiantis visus „ramaus kaip belgo“ stereotipus. – Padaviau vaistus, dar maždaug valandą laiko vestibiulyje tiesiog praplepėjome. Matyt, tada ir įvyko lemtingas lūžis mūsų abiejų gyvenimuose.“

„Daug vilčių dėjau į čempionatą Belgijoje, tačiau likau be medalio. Kita vertus, vietoje iškovoto medalio likimas man pametėjo kitokį prizą – antrąją pusę. Galbūt ne toks jau ir prastas rezultatas?“ – priduria Erika.

Meilės emigrantas: studijas anglų kalba krims Lietuvoje

Netrukus dviratininkų pažintis peraugo į romantišką draugystę. Praėjus mėnesiui po košmariškos nakties Belgijoje, jaunuoliai susitiko Londone, kur oficialiai tapo pora. Kiek vėliau Remis pirmąjį kartą atskrido į Lietuvą. Pamilęs lietuvę, netruko susižavėti ir jos tėvyne. Sužavėjo ši belgą taip stipriai, kad jis apsisprendė emigruoti į Lietuvą.

„Mano kraujas yra belgiškas, tačiau mano širdis Lietuvoje. Mėgstu gan sudėtingą, tačiau ramų lietuvių žmonių būdą ir mėgaujuosi stulbinančiais gamtos reginiais. Belgijoje praktiškai nėra gamtos – visą jos grožį užgožia miestai didžiuliais pastatais. Taip susiklostė, kad abiejose šalyse turiu po šeimą, kurią myliu ir vertinu“, – pabrėžia Remis.

Savo kelione noriu parodyti savo meilę ir pagarbą Erikai, ne mažiau – ir šaliai, kuri mano žmogų užaugino.

„Prieš kraustymąsi į Lietuvą Remiui birželio pabaigoje reikia baigti vidurinę mokyklą. Po to jis sportą su mokslais bandys derinti Lietuvoje. Aš tuo tarpu labiau linkstu į akademinę sritį“, – pripažįsta karjerą dviračių sporte jau baigusi Erika.

Nuo praėjusių metų pora kartu gyvena Belgijoje. Kol Remis baigia vidurinę mokyklą ir ruošia dokumentus stojimams į Lietuvos aukštąsias mokyklas, Erika uždarbiauja kavinėje. Jaunuoliai ruošiasi išpildyti savo ilgai kurptą planą studijas Lietuvoje pradėti dar šiemet, tačiau prieš stojimus poros laukia dar vienas rimtas išbandymas.

„Karantino metu ėmiau gvildenti mintį dviračiu numinti į Lietuvą. Būsiu atviras: pradžioje ši mintis mane šiek tiek gąsdino, būgštavau, kad gali būti per sunku, tačiau galiausiai nepajėgiau šios minties išmesti iš galvos, – prisimena Remis. – Rudenį supratau, kad tai galėtų tapti nuostabiu išbandymu tiek man, kaip sportininkui, tiek mudviem, kaip porai. Kelionė į Lietuvą tapo mano tikslu. O savo tikslus aš pasiekiu.“

Į devynių dienų iššūkį veda meilė ir kilnus tikslas

„BELLTU tour“ – tokiu vardu, sudarytų dviejų valstybių pavadinimų trumpiniais, Remis pakrikštijo savo netrukus įvyksiančią 9 dienų kelionę dviračiu. Belgui teks įveikti 1 650 km distanciją – maždaug po 180 km kiekvieną dieną.

Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey
Asmeninio albumo nuotr./Erika Župerkaitė ir Remis De Mey

„Pajudėsiu nuo savo vidurinės mokyklos Gento mieste birželio 30 dieną, 10 valandą ryto. Mane išlydėti ketina susirinkti visa mokyklos bendruomenė. Tai nebus vien tik palydėtuvės į kelionę. Greičiau – atsisveikinimas su gimtuoju miestu, netgi pačia Belgija, kadangi atsiėmęs brandos atestatą savo ateitį projektuoju Lietuvoje“, – pastebi Remis, svarstantis apie verslo vadybos, sporto vadybos arba fizioterapijos studijas.

Tai nebus vien tik palydėtuvės į kelionę. Greičiau – atsisveikinimas su gimtuoju miestu, netgi pačia Belgija, kadangi atsiėmęs brandos atestatą, savo ateitį projektuoju Lietuvoje.

Pasak daugiau nei pusmetį „BELLTU“ turui besiruošiančio dviratininko, viso šio išbandymo tikslas iš esmės yra parodyti belgams, kas gi toji Lietuva bei Baltijos šalys apskritai:

„Kai pradžioje pasakydavau savo draugams, kad mano mergina yra iš Lietuvos, jie griebdavosi už galvos: „Kurioje žemėlapio dalyje ta Lietuva? Ar tai iš viso Europos valstybė?“. Erika ir dviračiai užima didžiąją mano gyvenimo šalį. Savo kelione noriu parodyti savo meilę ir pagarbą Erikai, ne mažiau – ir šaliai, kuri mano žmogų užaugino.“

Neeiliniam išbandymui Remis ruošėsi ne vien fiziškai. Pora visą atstumą neseniai įveikė automobiliu tam, kad įsitikintų, su kokiu reljefu ir išbandymais pakeliui teks susidurti dviratininkui. Be to, šią kelionę Remis įprasmins dar ir tauriu poelgiu.

„Nuo pradžių buvo aišku, kad stengsiuosi surinkti finansinę paramą ir skirti ją žmonėms Lietuvoje. Kadangi pandemija buvo neseniai prasidėjusi, sumodeliavome veido kaukes bei kitą atributiką su logotipu „BELLTU tour“ ir paleidome jų prekybą.

Živilės Kavaliauskienės nuotr./Remis De Mey Lietuvos plento taurės varžybose
Živilės Kavaliauskienės nuotr./Remis De Mey Lietuvos plento taurės varžybose

Taip pat paskelbėme aukcioną, kurio metu buvo pardavinėjami žymių sporto atletų marškinėliai bei šortai. Šio aukciono, sporto entuziastų bei mano idėja patikėjusių Belgijos verslininkų dėka mums pavyko surinkti 3 100 eurų sumą. Šie pinigai keliaus į vaikų labdaros ir paramos fondą „Rugutė“, – atskleidžia didelio palaikymo Belgijoje sulaukęs ir išgarsėti spėjęs vaikinas.

Pora juokauja, kad didžiausias išbandymas jiems iki šiol buvo trys mėnesiai, karantino pradžioje praleisti atskirai vienas nuo kito. Vis dėlto jaunuoliai neabejoja, kad „BELLTU tour“ taps naujuoju didžiausiu išbandymu. O dėl tos priežasties, kad išbandymai sutvirtina poras, visos kelionės nuo Belgijos iki Kalvarijos metu dviratį minantį Remį automobiliu lydės Erika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas