Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką daryti patyrus seksualinį smurtą: kur kreiptis, kaip išsaugoti įkalčius, kokios psichologinės reakcijos būdingos?

Lapkričio 25 dieną, minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną, visuomenininkai kviečia atkreipti dėmesį į seksualinį smurtą. Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, nevyriausybinės organizacijos socialinių tinklų paskyrose dalinsis patarimais, ką daryti patyrus seksualinį smurtą, vyks diskusija internete apie tai, kaip spręsti sistemines problemas, susijusias su seksualiniu smurtu.
Kenčianti moteris
Kenčianti moteris / 123RF.com nuotr.

Seksualinis smurtas – grubus žmogaus teisių pažeidimas. Toks smurtas sukelia gėdos ir nepasitikėjimo jausmus, aukos dažnai kaltina save, suserga depresija, iš naujo išgyvena prievartos situacijas lyg jos vyktų čia ir dabar, taip pat patiria potrauminį sindromą.

2014 m. Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros vykdyta apklausa parodė, kad viena iš 10 Sąjungos moterų (nuo 15 metų amžiaus) yra patyrusi seksualinį smurtą, o viena iš 20 buvo išžaginta.

Tikslių skaičių, kokia dalis moterų Lietuvoje yra patyrusios seksualinį smurtą, nežinome – iki šiol neatliktas išsamus populiacijos tyrimas. Taip pat nesukurta ir pagalbos sistema, kuri padėtų seksualinį smurtą patyrusiems žmonėms, menkai žinoma ir kur kreiptis, kaip išsaugoti įkalčius, kokios psichologinės reakcijos būdingos nukentėjusiems žmonėms.

123RF.com nuotr./Smurtą patirianti moteris
123RF.com nuotr./Smurtą patirianti moteris

Galiausiai seksualinio smurto prevencijai neskiriamas deramas dėmesys ir visuomenėje tvyro prievartos kultūrą palaikantys mitai, jog, pavyzdžiui, kai jos sako „ne“ – turi galvoje „taip“, o daugelis moterų slapta svajoja būti išprievartautos.

Siekiant atkreipti dėmesį į šią problemą, „Įvairovės ir edukacijos namai“ parengė atmintinę „Ką daryti patyrus seksualinį smurtą“, kuria organizacija kartu su savo partneriais – Lietuvos žmogaus teisių centru, Jaunimo linija, Jaunimo reikalų departamentu, Žmogaus teisių stebėjimo institutu, fondu „Frida“, Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centru, Atviru jaunimo centru „Mes“, soc. tinklų iniciatyva „Ne kopūstų vaikai“ ir „Fema“ – nuo lapkričio 25 dienos dalinsis socialiniuose tinkluose.

Lapkričio 25 d., 11.30 val., bendradarbiaujant su Lietuvos žmogaus teisių centru taip pat rengiama diskusija „Seksualinis smurtas: reikia prevencijos ar pagalbos?“. Joje specialistės aptars, ko trūksta, kad su seksualiniu smurtu kovotume efektyviau.

Diskusijoje dalyvaus Akvilė Giniotaitė, VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ lytiškumo ugdymo ekspertė, VU ugdymo mokslų doktorantė; dr. Dalia Puidokienė, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė, daugiau nei 10 metų teikianti pagalbą seksualinio smurto aukoms; Birutė Sabatauskaitė, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė.

Diskusija bus transliuojama Lietuvos žmogaus teisių centro ir VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ paskyrose „Facebook“.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus