Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip padidinti pasitikėjimą savimi ir turėti aukštą savivertę?

Gyvenimas be pasitikėjimo – tai lyg bandymas išgyventi ir sukimasis tame pačiame įsitikinimų, vidinių suvaržymų ir baimių rate. Lyg savotiškas vegetavimas, kai visos galimybės slysta pro šoną ir nėra jėgų bei drąsos jomis pasinaudoti. Ar norėtumėte taip nugyventi visą likusį gyvenimą?
Laiminga moteris
Laiminga moteris / 123RF.com nuotr.

Neabejojame, kad nenorėtumėte, kaip tik todėl ir ieškote atsakymų, kaip padidinti pasitikėjimą savimi ir turėti aukštą savivertę. Mąstymo keitimo mentorius Mindaugas Valickis atskleidžia gilumines nepasitikėjimo savimi priežastis ir pateikia 3 žingsnių sistemą, kuri pakeis ne tik požiūrį, bet ir suteiks galimybę išsilaisvinti iš nepasitikėjimo savimi gniaužtų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kam jums reikalingas pasitikėjimas savimi?

Kaip gyventumėte, jei jaustumėte vidinį stabilumą, pasitikėjimą ir vertę, kaip keistųsi jūsų santykiai, finansų ir savirealizacijos sritis? Turbūt viskas būtų kitaip ir kvėpuotumėte pilna krūtine, nebijodami kritikos, atstūmimo ir į savo tikslus eitumėte drąsiai bei ryžtingai. Kai žmogus pradeda pasitikėti savimi:

  • jaučia laimę ir pilnatvę;

  • daugiau uždirba;

  • pritraukia reikiamus žmones ir džiaugiasi puikiais santykiais;

  • greitai ir lengvai mokosi bei realizuoja savo idėjas.

O kaip atrodo nepasitikinčio savimi žmogaus gyvenimas?

  • turi norų ir svajonių, bet vidinis pasipriešinimas per didelis, kad pradėtų juos įgyvendinti;

  • daug nori, bet mažai gauna;

  • kartais turi daug, bet nejaučia laimės;

  • jaučia potencialą, bet kyla kliūtys ir pasiteisinimai, todėl nerealizuoja savęs;

  • turi daug įvairių baimių ir negatyvių jausmų.

1 žingsnis – apversti savo asmenybės struktūrą

Didžioji dalis žmonių užblokuoja savo talentus, stipriąsias savybes, kūrybiškumą ir intuiciją dar ankstyvoje vaikystėje. Jie pasiduoda savo artimos aplinkos ir visuomenės įtakai bei auklėjimui. O tai pagrindinė didžiulio nepasitikėjimo savimi priežastis!

Jei pastebėtumėte vos pradėjusius vaikščioti vaikus, turbūt pamatytumėte, kad jie nieko nebijo – drąsiai ir smalsiai visur lipa, tyrinėja, net nesusimąstydami, kad gali kažkas blogo nutikti. Jie neturi žinių, gebėjimų, nemoka skaityti, bet tai jiems nekelia jokių rūpesčių. Vaikai tiesiog kaupia patirtis ir net nežino, kas tai yra nepasitikėjimas savimi. Žinoma, iki to momento, kol patiki artimųjų gąsdinimais ir lyginimu su kitais (kiti protingesni, gražesni, geriau mokosi, pan.). Štai tada viskas apvirsta aukštyn kojomis.

Tikrasis „Aš“ tarsi nustumiamas žemyn ir susikuria „dirbtinė asmenybė“, kurios vertė priklauso nuo gebėjimų, žinių, patirčių, profesijos ir ego. Jeigu ir jūs bandote atitikti standartus, turbūt išties nelengva.

Žmonės, kurie vadovaujasi „dirbtinės asmenybės“ įsitikinimais ir pamina savo asmenybę, visiškai praranda tikrąjį pasitikėjimą savimi. Dėl to nuolat jaučia įtampą, bando įtikti kitiems ir nesijaučia laisvais.

Jei kyla noras išsiskirti iš kitų, tokie žmonės bando susikurti įvaizdį apranga, automobiliais, namais ir kitomis išorinėmis priemonėmis. Tačiau nuo to pasitikėjimas savimi nei kiek nepadidėja.

Ar žinote kuo skiriasi „mokslininkas išradėjas“ nuo „mokslininko dogmatiko“? Pirmojo asmenybė visada viršuje ir jis jaučiasi pirmaujančiu, o antrasis tik perduoda informaciją kitiems ir jaučiasi atsiliekančiu bei nuolat jaučia įtampą dėl pokyčių.

Jei pastatytumėte savo „Aš“ į viršų:

  • dingtų ego keliamas išdidumas;

  • stipriai sumažėtų nepasitikėjimas;

  • atsiskleistų talentai, stipriosios savybės, kūrybiškumas ir intuicija;

  • pradėtumėte matyti galimybes ir jomis pasinaudotumėte.

2 žingsnis – suderinti tikslus su asmenybe

Labai dažnai žmonės išsikelia sau neadekvačius tikslus ir lūkesčius, kurie tik sustiprina nepasitikėjimą savimi.

Kiekvienas žmogus iš prigimties yra pasitikintis savimi, tačiau šį tikėjimą sugriauna per dideli tikslai ir neadekvatūs aplinkos lūkesčiai. Ką daryti? Augti ir keistis kaip asmenybei, kad užaugtumėte iki savo tikslo.

Klausiate iš kur atsiranda tokie „neadekvatūs“ tikslai? Rodos neįtikėtina, tačiau jie remiasi į žmogaus įgimtą potencialą, talentus ir stipriąsias savybes. Todėl tokių tikslų ir jų pajautimo atsisakyti neįmanoma, tik galima užslopinti. Jei mėginsite atsisakyti, jausitės nelaimingi. Be to, jie tampa „neadekvačiais“ tik todėl, kad žmogus susitapatina su ego ir bando atitikti aplinkinių lūkesčius bei vadovaujasi žiniomis iš praeities.

Kol neatstatysite savo asmenybės ir jos neišlaisvinsite, neturėsite galimybių rasti mylimą veiklą.

123RF.com nuotr./Laiminga moteris
123RF.com nuotr./Laiminga moteris

3 žingsnis – lūkesčius kitiems ir aplinkai pakeisti savo veiksmu

Kol žmogus gyvena vadovaudamasis „dirbtine asmenybe“, tol tikslai pranoksta jo galimybes. Tada jausdamas nepasitikėjimą savimi, sukuria lūkesčius aplinkai ir aplinkiniams. Pradeda laukti sėkmės, ypatingų aplinkybių, kitų paskatinimo ir likimo malonės. Kai to negauna, pradeda jausti pyktį, įtampą, nerimą ir kaupti nuoskaudas, o visa tai ima griauti sveikatą, santykius, finansus ir kt.

Deja, neretai žmonės nenori keistis ir augti, o verčiau renkasi tikėti ego argumentais. Todėl labai svarbu atidžiai išanalizuoti iš kur kyla vidinis pasipriešinimas ir jį eliminuoti.

Mindaugas Valickis rekomenduoja pradėti stebėti savo mintis, elgseną ir emocijas, kad įvertintumėte, kiek įsitvirtinusi „apversta asmenybė“ ir vadovaudamiesi minėtais žingsniais galėsite pamažu keistis bei atgauti pasitikėjimą savimi.

Parengė Rūta Steponavičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas