Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Islandiška meilės paslaptis – „seksas prieš kavą“: ar tai tiktų ir lietuviams?

Nenuostabu, jog šalyje, kurioje įsteigtas muziejus peniams, seksas anaiptol nėra tabu. Bet ar toks požiūris tiktų kitoms, drovesnėms, tautoms?
Islandija
Islandija / Shutterstock nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, Islandijos visuomenėje gajus gana unikalus požiūris, vadinamas „seksu prieš kavą“. Islandai tai supranta pažodžiui: kad ir kas atsitiktų – ar galų gale su kitu žmogumi kitą dieną eitumėte išgerti kavos, ar lytiškai santykiautumėte dar kartą, ar apsigyventumėte kartu, ar apsimestumėte, kad to niekada nebuvo – bet koks romantinis gestas čia prasideda nuo sekso, o ne nuo pasimatymo.

Šioje vietoje verta prisiminti, jog Islandijoje gyventojų skaičius yra šiek tiek mažesnis nei 400 000 – vos vos daugiau nei viename didžiausių Londono rajonų. „Islandų pasimatymų kultūrą apibrėžia tai, kad tu iš tiesų nieko neieškai, nes ir taip visus pažįsti“, – aiškina 26-erių grafikos dizaineris Völunduras.

Vietiniai nuolat pabrėžia, jog yra tarpusavyje sujungti tarsi voratinkliu. Pasak 22-ejų Àstròs, šioje šalyje visi yra susituokę su kieno nors pusbroliu. Sakoma, kad islandai net turi specialią programėlę, kuria prieš miegodami kartu patikrina, ar jų nesieja giminystės ryšiai.

„Aš raginčiau jus išsklaidyti šią nuomonę. Iš esmės tai yra mitas, tai tik internetinė genealogijos paslauga“, – skuba paaiškinti žurnalistas Jóhannesas Bjarkasonas.

Anot vietinių, pasimatymai Islandijoje nėra būdas, kaip žmonės pradeda santykius. 31-erių stalius Siggi pasakoja, kaip užsimezgė jo pirmieji santykiai: „Klasikiniu islandišku būdu: susitikome aludėje, prisigėrėme, pradėjome bučiuotis. Tai virto gražiu vakaru. Nusprendėme pažiūrėti, kaip seksis toliau“.

Tiesa, nereikėtų to supainioti su įsipareigojimo fobija. „Islandijoje žmonės dažnai tiesiog apsigyvena kartu, – sako 30-metė Iryna, kilusi iš Ukrainos. – Tu pabundi kažkieno lovoje ir tiesiog nusprendi toliau gyventi su juo.“

Net ir tada jie neina į pasimatymus. Pavyzdžiui, 31-erių Siggi dabartiniai santykiai su mergina lenke yra tokie rimti, kad jie šiuo metu ruošiasi kartu pirkti butą. Visgi į restoraną jie kartu nenuėjo iki pat pirmųjų santykių metinių.

„Atminkite – jei čia ką nors pakviesite į pasimatymą, jums grės bankrotas. Taigi jūs turite būti visiškai tikri, kad jis yra tas vienintelis“, – sako Siggi, užsimindamas, kaip brangu yra Islandijoje.

Pasak Irynos, islandų nuomone, visiškai normalu „turėti krūvą vaikų su skirtingais partneriais“. „Būna, kad pasimyli vieną kartą, tada kitą, tada jie pakviečia tave ko nors išgerti, tada pradeda tave sekti „Instagram“, o tada sužinai, kad jie turi vienerių metų kūdikį“, – atskleidžia ukrainietė.

„Turėti vaikų Islandijoje, – įsiterpia jos kolega Balduras, – visada vertinama kaip laimę nešantis dalykas. Nesvarbu, ar esate vienišas, ar santykiuose; tai nereiškia, jog karjerą reikia baigti ar sustabdyti. Tai džiugi situacija.“

Kalbant apie seksą, anot 22-ejų Àstròs, Islandijoje „niekas negalvoja apie tai kaip apie šventą dalyką, kurį gali patirti tik su tuo, su kuriuo ketini tuoktis“.

Kaip rodo statistika, Islandija seksualumo prasme visada buvo išskirtinė. Čia žmonės mylėtis pradeda jauname amžiuje (būdami 15,7 metų, palyginti su pasaulio vidurkiu 17,7 m.), per gyvenimą turi daugiau seksualinių partnerių (12,4, pasaulio vidurkis – 10,5), daugiau žmonių (71 proc.) teigia turėję vienos nakties nuotykių (šiuo klausimu Islandiją lenkia tik Vietnamas – 75 proc.).

Sekso kultūra Islandijoje išsiskiria ir savo lygybe. „Čia tau tikrai niekas nešūkčioja gatvėje, – sako Àstròs. – Esame gerbiamos kaip žmonės. Mes nelaikomos mėsos gabalais“.

Jos draugė Jóhanna (23 m.) aiškina, kad taip iš dalies yra dėl mažo gyventojų skaičiaus šalyje: „Jei kas nors tai padarytų, sakytume: „Aš tave pažįstu. Aš pažįstu tavo mamą“.

Tiesa, tokia islandiška sekso kultūra patinka ne visiems. Kaip aiškina Àstròs, „mes sakome, kad esame tokie tiesūs, bet man įdomu, ar iš tiesų komunikuojame. Žmonės miega kartu, apie tai nekalba, o tada nieko neįvyksta. Sunkiau pereiti į kitą lygį, kai nedarai jokių žingsnių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne